Spausdinti šį puslapį

Sutuoktinis liko skolingas

Ukmergiškė teiravosi dėl savo vyro Liongino. Moteris pasakojo, kad sutuoktinis 10 metų dirba vienoje didelėje Ukmergės įmonėje, moka visus mokesčius. Bet metų gale sužinojo, kad kažkodėl liko skolingas valstybei – VMI pranešė, kad privalo sumokėti 60 eurų.

Moteris sako, kad vienintelis sandoris, kuris buvo sudarytas pastaraisiais metais – 2013 metais parduotas butukas. Esą pirko jį už 14 000 Eur, o pardavė už 10 000 Eur. Juk negalėjo būti už tai išskaičiuota 60 eurų?

Deja, tiksliai ir konkrečiai šią asmeninę situaciją žmogus turėtų išsiaiškinti pats savo darbovietėje ar mokesčių inspekcijoje.

Valstybinės mokesčių inspekcijos Mokestinių prievolių departamento direktoriaus pavaduotoja Virginija Ginevičienė pateikė tik bendro pobūdžio informaciją.

Patikino, kad gyventojui, kuris pardavė butą ar kitą nekilnojamojo turto objektą už mažesnę nei jo įsigijimo kainą, jokių mokesčių mokėti tikrai nereikia.

Įprastai Gyventojų pajamų mokestis (GPM) turi būti sumokamas tais atvejais, kai gyventojas nekilnojamąjį turtą parduoda brangiau nei jį įsigijo. 15 proc. GPM skaičiuojamas nuo skirtumo tarp pardavimo ir pirkimo kainos. Tačiau yra ir lengvatų, kuomet mokesčio mokėti nereikia:

  • kai nekilnojamas turtas išlaikytas daugiau nei 10 metų;
  • parduotame būste pastaruosius 2 metus iki pardavimo buvo deklaruota gyventojo gyvenamoji vieta;
  • gyvenamoji vieta buvo deklaruota trumpiau negu 2 metus, tačiau gautos būsto pardavimo pajamos per vienerius metus nuo būsto pardavimo yra panaudojamos kitam gyvenamajam būstui įsigyti, kuriame gyventojas deklaruoja gyvenamąją vietą.

Pasak Mokestinių prievolių departamento direktoriaus pavaduotojos Virginijos Ginevičienės, viena iš dažniausių priežasčių, dėl kurių susidaro mokėtina GPM suma, susijusi su per didelio neapmokestinamojo pajamų dydžio (NPD) pritaikymu.

Tokiais atvejais reikia pateikti metinę pajamų deklaraciją, perskaičiuoti taikytiną metinį NPD ir apskaičiuoti mokėtiną pajamų mokestį.

NPD metų eigoje taikomas tik su darbo santykiais susijusioms pajamoms, o metams pasibaigus jis perskaičiuojamas, jeigu buvo gauta kitų 15 proc. tarifu apmokestinamų pajamų (pvz.: ligos pašalpa iš „Sodros“, pajamos iš kitos darbovietės, nuomos pajamos) ar kas mėnesį buvo gaunamos nereguliarios pajamos.

Šiemet pajamas dėl NPD taikymo turėjo deklaruoti apie 253 tūkst. gyventojų.

Pažymima, kad Mokesčių inspekcija gyventojams suformuoja preliminarias pajamų deklaracijas, kurias užpildo savo turimais ir iš trečiųjų šalių gautais duomenimis. Visgi kai kuriais atvejais ši informacija nėra baigtinė, todėl gyventojams visada primenama peržiūrėti ir papildyti preliminarias deklaracijas.

Kokio dydžio NPD buvo pritaikytas, galima pasitikrinti trečiųjų asmenų suformuotoje pažymoje, kuri yra paskelbta Elektroninio deklaravimo sistemoje, o koks NPD priklauso – apskaičiuojama deklaracijos GPM308 15 laukelyje.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Susiję įrašai (pagal žymę)