Spausdinti šį puslapį

Darželinukai patys augina vaistažoles ir sėja daržoves

„Žiogelio“ direktorė B. Jucevičienė su auklėtiniais šalia gautos dovanos – vaikų darželio šiltnamio. Gedimino Nemunaičio nuotr. „Žiogelio“ direktorė B. Jucevičienė su auklėtiniais šalia gautos dovanos – vaikų darželio šiltnamio. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Ukmergės vaikų lopšeliai-darželiai „Žiogelis“ ir „Nykštukas“ rugsėjo 1-osios proga šiemet gavo labai neįprastą dovaną – po šiltnamį, kuriame patys galės auginti daržoves ir stebėti, kaip jos auga. Tokia dovana atkeliavo neatsitiktinai, mat šie vaikų darželiai įtraukti į unikalią šalies programą.

Nuo rugsėjo Lietuvoje startavo projektas, kurio dalyviais pasirinkti du minėti Ukmergės vaikų lopšeliai-darželiai. Juos lankantys mažieji ukmergiškiai – vieninteliai šalyje, kuriems maistas gaminamas tik iš ekologiškų ūkių produkcijos.

Projektą inicijavo Žemės ūkio ministerija. Kadangi dėl ekologiškų žaliavų maisto kaina darželinukui per dieną padidės maždaug 70 centų – nuo 2,26 iki 3,01 euro, ministerija žada šį skirtumą kompensuoti.

Skelbiama, kad bandomasis projektas, kurio praktiką bus galima pritaikyti visose šalies ugdymo įstaigose, truks bent metus.

Tik ekologiškos

Vaikų lopšelio-darželio „Žiogelis“ direktorė Birutė Jucevičienė, pasakojo, kad praėjusią savaitę vyko eilinis pasitarimas ministerijoje, kur aptarti abiems darželiams rūpimi klausimai. Jau įvyko ir viešasis pirkimas produktų tiekimui. Jį laimėjo iš ūkininkų ekologinius produktus supirksiantis ir abiems įstaigoms juos tieksiantis Ukmergės rajono vartotojų kooperatyvas.

Kadangi viena iš sąlygų buvo, jog ekologiška produkcija atkeliautų iš vietinių, o ne už šimtų kilometrų esančių ūkių, direktorė džiaugiasi, jog nemažai produkcijos atkeliaus būtent iš mūsų rajono ūkininkų. Tarp jų ekologiniai Ukmergės ūkininkų V. Stragio ir G. Sakalauskienės ūkiai.

Augina vaistažoles

„Žiogelio“ vadovė pasakojo, kad  sveiko ir ekologiško maitinimosi kryptis jų įstaigai artima jau daug metų. Todėl nedvejodami sutiko tapti šio projekto „pionieriais“.

„Žiogelio“ grupėse jau ne pirmus metus statomos specialios daigyklos, kuriose visus metus sėjamos, o paskui ragaujamos daržovės. Pavyzdžiui, dabar jau turi pasisėję krapų, taip pat mėgsta paskanauti pačių užaugintų saulėgrąžų daigų.

Ne pirmus metus auklėtojų padedami darželinukai patys kieme augina ir vaistažoles bei geria iš jų pagamintas arbatas. Negana to, arbatas ragauja iš savo pačių pasigamintų molinių puodelių. „Raginame naudoti ekologiškus, o ne plastikinius indus“, – pasakojo direktorė.

Pačių pagamintų vaistinių arbatžolių užtenka ne tik patiems – džiovintos ir supakuotos jos tampa prasmingomis dovanėlėmis bendruomenės svečiams.

Kardinalių pokyčių nebus

Kaipgi šiemet pasikeitė darželinukams tiekiami patiekalai?

B. Jucevičienė sako, kad didelių pokyčių nei dėl šio ekologinio projekto, nei dėl visoje Lietuvoje nuo rugsėjo ugdymo įstaigų maitinimui įsigaliojusių naujų nuostatų „Žiogelio“ vaikai beveik nepajus.

Taip yra todėl, kad kai kurių naujovių, einant sveiko maitinimosi linkme, patys ėmėsi jau gerokai anksčiau. Pavyzdžiui, kompotus verda tik iš uogų ar vaisių ir nesaldina jų cukrumi. Nesaldina ir arbatų, geria daug vandens.

Kokių patiekalų nebeliko ant darželinukų stalo? Makaronų ir ryžių, majonezo, kiaulienos, atvežtinių vaisių – bananų, kivių.

Direktorė pasakojo, kad kiaulieną jų įstaiga keitė į jautieną, kalakutieną ir vištieną, majonezą – į natūralų jogurtą. Duoną dabar naudoja tik viso grūdo, blynus kepa iš ekologinių miltų, pagardindami juos uogiene.

Tačiau tai nėra kažkokie milžiniški pokyčiai. Pavyzdžiui, pereiti tik prie lietuviškų vaisių nebus jokios problemos, nes vaikai ir taip labiausiai mėgsta obuolius – direktorė sako, kad lupti ir valgyti juos – vienas iš darželinukų ritualų. O citrusiniai vaisiai, sako, jau seniai nepasiteisino.

Liks ir dešrelės

Nuo šio rudens neliko visai išstumtos net dešrelės. Tiesa, jos kokybiškos, tikrai nepigios, vaikams tiekiamos kartą per savaitę.

Tarp mėgstamiausių darželinukų sriubų direktorė pirmiausiai minėjo burokėlių. Toliau rikiavo kopūstų, o šiemet labai patiko nauja – rūgštynių – sriuba. Tarp mėgstamų antrųjų patiekalų – virtų bulvių cepelinai su kalakutienos įdaru.

Tarp vaikams nepatinkančių dalykų – troškiniai ir lęšių sriuba.

Direktorė sako, kad į vaikų skonį stengiamasi atsižvelgti. Tamsios ir neišvaizdžios lęšių sriubos ir nebeduodama – juk tikrai yra kuo ją pakeisti. Troškinius irgi stengiasi pakeisti kitais patiekalais.

Vieno vaikams labiausiai patinkančio patiekalo darželio virėjos negamina, nes nepajėgia fiziškai – tai koldūnai. „Pas mus yra dvi virėjos, o darželį lanko daugiau kaip 100 vaikų – koldūnų prisukti visiems niekaip nespėtų“, – sako B. Jucevičienė, paruoštų koldūnų pirkimą iš karto atmesdama – jų kokybe nepasitikėtų.

Pirmosios rugsėjo savaitės, pasak direktorės, parodė, kad šiemet lankomumas geresnis nei pernai tuo pat metu.

Padovanojo šiltnamį

B. Jucevičienė pasidžiaugė, kad šiuos mokslo metus jų įstaiga pradeda ne tik dalyvaudama unikalioje programoje, bet ir turėdama nuosavą šiltnamį.

Lietuvos ekologinių ūkių asociacijos pirmininkas ukmergiškis Saulius Daniulis abiems žemės ūkio ministerijos projekte dalyvaujantiems Ukmergės vaikų lopšeliams-darželiams atvežė asociacijos dovanas – šešių kvadratinių metrų šiltnamius. Juose darželinukai galės patys sėti, prižiūrėti ir stebėti daržovių augimą.


ekologiškos daržovės

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Susiję įrašai (pagal žymę)