Kapinėse – neįprasti lankytojai

Įsitaisęs tarp chrizantemų...  Nerutės Karitonienės nuotr. Įsitaisęs tarp chrizantemų... Nerutės Karitonienės nuotr.

Šiomis dienomis ypač gausiai lankomos mirusiųjų amžinojo poilsio vietos.

Tačiau, pasirodo, žmonės nėra vieninteliai kapinių lankytojai. Jose galima pamatyti ir... miško gyvūnų.

Ukmergiškė Nerutė netikėtai kapinėse išvystą vaizdą – viename iš kapų „šeimininkaujantį“ ir gėlėmis besigardžiuojantį kiškį – net įamžino.

„Ilgaausis visiškai nesibaimino, leidosi net ausį paglostomas. Prisiraškė pilną pilvuką chrizantemų žiedų ir smagus nušokavo sau toliau“, – šypsojosi ji.

„Svečią“ ji sutiko senojoje Dukstynos kapinių dalyje, netoli kolumbariumo. Tikina, kad mato šitą gražuolį jau nebe pirmą kartą.

„Pamatęs šeimininkas turbūt keiksnos skeltalūpį, kad jo gėles raško... O šis gal kitą sykį sumanys ir žvakelę uždegti?“ – pričiupto „nusikaltėlio“ nuotraukas aptarinėdamos Nerutės kolegės juokaudamos svarstė, kad reikėtų tokiems „lankytojams“ morkelių kapinėse palikti.

Pasirodo, miško žvėrys kapinėse nėra toks jau neįprastas dalykas. Patirtimi spaudoje dalijasi Kaune, Klaipėdoje, Alytuje, kituose miestuose esančių kapinių prižiūrėtojai. Apstu atvejų, kai jose lankosi ne tik kiškiai, bet ir stirnos. Pasakoja, kad gyvūnai kramsnoja visus aptiktus žalumynus – į gedulingus vainikus įpintas chrizantemas, rožes, kalijas. Smaguriauja našlaitėmis, labai mėgsta jų lapus. Knaisiojasi kapinėse pastatytuose šiukšlių konteineriuose...

Gamtininkams tokie pasakojimai – visai nekeisti. Jie tikina, kad toks elgesys būdingas išalkusiems gyvūnams.

Tačiau mirusių artimųjų kapus prižiūrintiems žmonėms visai nelinksma dėl to, kad, pavyzdžiui, atėjusios stirnos niokoja kapavietes, nuėda gėles, nutrypia, išrauna augalus. Teigiama, kad stirnos laidojimo vietas puola žiemą, pavasa-rį, vėlų rudenį, kada būna labiausiai išalkusios. Skabo ne tik našlaites, bet ir rožių, tulpių žiedus. Kai kur tarp paminklų vaikštinėjančios stirnos – įprastas reiškinys.

Aprašyta ir atvejų, kai į kapines užklysta lapių, briedžių, kiaunių, usūrinių šunų. Juos mačiusieji teigia, kad sutikti šiuos kapinių „lankytojus“ – ne itin malonu.

Kai kurių miestų kapinėse dėl to statomos aukštesnės tvoros, jas tverti ir žvėris baidyti mėginta netgi geltonomis „Stop“ juostomis.

Pastebima, kad gyvūnai šventose vietose apsilanko po stačiatikių Vėlinių, kai pagal paprotį čia paliekama maisto. Žvėris į kapines, pasakojama, per karščius atvilioja ir vanduo.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Komentarai  

+2 # ok 2018-11-03 17:09
Gyvuneliai yra mažiausia problema.Geriau sugaudytumet tuos,kurie vagia iš kapiniu.O juk ne tik vagia,bet ir žmones apiplešineja.
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų