Spausdinti šį puslapį

Sąjūdžio jubiliejų mini drauge su Lietuva

Šį lapkritį minimas Sąjūdžio jubiliejus. Gedimino Nemunaičio nuotr. Šį lapkritį minimas Sąjūdžio jubiliejus. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Nepriklausomos valstybės atkūrimui kelią nutiesęs Lietuvos persitvarkymo sąjūdis šiemet mini 30-metį. Tokią pat sukaktį švenčia ir Sąjūdžio Ukmergės iniciatyvinė grupė. Prisiminti tautos gyvenimą pakeitusią istoriją ir pasiklausyti neeilinio koncerto kviečiami visi ukmergiškiai.

Prieš 30 metų Ukmergėje, ant kultūros centro stogo, suplevėsavo trispalvė Lietuvos vėliava. „Kaip įstaiga, kolektyvas, jaučiam didžiulę pareigą prisiminti tą metą, organizuoti Sąjūdžio 30-metį, – sako Rasa Graužinienė, kultūros centro direktorė. – Tai – ir išskirtinė šalies data, ir iškili ukmergietiška proga.

Niekada nesam minėję Sąjūdžio jubiliejų. Per Lietuvą dabar eina šios sukakties minėjimų banga.“

Trispalvė ant įstaigos stogo tąsyk buvo iškelta lapkričio 12 d., todėl ukmergiškiai kviečiami į šį penktadienį, lapkričio 9-ąją, vyksiančius renginius.

17.15 val. vyks šv. Mišios Švč. Trejybės bažnyčioje. Prieš 30 metų vėliava buvo pašventinta Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčioje ir atnešta į kultūros centrą.

18 val. prie kultūros centro bus atidengta atminimo lentelė, skirta Lietuvos persitvarkymo sąjūdžio Ukmergės grupės iniciatyva 1988 m. pirmą kartą Ukmergėje iškeltai Trispalvei.

18.30 val. visi laukiami kultūros centro didžiojoje salėje. Klausysimės renginyje dalyvausiančių Sąjūdžio narių, dalyvių, kurių anuomet Ukmergėje buvo šimtai, prisiminimų.

Koncertuos grupė „BIX“, kurios pasirodymas žiūrovams nieko nekainuos. Pasak vieno iš organizatorių Arvydo Pėšinos, 1987-aisiais, pradėjus formuotis Sąjūdžiui, ši grupė išėjo į viešumą. „Mes jiems pasiūlėm atvykti į Ukmergę. Mielai sutiko, sužinoję, koks tai renginys, kad bus dalijamasi prisiminimais apie Ukmergės Sąjūdžio veiklą. Ši grupė čia koncertuos pirmą kartą“, – pasakojo jis.

Viliamasi, kad nemokamas koncertas sudomins daug žmonių. Galimybę pasikviesti garsius ir brangiai apmokamus atlikėjus kultūros centras turi, laimėjus projektą „Esame Lietuvos“, kurį iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

Renginio metu kultūros centro fojė veiks dokumentų, tų laikų nuotraukų paroda. Pastarosios – iš Ukmergės kraštotyros muziejaus bei asmeninių archyvų. Bus galima pavartyti išsaugotus Atgimimo metais Ukmergės Sąjūdžio aktyvistų leisto laikraščio „Aistuva“ numerius.

Čia taip pat bus eksponuojama iš muziejaus pasiskolinta autentiška prieš trisdešimtmetį iškelta didžiulė, nestandartinio dydžio, valstybės vėliava.

Renginyje laukiama politikės, visuomenės veikėjos, Sąjūdžio koordinatorės Angonitos Rupšytės, kuri yra LR Seimo Informacijos ir komunikacijos departamento Parlamentarizmo istorinės atminties skyriaus vedėja, kitų svečių.

Organizatoriai ypač kviečia atvykti jaunimą, kuriems šis Sąjūdžio jubiliejaus paminėjimas, sako istorijos mokytojas A. Pėšina, bus tarsi pilietiškumo pamoka. Tikrus pasakojimus, prisiminimus jaunimui, anot jo, svarbu išgirsti, pamatyti.

Stebuklu vadinamas Sąjūdis gimė 1988 m. birželio 3 d. Jis Lietuvą atvedė į Baltijos kelią ir Kovo 11-ąją.

Lietuvos persitvarkymo sąjūdžio iniciatyvinės grupės, kurią sudarė iškiliausi to meto Lietuvos mokslo ir kultūros žmonės, susikūrimas Lietuvos mokslų akademijoje birželio 3 d. laikomas tikrąja Sąjūdžio judėjimo pradžia. Tų metų liepos 9 d. Vilniaus Vingio parke įvyko pirmasis Sąjūdžio mitingas, į kurį plūdo minios iš visos Lietuvos. Informacija apie mitingą sklido iš lūpų į lūpas, per Sąjūdžio žmones regionuose. Skaičiuojama, kad jame dalyvavo apie 100 tūkst. žmonių.

Prieš trisdešimt metų Sąjūdis susikūrė ir Ukmergėje, tuometiniuose Kultūros rūmuose, teatre „63 kėdės“. Pirmajame susirinkime dalyvavo 25 Ukmergės Sąjūdžio aktyvistai. Žmonės pasiskirstė į sekcijas, kiekvienas iš jų kuravo kurią nors sritį.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)