Spausdinti šį puslapį

Gyvūnų globos namai prašo pagalbos

Ukmergės gyvūnų globos namų „Klajūnas“ globotiniai laukia naujų namų. Ukmergės gyvūnų globos namų „Klajūnas“ globotiniai laukia naujų namų.

Pivonijos seniūnijos III Antakalnio kaime buvusių dirbtuvių 0,063 ha teritorijoje prieš pusantrų metų įsikūrė VšĮ „Klajūnas“. Šiuo metu prieglaudoje įkurdinti 128 buvę benamiai gyvūnai, kuriems ieškoma naujų šeimininkų.

Apie šios įstaigos problemas rašoma rajono savivaldybės tinklalapyje.

„Prieglauda perpildyta. Pirmą kartą savo darbo praktikoje susiduriame su tuo, jog atsikratoma suaugusiais, „senjorų“ amžiaus gyvūnais. Per vieną dieną teko priimti net 9 tokius šunis. Dažniausiai juos randame iš ryto paliktus prieglaudos teritorijoje“, – sakė VšĮ „Klajūnas“ įkūrėja ir vadovė Ilma Germanienė.

Pasak jos, VšĮ „Klajūnas“ neturi pakankamai lėšų, kad galėtų tinkamai pasirūpinti didesniu benamių gyvūnų kiekiu. Tokia galimybė būtų, jei ši įstaiga galėtų bent jau minimaliai suremontuoti senos statybos buvusių dirbtuvių garažus, kuriuos yra išsipirkę.

„Dabartinėje situacijoje dažnai tenka net stabdyti naujų gyvūnų priėmimą vien dėl vietos trūkumo“, – teigė I. Germanienė.

Prieglaudai labai reikia žvyro, kad bent kiek aptvarkytų kiemą. Kita, ne mažesnė, problema – kiauros statinio sienos ir stogas. Dėl kritinės jų būklės negalima čia įrengti vidinių voljerų gyvūnams. Prieglauda neturi vandens – savanoriai kasdien po 150 litrų ir daugiau jo atsiveža iš namų. Tik pernai čia pavyko įsirengti elektrą. Tad elektriniame virdulyje pasišildę vandens, savanoriai, nešaldami rankų, gali kasdien išplauti gyvūnų maistui skirtus indus.

„Nuolatinių savanorių komandą sudaro 8 ukmergiškiai. Sulaukiame ir laikinų savanorių. Į prieglaudą jie atvyksta savo transportu du kartus per dieną. Kaskart, kol pamaitina, pagirdo, pavedžioja prieglaudoje esančius gyvūnus, dezinfekuoja indus bei jų guolius, užtrunka po kelias valandas“, – teigė gyvūnų globos namų vadovė.

VšĮ „Klajūnas“ priglaustus gyvūnus gydo ir jiems medicininę pagalbą suteikia trys veterinarinės gydyklos. Jų paslaugos per mėnesį atsieina ne vieną tūkstantį eurų.

Ukmergės rajono savivaldybė remia tik benamių šunų ir kačių kontrolės programą, kurią vykdo miesto seniūnija. Šiais metais iš biudžeto tam skirta 10 tūkst. eurų.

Daugiau nei 40 proc. šios sumos sudaro seniūnijos darbuotojo, kuris pagal gautus pranešimus sugauna ir į „Klajūną“ pristato valkataujančius gyvūnus, atlyginimas, o likusią sumos dalį – vienkartinis pristatymo mokestis, kurį seniūnija sumoka VšĮ „Klajūnas“ už tai, kad pristatyti šunys būtų „sučipuoti“, katės – sterilizuotos, o katinai – iškastruoti.

Pernai „Klajūnas“ iš viso priglaudė 258 gyvūnus. Galimybės gyventi ir rasti jaukius namus laukė 87 katės, 153 šunys, 1 šeškas, 2 ežiukai ir 2 balandžiai. Prieglaudos savanoriai namus surado 72 katėms, 124 šunims ir šeškui. Balandžiai buvo perduoti juos auginantiems žmonėms, ežiukus pavyko pagydyti ir jie buvo paleisti rastoje teritorijoje.

Nuo šių metų sausio 1-osios iki lapkričio 1-osios Ukmergės gyvūnų globos namai iš viso sulaukė 316 gyvūnų.

Šiuo metu prieglaudoje yra 47 šunys ir 18 kačių, 12 šunų ir 33 katės glaudžiasi savanorių namuose, 3 šunys ir 4 katės – pas globėjus, o dar 5 šunys ir 4 katės yra gydomi veterinarinėje klinikoje.

Praėjusią savaitę šiuose gyvūnų globos namuose apsilankė Ukmergės rajono meras Rolandas Janickas. Jis susipažino su benamių gyvūnų globa ir su ja susijusiomis problemomis bei aptarė būdus joms išspręsti.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(3 balsai)

Susiję įrašai (pagal žymę)