Spausdinti šį puslapį

Iš areštinės – į viešbutį arba nakvynės namus

Buvusioje rajono policijos komisariato areštinėje sulaikytieji gyvenimo sąlygomis nesiskundė. Gedimino Nemunaičio nuotr. Buvusioje rajono policijos komisariato areštinėje sulaikytieji gyvenimo sąlygomis nesiskundė. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Dėl nusikalstamų veikų sulaikytiems ukmergiškiams tenka „pasisvečiuoti“ sostinėje. Jie vežami į areštinę Vilniuje, nesvarbu, kuriuo paros metu sulaikyti. Daugiausia tokių „keleivių“ – smurtautojai artimoje aplinkoje.

Laikraštyje rašėme, kad Ukmergės rajono policijos komisariato areštinės neliko. Jos nebėra nuo pernai pavasario. Buvusios areštinės patalpose nuo šių metų pradžios veikia čia įkurti Ukmergės nestacionarių socialinių paslaugų centro nakvynės namai.

Areštinės nutarta atsisakyti sumažėjus čia dirbusių policijos pareigūnų darbo krūviui.

Mūsų skaitytojai teiraujasi, kur dabar, kai jos nebėra, pristatomi asmenys, kuriems taikomas areštas. „Dažnai skaitome: neblaivus vairuotojas sulaikytas ir uždarytas į areštinę; įtariamąjį išsivežė policija. O juk areštinės pas mus nebėra. Tai kur jie visi „dedami“ tada?“ – domėjosi ukmergiškė.

Ukmergės rajono policijos komisariate, pasak Reagavimo skyriaus viršininko Vlado Butkaus, yra laikino sulaikymo patalpos, skirtos laikyti teisės aktų nustatyta tvarka sulaikytiems asmenims. Čia jie pirmiausia ir pristatomi. Jose būna, kol pildomi dokumentai, išrašomas konvojus. Tada vežami į Vilnių.

Į areštinę, anot jo, vežami sulaikyti asmenys vadovaujantis LR baudžiamojo proceso kodekso 140 str. „Laikinas sulaikymas“.

Jame sakoma: „Maksimalus laikino sulaikymo terminas yra keturiasdešimt aštuonios valandos. Jei sulaikytam asmeniui reikia skirti suėmimą, jis ne vėliau kaip per keturiasdešimt aštuonias valandas turi būti pristatytas teisėjui, kuris šio Kodekso nustatyta tvarka išsprendžia suėmimo skyrimo klausimą. Laikino sulaikymo terminas skaičiuojamas nuo asmens faktinio sulaikymo nusikalstamos veikos padarymo ar kitoje vietoje“.

Daugiausia – smurtautojų

Kiek būna areštantų iš Ukmergės rajono? „Tokios statistikos neskaičiuojam. Būna 1–3 per savaitę, praėjusią savaitę turėjom vieną – girtą vairuotoją“, – sakė V. Butkus.

„Didžioji dalis keliaujančiųjų į areštinę – smurtautojai artimoje aplinkoje, – pasakojo jis. – Sulaikyti jie konvojuojami į Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato areštinę ir laikomi iki 48 valandų, kol atliekami visi procesiniai veiksmai. Tada skiriama tam tikra kardomoji priemonė ir dažniausiai asmuo paleidžiamas. O jei teismas priima sprendimą jį suimti – laikomas tam tikroje įstaigoje.“

Anot pašnekovo, paleisti nebūtinai sugrįžta tiesiai namo: „Jei tai – smurtautojas, į namus negrįžta – negali gyventi kartu su sutuoktiniu ar sugyventiniu, turi gyventi skyrium. Jei neturi kur eiti ar pinigų viešbučiui, pasiūlom apsistoti nakvynės namuose, nes dabar yra tokia galimybė.“

Šiai įstaigai policijos pareigūnų kaimynystė praverčia, mat jų pagalbos darbuotojams kartais prireikia. „Kildavo incidentų žiemos metu, nes būdavo daugiau klientų. Atėję girti asmenys nori užeiti, o tokie nepriimami. Tačiau paskutiniu metu tokių įvykių nakvynės namuose neprisimenu“, – pasakojo V. Butkus.

Užrakintas

Jis taip pat atsakė ir į kitą „Ukmergės žinių“ skaitytojų klausimą dėl to, ar į policijos komisariatą galima patekti bet kuriuo paros metu.

„Nakties metu ir savaitgaliais komisariatas užrakintas, nes pareigūnai dirba gatvėse ir juos visada galima išsikviesti telefonu 112. Juo žmogus prisiskambins net ir tada, jei telefone nėra SIM kortelės arba sąskaita tuščia“, – aiškino pašnekovas.

„Prie pagrindinių komisariato durų yra lentelė su mygtuku. Jei žmogus neturi telefono ir atėjo prie komisariato, kuris užrakintas, reikia jį spausti: atsilieps budėtojas, kuris valdo mūsų pajėgas, ir iškvies policijos ekipažą“, – sakė jis.

Padeda kameros

Pareigūno teigimu, aiškinantis tiek viešosios tvarkos pažeidimus, tiek eismo įvykius, kitus nusikaltimus, labai padeda mieste veikiančios vaizdo stebėjimo kameros. „Dabar jau sunkiai įsivaizduojam savo darbą be kamerų, – tikina Reagavimo skyriaus viršininkas. – Neseniai Ukmergėje viešoje vietoje įvykdžius nužudymą būtent dėl jų įtariamasis jau kitą dieną buvo sulaikytas.“

Pačių vaizdo kamerų mieste, anot jo, yra apie 50, kai kuriose vietose sumontuota po penkias. Vietų, kurios stebimos, – iki 20.

Budės policija

Prasidėjus mokslo metams labiau stebimos ir jaunimo susibūrimo vietos, pėsčiųjų perėjos, ypač esančios prie mokyklų. „Raginame atidesnius būti ir pėsčiuosius, ir vairuotojus, ir vaikus, mokinius, nes eismas ir vėl intensyvesnis, ryte – automobilių spūstys“, – sako pareigūnas.

Policija šalia ugdymo įstaigų bei perėjų budės ir tvarką prižiūrės dar ir kurį laiką po pirmųjų rugsėjo dienų.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Susiję įrašai (pagal žymę)