Spausdinti šį puslapį

Vienur – galima, kitur – draudžiama

Sodo atliekas galima kaupti ir kompostuoti specialiuose konteineriuose. Gedimino Nemunaičio nuotr. Sodo atliekas galima kaupti ir kompostuoti specialiuose konteineriuose. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Skaitytojai teiraujasi, kur galima ir kur negalima deginti žalienų ir kitų panašių atliekų, ar visose sodų bendrijų teritorijose galima tai daryti. Klausė, kaip yra, jeigu bendrija – miesto ribose ir ne, kokia yra tvarka ir kokie teisiniai dokumentai ją reglamentuoja.

Vienas iš tokių dokumentų, anot atsakymą pateikusių Aplinkos ministerijos specialistų, yra Aplinkos oro apsaugos įstatymas. Dėmesį reikėtų atkreipti į jo 20 straipsnį, kurio 3-ioje dalyje sakoma, kad draudžiama deginti nenupjautus, nesugrėbtus ar kitaip nesurinktus augalus ar jų dalis, išskyrus atvejus, numatytus Lietuvos Respublikos saugomų teritorijų įstatymo nustatyta tvarka patvirtintuose gamtotvarkos planuose.

Surinktų augalų ar jų dalių (išskyrus surinktus vykdant miškų ūkio veiklą) deginimui lauko sąlygomis taikomi aplinkos ministro 2016 m. liepos 14 d. įsakymu „Dėl Aplinkos apsaugos reikalavimų deginant sausą žolę, nendres, šiaudus bei laukininkystės ir daržininkystės atliekas patvirtinimo“ nustatyti reikalavimai.

„Pagal jų 5 punktą draudžiama surinktus (sugrėbtus) augalus, jų dalis ar krūvas deginti miške, aukštapelkėse, durpingose vietose ar vietovėse, esančiose arčiau kaip 50 metrų nuo miško, aukštapelkės ar durpingos vietos, taip pat miestuose ir miesteliuose (išskyrus laužų kūrenimą tam nustatytose vietose)“, – teigiama ministerijos atsakyme.

Pagal Reikalavimų 12 punktą deginant augalus taip pat privaloma laikytis Bendrųjų gaisrinės saugos taisyklių, patvirtintų Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento direktoriaus 2005 m. vasario 18 d. įsakymu, ir Miškų priešgaisrinės apsaugos taisyklių, patvirtintų Lietuvos Respublikos Vyriausybės 1995 m. balandžio 7 d. nutarimu.

Atitinkamų bendrųjų gaisrinės saugos reikalavimų privalu laikytis ir kūrenant laužus.

Ukmergės rajone galioja savivaldybės tarybos patvirtintos atliekų tvarkymo taisyklės. Jos reglamentuoja atliekų turėtojų ir tvarkytojų teises, pareigas ir atsakomybę.

„Komunalinių atliekų turėtojams draudžiama deginti atliekas, išskyrus sausą žolę, nendres, šiaudus bei laukininkystės ir daržininkystės atliekas ne miestų ir miestelių teritorijose, kaip tai numato aplinkos apsaugos reikalavimai“ – sakoma taisyklėse.

O kaip yra su sodų bendrijomis? To teiravomės rajono savivaldybės Viešosios tvarkos ir aplinkosaugos skyriuje.

„Lapus ir šakas draudžiama deginti mieste ir miesteliuose. Kaimuose, sodų bendrijose galima, bet privaloma laikytis saugos reikalavimų: nepalikti be priežiūros, svarbūs atstumai nuo pastatų ir panašiai“, – paaiškino skyriaus vedėjas Aidas Dutkus.

Vadovaujantis aplinkos ministro įsakymu patvirtintais reikalavimais, sausą žolę, nendres, nukritusius lapus, šiaudus, laukininkystės, daržininkystės, augalinės kilmės liekanas leidžiama deginti tik surinktas (sugrėbtas) į krūvas, kai nėra galimybių jų kompostuoti (arba kompostavimas gali sąlygoti augalų kenkėjų plitimą) ar kitaip panaudoti, ne arčiau kaip 30 metrų nuo statinių. Deginimas turi būti nuolat stebimas, jį baigus smilkstančią ugniavietę privaloma užgesinti užpilant vandeniu, smėliu ir pan.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Susiję įrašai (pagal žymę)