Spausdinti šį puslapį

Namo kiemas virto viešų linksmybių vieta

Šio namo kieme, prie pat gatvės, vykstantys vieši „baliai“ – niekam ne paslaptis. Autorės nuotr. Šio namo kieme, prie pat gatvės, vykstantys vieši „baliai“ – niekam ne paslaptis. Autorės nuotr.

Netvarkingi, girtaujančių šeimininkų gyvenami ir visokio plauko asmenų pamėgti namai – tikra rakštis kaimynams, aplinkiniams, praeiviams. Nemažai tokių yra Ukmergėje. Kaip su tuo kovoti, miesto tvarka besirūpinantieji nežino.  

Miesto seniūnė Zita Pečiulienė šiuos pastatus vadina galvos skausmu. „Yra tokių, kurių aplinka apleista, šeimininkams nerūpi, namai apšnerkšti, apaugę krūmais. Renkasi visokie lankytojai. Vaikom girtaujančius benamius, kurie sukiojasi aplink šalia esančius gyventojų namus, sandėliukus. Prašom policijos, kad dažniau pravažiuotų“, – sako ji.

Vienas iš daugiausia rūpesčių keliančių – namas Kreivojoje gatvėje 7. Jis pagarsėjęs šiame kvartale.

„Stengiamės bent kiek gerinti situaciją. Nušienaujam aplinką, kad nebūtų apleista, deja, vis tiek krinta į akis, ypač – čia padarytas šiukšlynas. Iš čia jau išvežėm daugiau kaip 30 tonų šiukšlių, ir vėl užteršta, visas šlamštas sutįstas. Išgabenti reikės dar didesnio konteinerio“, – pasakojo seniūnė.

Apgailestauja – čia padėtis be išeities: „Su tokiais neprikariausim. Nežinau, kaip spręsti tokias problemas...“

Panašių vietų Ukmergėje esama daugiau: „Visur yra. Mėginam tvarkyti, prižiūrim. Seniau kariniame miestelyje pro kai kurias nebuvo galima praeiti. Dabar jau nieko – žmonės tvarkosi.“

Grasino papjauti

Taip pat viena iš tokių – medinis namas J. Basanavičiaus gatvėje 5, šalia kurio pastebimas dažnas vaizdas pašiurpino vieną mūsų skaitytoją. Visai šalia – abi miesto gimnazijos, prokuratūra, viešoji biblioteka, kirpykla, parduotuvė, daugiabučiai namai.

„Namo kieme, prie pat gatvės, ant žemės nuolat sėdi įvairaus amžiaus asmenų kompanija, vartoja alkoholį, keikiasi, šūkauja, pykstasi tarpusavyje, šlitinėja. Kalbina praeivius, prošal einančiųjų prašo parūkyti, – pasakojo, ką ne sykį mačiusi. – Kai kurie stebėtojai telefonais filmuoja čia puotaujančias kompanijas. Štai taip ir gimsta jutubo žvaigždės.“

Moteris svarsto, kad tai – visai nekokia „draugija“ čia pat esančioms gimnazijoms ir į jas pro namą einantiems moksleiviams. „Neseniai pati mačiau, kaip vienas stipriai neblaivus vyriškis su dviračiu prisikabino prie dviejų praeivių merginų. Jam turbūt jau kas nors vaidenosi, nes merginoms rėkdamas jis grasino – užmušiu, papjausiu...“ – sakė ir pati gerokai išsigandusi.

Anot seniūnės Z. Pečiulienės, ši vieta – didelė problema. „Aplinkui patvarkom, pašienaujam, kad nebūtų baisu. Tačiau į namo kiemą nelendam. Tai – privati valda. Neaišku, kieno ten nuosavybė ir kas gali rinktis, – pasakojo ji. – Jeigu dieną rėkauja, niekas – jokie įstatymai – to neriboja. O jeigu vyksta muštynės, tada jau turi žiūrėti policija.“

Ramsto tvoras

Antano Smetonos gimnazijos direktorius Adolfas Girdžiūna sako, kad į tai, kas vyksta kaimynystėje esančio būsto kieme, stengiamasi nekreipti dėmesio. „Taip – gimnazistai praeina pro baisų vaizdą. Tačiau tie asmenys į mūsų teritoriją nelenda. Iš vaikų nusiskundimų, kad „koliotųsi“, nesulaukiau, iš tėvelių – irgi ne, tad sankcijų ir nesiėmėm“, – pasakojo jis.

Anot Jono Basanavičiaus gimnazijos direktoriaus Valentino Gendvilio, kokių nors susijusių incidentų taip pat nebuvo: „Mūsų kolektyve apie tai nesvarstyta, nors visiems gerai matosi, kaip asmenys, kurie ten lankosi, dažnai eina iš to namo tvorą ramstydami.“

Labiau pykdo rūkaliai

Direktorius atviras – pareigūnų pagalbos kartais prireiktų ne tik dėl čia viešai vykstančių „vakarėlių“: „Policija galėtų dažniau pakontroliuoti viešąją tvarką, kartu – ir rūkalius mūsų, už netoli gimnazijos esančios kepyklėlės besislapstančius, padrausminti. Dabar jie eina rūkyti ant šaligatvio – leidžiu bent ten, kad nesibūriuotų po gyventojų langais, nes būdavo daug priekaištų.“

Deja, pripažįsta gimnazijos vadovas, rūko labai daug moksleivių, tai – didelė problema. Kad rytais „rūkstančio“ jaunimo visur pilna, kaip ant delno matosi visiems, pro gimnazijas skubantiems į darbus. Vis daugiau jaunuolių, pastebima, rūko elektronines cigaretes.

Turi pranešti

Landyne paverstas namas J. Basanavičiaus g. 5 gerai žinomas policijai. Pasak rajono policijos komisariato Reagavimo skyriaus viršininko Vlado Butkaus, ypač daug iškvietimų būdavo prieš kokius ketverius metus.

„Žmonės skambindavo, sakydavo, kad namo gyventojai ir jų svečiai viešai girtauja, nuolat triukšmauja, kabinėjasi, visur netvarka. Paskui, kiek žinau, keitėsi namo šeimininkai. Pastaruoju metu niekas nesikreipė ir nepranešė, kad būtų kokių nors incidentų“, – tikino jis.

Anot pareigūno, jų pastebėjus, susidūrus su netinkamu elgesiu, gyventojai turėtų apie tai pranešti policijai telefonu 112.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)