Spausdinti šį puslapį

Daugiabučių renovacija patraukli ne visiems

Ukmergėje sparčiai atnaujinami daugiabučiai. Gedimino Nemunaičio nuotr. Ukmergėje sparčiai atnaujinami daugiabučiai. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Ukmergėje sparčiausiai gražėja Užupio mikrorajonas. Būtent čia – daugiausia daugiabučių namų, kuriuos jau palietė arba dar palies renovacija. Kitur šia galimybe žavimasi mažiau arba atsinaujinti gyventojai išvis nenori.

Ketinama mieste atnaujinti dar trylika daugiabučių. Renovacijos procese dalyvauja ir VšĮ Būsto energijos taupymo agentūra, kuriai teikiamos paraiškos. Jas įvertinus, dvylika iš jų jau atrinkti į dabartinį renovacijos etapą.

Tai – Jaunimo g. 13, 19, 23, 40, 46, Vilniaus g. 92A, 96A, Dariaus ir Girėno g. 8, Anykščių g. 11, 15, 21 ir Miškų g. 42 namai. „Jie pateko į daugiabučių atnaujinimo pagal kvartalinę renovaciją programą ir turi prioritetą. Dar vienas daugiabutis, esantis centre, Kranto g. 1, buvo priešpaskutinis ir yra kitame – rezerviniame – sąraše“, – pasakojo UAB Ukmergės butų ūkio direktorius Giedrius Pocius.

Dėl minėtų namų pasirašytos sutartys su Būsto energijos taupymo agentūra. „Apsitarę su jų gyventojais ruošim investicinius planus. Rengiam sąlygas pirkimui, šiomis dienomis jau skelbsim projektavimo konkursus“, – sakė jis.

Kompensuojama

Ukmergiškių klausimų apie renovaciją sulaukiame ir redakcijoje. Ne visiems aiški mokėjimo už ją tvarka, kiti atvirauja, kad tenka pyktis su jos norinčiais arba nenorinčiais kaimynais.

Taip pat domimasi valstybės suteikiamomis lengvatomis būsto atnaujinimo programoje dalyvaujantiems asmenims. Tai ypač aktualu pensinio amžiaus, kitiems socialiai jautresniems gyventojams. Sako girdėję, kad tai jiems nieko nekainuotų, klausė, kaip iš tikrųjų.

Lengvatų gali tikėtis išmokomis remiami asmenys, kurie turi teisę į kompensaciją už būsto šildymą. Ši teisė susijusi ir su renovacijos padengimo galimybėmis. Tačiau kompensuojama ne visais atvejais: vadovaujantis įstatymais, atsižvelgiama į žmogaus gyvenimo sąlygas.

„Ar pensininkas, ar ne – jei turi teisę į kompensaciją šildymui, jam einamaisiais metais yra kompensuojama ir renovacija. Jei netenka tokios teisės, moka už ją kaip ir visi kiti“, – aiškina G. Pocius.

„Nusiperka“ ir paskolą 

Kad namas būtų sutvarkytas, Butų ūkis iš banko paima paskolą gyventojų, kurie turės ją padengti, vardu. Įmokas moka kiekvienas butas. Gyventojai taip pat turi mokėti palūkanas. „Jie vis tiek sutaupo, nes, renovavus namą, už šilumą bet kokiu atveju moka mažiau“, – teigia pašnekovas.

Jeigu turi galimybę, butų savininkai gali ir greičiau sumokėti visą paskolos sumą, nelaukdami jos mokėjimo termino pabaigos. Pardavus renovuotame name esantį butą, paskola lieka naujam savininkui.

Renka architektas

Pasak G. Pociaus, daugiabučių atnaujinimo kainos – įvairios: „Ne per didelio daugiabučio, įvertinus visas investicijas, gali kainuoti 200–300 tūkst. eurų, didesnio – apie 350–400 tūkstančių. Labai priklauso nuo to, kas įdėta į renovaciją, kokie gyventojų pasirinkimai, rinkoje vyraujančių statybos darbų, medžiagų kainų.“ Dėl pastato spalvų, apdailos, anot jo, „gyventojai turi teisę rinktis, bet galutinį žodį taria miesto architektas“.

Stabdo skolininkai

Butų ūkio vadovas neslepia, kad dėl renovacijos nesutariantys kaimynai įsivelia į konfliktus, o vargo būna ir daugiabučio administratoriui. Būna, kad prasilenkiama su nustatytais gyventojų balsavimo terminais ir tenka iš naujo organizuoti susirinkimus. Keletas skaitytojų papasakojo net apie jų namo gyventojų parašų klastojimo atvejus. Tačiau jam pačiam, tikino direktorius, apie tai girdėti neteko.

Renovacija gali būti vykdoma tik pritarus daugumos butų šeimininkams. „Teoriškai užtenka pusės, bet, kad gautume banko finansavimą, turi sutikti 60 procentų gyventojų. Ir kad būtų ne daugiau kaip 10 procentų skolininkų – asmenų, nemokančių mokesčių Butų ūkiui, taip pat už atliekas, vandenį, elektrą, šilumą, – pasakojo jis. – Vieną iš tokių daugiabučių turim Šventupėje, Darbo gatvėje. Žmonės labai seniai norėtų tvarkytis, sutinka daugiau nei 60 proc., bet yra pora gyventojų, kurie skolingi dideles sumas, ir tai viską stabdo.“

Nepageidauja

Vieni aktyviausių renovacijos šalininkų – Jaunimo gatvėje esančių daugiabučių gyventojai. „Čia ir dabar šeši namai teberenovuojami. Taip pat tvarkomi prie „Šilo“ mokyklos. Nemažai – Kauno ir Deltuvos gatvėse, čia liks gal tik du nerenovuoti. Dukstynos mikrorajone daug daugiabučių, bet ne tiek daug nori renovacijos. Pramonės mikrorajone gyvenantys ukmergiškiai kažkodėl visai jos nepageidauja“, – sakė G. Pocius.

Minėtų trylikos namų atnaujinimas – tai ketvirtas Ukmergėje vykstančios renovacijos etapas. Anot pašnekovo, ruošiamasi ir penktam: „Norinčių jau yra 10–15 namų. Aplinkos ministerija kaip tik planuoja paskelbti šaukimą. Iki naujų metų reikės pateikti naujus investicinius projektus.“

Renovuojant statinius dirba įvairios kitų miestų bendrovės. „Atsiranda daugiau naujų įmonių. Renovacijos konkurse dalyvauja ir „Ukmergės statyba“ – ji turi du objektus“, – sakė jis.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Susiję įrašai (pagal žymę)