Spausdinti šį puslapį

Įbaugino lėktuvų ruožai

Šiomis giedromis dienomis lėktuvų paliekamos žymės danguje – itin ryškios. Gedimino Nemunaičio nuotr. Šiomis giedromis dienomis lėktuvų paliekamos žymės danguje – itin ryškios. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Antradienį į redakciją paskambinusi ukmergiškė ragino pakelti akis į dangų ir pažiūrėti kokius neįprastai didelius, kitokius nei visada, pėdsakus palieka virš Ukmergės skrendantys lėktuvai. Moteris tikino internete skaičiusi, esą iš lėktuvų gali būti barstomi chemikalai ir nuodijami žmonės, o ši bauginanti informacija slepiama.

Tokios sąmokslo teorijos iš tiesų kartas nuo karto pasirodo interneto svetainėse. Tai vadinama netikromis naujienomis ir žmonės jas turėtų vertinti atsakingai. Jokia rimta žiniasklaidos priemonė tikrai nėra skelbusi, jog lėktuvo paliekamas pėdsakas – tai barstomi nuodai.

Ši juosta dar vadinama inversijos pėdsaku arba kondensacijos ruožu. Kurui degant, kuro angliavandeniliai skyla į anglies dvideginį ir vandenį. Tai normalus degimo procesas, vykstantis bet kuriame variklyje. Į aplinką vanduo patenka garų, ištirpusių išmetamose dujose, pavidalu.

Atsidūrę labai šaltoje aplinkoje ir žemame slėgyje, kuris egzistuoja dideliame aukštyje, vandens garai iškart kondensuojasi ir sudaro kažką panašaus į rūką. Todėl pėdsako sudėtis iš esmės yra analogiška vandens garams.

Esant giedram orui žymės danguje būna itin ryškios.

Tiesa, pasaulyje plečiantis komercinės aviacijos verslui, tokių padangę rėžiančių linijų kasmet daugėja, todėl pasvarstoma, jog tai nėra didžiausias pliusas mūsų aplinkai ir turi lemiamos įtakos klimato kaitos procesams. Todėl įvairiais būdais siekiama sustabdyti tolimesnį neigiamą progresą ir mažinti šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekį.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Ukmergės skyriaus laikinoji vadovė Vitalija Motiejūnienė sako, kad skundo apie tai, jog skraidantys lėktuvai galėtų nuodyti žmones, jų įstaiga tikrai nėra gavusi.

Tačiau jei gautų, bandytų tartis su specialistais, konsultuotis su kolegomis, bandytų logiškai paaiškinti, kaip ir kodėl atsiranda „uodegos“, skrendant lėktuvams, ir kad su nuodais bei žala sveikatai tai neturi nieko bendra.

Kita vertus, Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui ir taip užtenka įvairių pranešimų bei skundų apie pačius įvairiausius mūsų sveikatai žalą esą galinčius daryti procesus.

Tarp keistesnio pobūdžio pranešimų dažniausi yra apie galimus nuodijimus leidžiant dujas, miltelius ar net radioktyvias medžiagas. Būtent toks pranešimas ne taip ir seniai buvo gautas iš vieno mieste gyvenančio ukmergiškio. Jo įsitikinimu, radioaktyvios medžiagos buvo leistos pro langą.

Būna pranešimų apie nuodus, sklindančius iš rūsio. Taip pat ir labai žemiškų – apie kates prie laiptinių, kaimynų augintinių blusas...

Sulaukiama ir nusiskundimų, kuriuos specialistams pavyksta išspręsti. Pavyzdžiui, neseniai buvęs atvejis dėl per garsaus patalpų kondicionieriaus keliamo garso. 

Jei skundas pateikiamas raštu, į jį įstaiga privalo reaguoti, jei žodžiu – kartais pačiam skambinusiam žmogui užtenka, kad su juo būtų pabendrauta ir išklausyta.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)