Spausdinti šį puslapį

Apleistais kapais nebesirūpins

Ukmergės seniūnijos rūpesčiu ligi šiol būdavo aptvarkomi neprižiūrimi miesto kapinių kapai. Tačiau šiemet to daryti neketinama – apleisti kapai bus griežtai vertinami, žymimi ir pripažįstami neprižiūrimais.

Ukmergės miesto seniūnė Zita Pečiulienė pasakojo, kad apleisti kapai ligi šiol tapdavo seniūnijos rūpesčiu. Juos artėjant Vėlinėms aptvarkydavo seniūnijos siunčiami darbininkai.

Šiemet tokių planų nėra. Seniūnija tradiciškai pasirūpino tik smėliuku, kurio atvežė prie visų miesto kapinių. Nors mados keičiasi ir smėliu retas kuris kapelius puošia, vis dėlto, kaip matyti iš patirties, jį žmonės išsivežioja, vadinasi, panaudoja.

O kapais, pasak Z. Pečiulienės, turėtų rūpintis artimieji, bet tikrai ne seniūnija.

Patvirtintose taisyklėse numatyta griežta ir tiksli tvarka, pagal kurią kapas gali būti pripažintas neprižiūrimu.

Kapavietės pripažinimo neprižiūrima kapaviete ir kapavietės (kapo) identifikavimo Ukmergės rajono savivaldybėje tvarkos apraše rašoma, kad kapinių prižiūrėtojas, nustatęs, kad kapavietė neprižiūrima ilgiau kaip dvejus metus, dėl to turi įspėti už jos priežiūrą atsakingą asmenį. Jei tokio surasti neįmanoma, kapavietėje turi palikti lentelę, kurioje būtų nurodyta sutvarkyti kapą.

Jeigu per metus nuo įspėjimo kapavietė nesutvarkoma, apie tai informuojamas savivaldybės administracijos direktorius.

Sprendimą dėl kapavietės pripažinimo neprižiūrima ne anksčiau kaip po 2 metų ir ne vėliau kaip po 3 metų nuo duomenų paskelbimo priima Neprižiūrimų kapaviečių (kapų) identifikavimo komisija, prieš tai apžiūrėjusi kapavietę bent 3 kartus per metus.

Sprendimą komisija priima balsuojant posėdyje. Šie sprendimai turės būti paskelbti savivaldybės interneto svetainėje. Manoma, kad gali atsirasti asmenys, pageidaujantys tokį kapą prižiūrėti, o vėliau – gauti leidimą laidoti jame artimuosius arba tikėtis, kad patys bus palaidoti.

Pripažintoje neprižiūrima kapavietėje galima laidoti pasibaigus kapo ramybės laikotarpiui, kuris negali būti trumpesnis kaip 25 metai.

Seniūnė sako, kad šiuo metu Dukstynos kapinėse suskaičiuota per 50 neprižiūrimų kapų, Vaižganto kapinėse jų yra net apie 70.

„Kapų priežiūra turėtų būti artimųjų, bet ne savivaldybės atsakomybė“, – mano ji.

Liko vos keliolika laisvų vietų

Visiems, negalintiems pasirūpinti kapų priežiūra, geriausia išeitis  – palaikų kremavimas.

Nors gal ne visi ir tikėjosi, bet ši naujovė labai sparčiai prigijo.

Prieš trejus metus Ukmergės Dukstynos kapinėse įrengti 45 vietų kolumbariumai jau beveik užpildyti. Liko vos keliolika laisvų vietų.

Jų pakaktų mažiau nei metams, tad jau užsakyti keli nauji kolumbariumai, kurie iki metų pabaigos turėtų būti pastatyti šalia esančiųjų.

Žmonės įsitikino, kad kolumbariumai – išeitis, jei nėra sąlygų ar galimybių prižiūrėti kapų. Nebereikia nei paminklo statyti, nei kasmet sodinti augalų.

Tiesa, žmonės vis tiek nori savo mylimą žmogų pagerbti gėlės žiedu ar vainikėliu. Tačiau kapinių priežiūra besirūpinančios miesto seniūnijos seniūnė prašo to nedaryti, nes padėtos gėlės labai greitai tampa šiukšlėmis.

Kviečiama padėti tik žvakeles. Jas vėliau surinks kolumbariumo priežiūra besirūpinančios įmonės darbininkai.

Atsinešus gėlių jas siūloma pamerkti bendroje vazoje. 

Kolumbariumų aplinką tvarko „Ukmergės versmė“, laimėjusi konkursą šiems bei kitiems darbams atlikti.

Kolumbariumą taip pat planuojama statyti ir Pašilės kapinėse.

Planai – ateičiai

Miesto seniūnė Dukstynos kapinėse šiemet buvo suplanavusi daug darbų. Pirmiausia, panaikinti vieną iš dviejų kelių, skiriančių naująsias ir senąsias kapines. Pagrindinis kelias liktų, bet kitas, šalia esantis, būtų panaikintas ir suformuota vieta kapavietėms, o tvora pašalinta.

Šiose kapinėse šiemet buvo planuota atnaujinti ir prie pagrindinio įėjimo paklotą išsikraipiusių betoninių plokščių grindinį.

Tačiau Z. Pečiulienė sako, kad minėti sumanymai perkelti ateičiai. Šiemet tam lėšų nepakako.

Tarp ateities sumanymų – įrengti Dukstynos kapinėse vandens gręžinį. Tuomet pagaliau baigtųsi cisternų su vandeniu vežiojimas ir su tuo susiję visi nepatogumai. 

Artėjant mirusiųjų pagerbimo šventėms seniūnė kvietė žmones būti atsakingesnius, gerbti kitų darbą, tausoti aplinką – nenešti buitinių atliekų į šalia kapinių stovinčius žaliosioms atliekoms skirtus konteinerius.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Susiję įrašai (pagal žymę)