Spausdinti šį puslapį

Stichinės sausros grėsmė – reali

Liepos šiemet pražydo keletu savaičių anksčiau negu įprastai. Vaidotės Šantarienės nuotr. Liepos šiemet pražydo keletu savaičių anksčiau negu įprastai. Vaidotės Šantarienės nuotr.

Ekstremaliais vadinami orų reiškiniai tik dažnės, o žmonėms teks prie jų prisitaikyti. Apie tokias prognozes užsiminta praeitą savaitę vykusiame Ukmergės rajono savivaldybės ekstremalių situacijų komisijos posėdyje, kuriame kalbėta apie klimato kaitą ir gamtos iššūkius.

Posėdyje dalyvavęs Ukmergės meteorologijos stoties vyriausiasis stebėtojas Rimantas Benkauskas apžvelgė mūsų rajono meteorologinę padėtį. Jis taip pat pasidalijo įžvalgomis ir papasakojo apie kolegų sinoptikų laukiančius pokyčius.

Apie tai informuoja rajono savivaldybė.

Meteorologijos stoties duomenys patvirtina bendrą tendenciją – vidutinė oro temperatūra kyla. Per paskutinius dešimt metų vidutinė oro temperatūra padidėjo 0,6 laipsnio arba 10 proc. nuo vidutinės oro temperatūros.

Aiškinama, kad didėja temperatūra, daugiau išgarinama vandens ir daugiau jo grįžta į žemę jau kritulių pavidalu. Kritulių per šį laikotarpį padaugėjo 7 proc.

„Atrodytų, viskas puiku – šiltėja, drėgniau. Tačiau bėda ta, kad tai tik vidutiniai dydžiai, o realybėje vis didesni tampa temperatūros svyravimai, kuriuos lydi karščiai arba šalčiai. Krituliai pasiskirsto ne tolygiai, o sukelia sausras arba vandens perteklių“, – pastebėjo specialistas.

Per šių metų penkis su puse mėnesio kontrastai dar didesni: vidutinė temperatūra – 23 proc. aukštesnė už daugiametę normą, Ukmergei kritulių kliuvo tik pusė normos.

R. Benkauskas paaiškino, kad vienas iš agrometeorologines sąlygas (orų kompleksai, nusakomi meteorologiniais ir hidrologiniais elementais, turinčiais įtakos žemės ūkiui) apibūdinančių rodiklių yra Selianinovo hidroterminis koeficientas (HTK). Tai kritulių kiekio ir oro temperatūros sumų santykis per 30 dienų laikotarpį, kai vidutinė paros oro temperatūra yra aukštesnė negu plius 10 laipsnių.

Sausringu laikotarpiu laikomos sąlygos, kai 15 dienų ar daugiau HTK reikšmės būna mažesnės nei 0,5. Jei HTK reikšmės, mažesnės nei 0,5, nenutrūkstamai išsilaiko daugiau nei 30 dienų, yra konstatuojama stichinė sausra. Šiuo metu stichinė sausra tęsiasi Lazdijų, Alytaus, Marijampolės, Kalvarijos ir Trakų rajonuose.

Pasak meteorologo, Ukmergės rajone per paskutinius 55 metus sausringas laikotarpis buvo fiksuotas 12 kartų (paskutinį – 2014 metais), o stichinė sausra – 2 kartus: 1996 ir 2006 metais. Šiais metais nuo birželio 1 d. HTK yra 0,6 ir tęsiasi iki šiol. Toliau esant karštiems ir be žymesnių kritulių orams, tikėtina, HTK mažės ir gali peržengti 0,5 ribą. Tuomet po 15 dienų gali būti fiksuojamas sausringas laikotarpis, o po 30 dienų – stichinė sausra.

Prognozuojama, kad liepa, kaip ir birželis, bus taip pat šiltesnė ir sausesnė. Tik rugpjūčio sąlygos, tikėtina, bus artimos įprastoms ar net su didesniu lietaus kiekiu.

„Mokslininkai, gamtos mokslų specialistai aiškiai įvardija, kad ateity vis dažniau pasikartos ekstremalūs reiškiniai: sausros, liūtys, stiprūs vėjai, tam laikotarpiui nebūdingi šalčiai. Todėl visiems mums iškyla uždavinys susigyventi su gamtos iššūkiais, prisitaikyti prie jų“, – pažymėjo meteorologas.

Jis taip pat informavo, kad nuo liepos 1 d. į automatinio režimo darbą pereina dirbti 5 Lietuvos meteorologijos stotys, tarp jų – ir Ukmergės. Visi meteorologiniai duomenys bus fiksuojami ir perduodami į Lietuvos hidrometeorologijos tarnybą Vilniuje automatiškai, stotyse neliks stebėtojų. Galiausiai visos Lietuvos meteorologijos stotys, kaip ir dauguma pasaulyje, bus tik automatinės.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Susiję įrašai (pagal žymę)