Į ūkinių gyvūnų medžioklę jau traukia vilkai

Kiekvieną vasarą avių, ožkų, galvijų augintojams prasideda neramios dienos – jų bandas ima puldinėti vilkai. Šią savaitę Ukmergės rajone gauta pranešimų apie vilkų sudraskytas ožkas ir avį. Patirti nuostoliai ūkininkams kompensuojami, tad apie įvykius jie nedelsdami informuoja seniūnijų darbuotojus.

 

 

Gamtininkai sako, kad vilkų medžioklės šiuo metų laiku – natūralus procesas. Mat dabar užauga jaunikliai ir vilkės moko juos medžioklės įgūdžių.

Vis dėlto pranešimų apie vilkų sudraskytus gyvūnus Ukmergės rajone šiemet gauta nuo pat pavasario.

Balandžio 26 d. Pabaisko seniūnijoje, Deltuvėlės kaime, vilkas sudraskė du mažus ėriukus, gegužės 14 d. Deltuvos seniūnijoje, Svaronių kaime, – savaitės amžiaus veršiuką.

Gegužės 31 d. Jakutiškių kaime buvo užpulta avis.

Dvi naktis iš eilės vilkai puldinėjo prie namų aptvertas avis Pivonijos seniūnijoje, Jačionių kaime. Tai nutiko birželio 11-osios ir 12-osios naktimis. Ūkininkų nuostolis – trys papjautos avys.

Trys avys vilkų grobiu tapo liepos 2 dieną Lyduokių seniūnijoje, Lentvorų kaime. Gyvūnai buvo nugalabyti prie namų esančiame aptvare.

Rajono savivaldybės Žemės ūkio ir kaimo plėtros skyriaus vyr. specialistė Neringa Adomavičienė pasakojo, kad net du pranešimai apie vilkų išpuolius gauti šią savaitę.

Pirmadienį pranešta, kad trys ožkytės vilkų grobiu tapo Vidiškių seniūnijoje, Šventupėje.

Kita žinia atskriejo iš Veprių seniūnijos Bėčių kaimo. Čia vilkas sudraskė avį.

  1. Adomavičienė pastebi, kad daugiausiai pranešimų apie vilkų išpuolius sulaukiama rugpjūtį, kai vilkiukams prasideda medžioklės pamokos.

Pasak pašnekovės, radę papjautą galviją ūkininkai apie tai turi nedelsdami pranešti savo seniūnijos darbuotojams. Šie informuoja savivaldybės Žemės ūkio ir kaimo plėtros skyrių. Tuomet skubiai organizuojama Medžiojamųjų gyvūnų padarytos žalos žemės ūkio pasėliams, ūkiniams gyvūnams ir miškui nuostolių skaičiavimo komisijos išvyka į įvykio vietą.

Tarp komisijos narių visada kviečiamas seniūnas, veterinarijos specialistas, kiti komisijos nariai ir tos vietovės medžioklės ploto naudotojų atstovas.

Svarbiausia komisijos užduotis – nustatyti, ar galvijas tikrai tapo būtent vilko auka. Tai liudija palikti pėdsakai, kandimo žymės – žudynių braižas paprastai būna panašus.

Gal ūkininkai kada bandė apgauti komisiją, imituodami vilkų išpuolius ir tikėdamiesi kompensacijų?

  1. Adomavičienė sako, kad tokių atvejų tikrai nepasitaikė.

Kompensacijos žalą patyrusiems ūkininkams skiriamos iš Aplinkos apsaugos rėmimo programos. Žala paskaičiuojama vadovaujantis Medžiojamųjų gyvūnų padarytos žalos žemės ūkio pasėliams, ūkiniams gyvūnams ir miškui apskaičiavimo metodika.

 

Nuotr. Šiuo metų laiku avys neretai tampa vilkų grobiu.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų