Spausdinti šį puslapį

Teismo darbuotojams priteista 1,2 mln. Eur

Gyvsidabriu užteršto Ukmergės teismo darbuotojams turi būti išmokėta daugiau nei 1,2 mln. Eur kompensacija. Apie tai praneša Panevėžio apygardos teismas.

Jis paskelbė, kad tenkina šešių ieškovų ieškinius, kuriuos anksčiau bylą nagrinėjęs Širvintų teismas buvo visiškai atmetęs.

Panevėžio apygardos teismas nusprendė, kad toksiška medžiaga užterštame Ukmergės teisme dirbusiems žmonėms turi būti atlyginta neturtinė žala. Užteršto teismo patalpose savo pareigas vykdžiusiems prokurorams, advokatams priteista kiekvienam po 25 tūkst. eurų, o ieškovams, kuriems teismas buvo nuolatinė darbo vieta, po 50 tūkst. eurų kiekvienam.

Apygardos teismas panaikino Širvintų rajono apylinkės teismo sprendimą, kuriuo ieškovams buvo priteistos gerokai mažesnės sumos – po 750 ir 1500 eurų, taip pat nusprendė priteisti po 50 tūkst. eurų penkiems ieškovams, kurių ieškinius Širvintų teismas buvo visiškai atmetęs.

Panevėžio apygardos teismas tokį savo sprendimą grindė tuo, kad teisę į saugias darbo sąlygas užtikrina LR Konstitucija, Darbo kodeksas, Teismų įstatymas, kiti poįstatyminiai aktai. Ši ieškovų teisė, teismo įsitikinimu, buvo pažeista.

Pripažindamas ieškovų teisę į neturtinės žalos atlyginimą, apygardos teismas konstatavo, kad 2003 metais radus gyvsidabrio teismo patalpose valstybės institucijos neatliko visų pareigų pagal tuo metu įstatymais ir kitais aktais reglamentuotą tvarką, o radus gyvsidabrio 2012 m. gruodį taip pat nesiėmė jokių veiksmų, kad teisme dirbę žmonės būtų nedelsiant evakuoti. Pažymėjo, kad už tinkamą ekstremalių situacijų suvaldymą yra atsakinga valstybė.

Teismas nurodė, kad ieškovai nuo 2003 m. sausio iki 2012 m. gruodžio vidurio dirbo, atliko funkcijas Ukmergės teisme, kur gyvsidabrio koncentracija ore viršijo visas leistinas normas. Ieškovams buvo diagnozuotas lengvo laipsnio apsinuodijimas gyvsidabrio garais. Netgi atlikus medicininius tyrimus 2012–2013 m., t. y. praėjus beveik 10 metų nuo tada, kai šio nuodingo metalo teisme buvo rasta pirma kartą, gyvsidabrio buvo nustatyta visų ieškovų organizmuose. 

„Ieškovai dirbo kenksmingomis sąlygomis ilgą laiką – beveik dešimt metų, jų sveikatai padaryta didelė žala, nes gyvsidabris yra labai toksiška medžiaga. Bylos įrodymų pagrindu nustatyta, kad jo poveikis organizmui progresuoja lėtai, o labiausiai tikėtinos pasekmės – centrinės nervų sistemos sutrikimai. Nepasišalinęs iš organizmo gyvsidabris kaupiasi smegenyse, inkstuose, plaučiuose, sudarydamas kenksmingus junginius“, – rašoma teismo nutartyje.

Spręsdamas ieškovams priteistinos neturtinės žalos dydžio klausimą, teismas nurodė, kad asmens sveikata suvokiama kaip viena fundamentaliausių ir vertingiausių asmens neturtinių vertybių, kurios pažeidimas gali sukelti stiprius dvasinius išgyvenimus, ypač sunkius bei skausmingus padarinius, todėl žalos sveikatai padarymo atvejais teismų praktikoje paprastai priteisiamos didesnės piniginės kompensacijos nei pažeidus kitokias neturtines vertybes.

Ši teismo nutartis gali būti skundžiama Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)

Susiję įrašai (pagal žymę)