Dėl rinkliavos – į visas įmanomas institucijas

Ne pirmą kartą į redakciją besikreipiantis ukmergiškis Mindaugas Tamošiūnas pasakojo toliau ieškantis teisybės mokėjimo už atliekų surinkimą klausimais.

Vyrą piktina tai, kad gyventojai, anot jo, priversti mokėti neadekvatų vietinės rinkliavos mokestį.

Rajono vadovus jis kaltina dėl taip ir neįrengtos atliekų rūšiavimo linijos, tačiau į rinkliavą įskaičiuoto mokesčio dėl jos. Pasak M. Tamošiūno, atliekų surinkimo operatoriaus „Ekonovus“ įsipareigojimas pastatyti liniją už tuomet maždaug 1,5–2 mln. litų liko neįvykdytas, „savivaldybei nesugebėjus per pusę metų skirti žemės sklypą atliekų surinkimo operatoriui“. Tačiau savivaldybės taryba patvirtino rinkliavos tarifus, į kuriuos įskaičiuoti rūšiavimo linijos įrengimo kaštai.

Šį kartą į redakciją jis atsinešė iš Žemės ūkio ministerijos, į kurią kreipėsi, gautą atsakymą. M. Tamošiūnas prašė įvertinti, ar institucijos, derinant Vyriausybės nutarimo projektą „Dėl valstybinės kitos paskirties žemės sklypų perdavimo neatlygintinai Ukmergės rajono savivaldybės nuosavybėn“, vadovavosi teisės aktuose nustatyta tvarka ir laiku suderino šio nutarimo projektą.

„Pažymime, kad Ukmergės rajono savivaldybės nutarimo projektas ir jo lydimieji dokumentai buvo parengti nesilaikant taisyklių bei teisės aktų projektų rengimo rekomendacijų, patvirtintų LR teisingumo ministro įsakymu. Todėl tiek Nacionalinė žemės tarnyba, tiek Žemės ūkio ministerija buvo pateikusios pastabų ir pasiūlymų dėl projekto ir dokumentų tikslinimo“, – teigiama ministerijos atsiųstame dokumente.

Taip pat teigiama, kad „savivaldybė, žinodama apie 2013-03-27 su UAB „Ekonovus“ sudarytos paslaugų pirkimo sutarties pasibaigimo terminus“, nepasinaudojo Vyriausybės darbo reglamentu. Projekto priėmimo procedūra esą buvo užtęsta.

„Jeigu jūs ar (ir) Ukmergės rajono savivaldybė visgi manote, kad prie jūsų skundo pridėtame straipsnyje nurodyta atliekų rūšiavimo linija laiku neįrengta dėl kitų šiame straipsnyje išvardytų valstybės institucijų kaltės, turite teisę teisės aktų nustatyta tvarka dėl žalos atlyginimo kreiptis į administracinį teismą“, – atsakymą užbaigia ministerijos kanclerė Dalia Miniataitė.

Būtent taip M. Tamošiūnas sako ir žadantis elgtis.

Laikraštyje ne kartą rašėme ir apie tai, kiek savivaldybė planuoja į biudžetą surinkti vietinės rinkliavos, kiek iš jos sumokėti vežėjui, kiek – už administravimą.

Savivaldybės Strateginio planavimo ir biudžeto skyriaus vedėjos Vidos Butkevičienės pateiktame atsakyme buvo teigiama, kad planuojama 2018 m. surinkti 1 246 tūkst. Eur: „Išlaidos numatytos taip: 1 027,2 tūkst. Eur – Ukmergės rajono atliekų tvarkymo sistemos išlaidos (iš jų mokama operatoriui); 85 tūkst. Eur – komunalinių atliekų tvarkymo sistemos administravimas“. Taip pat minėti keli projektai, kuriems reikia skirti per 130 tūkst. Eur.

Šie projektai labiausiai ir užkliuvo M. Tamošiūnui. Jis stebisi tokiu lėšų paskirstymu. „Kokiems dar projektams? Juk rinkliavos pinigai turi būti naudojami tik atliekų tvarkymui“, – sako jis.

Rajono savivaldybės administracijos pateiktame atsakyme neneigiama, kad rajono gyventojų mokama rinkliava susijusi ir su minėta rūšiavimo linija. „Paskaičiuojant 2018 m. dvinarę rinkliavą už komunalinių atliekų surinkimą ir tvarkymą Ukmergės rajone, išminusuoti nepastatytos rūšiavimo linijos kaštų nebuvo galimybių, nes šiuo klausimu vyksta teisminiai ginčai“, – rašoma jame.

Teigiama, kad dar nėra priimto sprendimo, kokią sumą „Ekonovus“ privalės grąžinti už neįrengtą rūšiavimo liniją.

Rinkliavos dydžiai yra nustatyti Vietinės rinkliavos už komunalinių atliekų surinkimą iš atliekų turėtojų ir atliekų tvarkymą nuostatuose. Numatyta, kad, perskaičiavus būtinąsias su atliekų tvarkymu susijusias sąnaudas ir apmokestinimo parametrų dydžius, savivaldybės taryba gali keisti rinkliavos dydžius. Sąlyga – jeigu būtinosios sąnaudos skiriasi daugiau nei 10 proc. nuo galiojančios vietinės rinkliavos nustatymo dienos.

Rinkliava apskaičiuojama vieniems metams. Jos lėšos naudojamos apmokėti atliekų tvarkymo sistemos sąnaudas. Surinkimo ir vežimo sąnaudų skaičiavimas pagrįstas prognozuojamais surinkimo kiekiais ir sutartyje su vežėju nustatyta surinkimo kaina.

Būtinosios sąnaudos, teigiama, reikalingos teikti paslaugą, eksploatuoti infrastruktūrą, mažinti aplinkos taršą ir t. t. Sąnaudas sudaro didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelių eksploatavimo bei komunalinių atliekų tvarkymo infrastruktūros atnaujinimo sąnaudos.

Savivaldybės administracija šiemet planuoja surinkti 1,246–1,288 mln. Eur vietinės rinkliavos mokesčių. Prognozuojama, kad sąnaudos už atliekų tvarkymą sudarys apie 1,17 mln. Eur, todėl skirtumas tarp surinktų mokesčių ir būtinųjų sąnaudų gali svyruoti nuo 9 iki 12 proc.

Prie minėtų projektų finansiškai prisidedama, remiantis Vyriausybės nutarimu. 2018 m. savivaldybės biudžete tam numatyta 133,8 tūkst. Eur.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Komentarai  

+1 # Taigi, 2018-08-07 21:29
2 mln. Lt, apie 600000 € dingo, kaip į vandenį. Ir ieško tik Tamošiūnas, o kiti labai turtingi ir jiems "dzin" tokie pinigai.
Gal mūsų išrinktieji paieškos, juk renkasi penktadienį?
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų