Spausdinti šį puslapį

Ukmergės pedagogai kol kas nestreikuoja

Šalies valdžiai nutarus dėl naujos pedagogų darbo apmokėjimo tvarkos, jų bendruomenėse kilo chaosas. Kai kuriose mokyklose jau ketvirtą savaitę nevyksta pamokos, nes mokytojai streikuoja. Mūsų rajono pedagogai kol kas streikuose nedalyvauja.

Kad ir Ukmergės mokytojai tikėjosi didesnių atlyginimų, pripažįsta ir mūsų rajono bei švietimo sistemos vadovai. Anot savivaldybės Švietimo ir sporto skyriaus vedėjo Vaidoto Kalino, kol kas rajone nėra nė vienos streikuojančios mokyklos, nė vieno streikuojančio mokytojo.

„Tačiau gal yra morališkai palaikančių streikuojančius šalies kolegas, nes visi puikiai supranta situaciją, kuri, deja, yra tikrai sudėtinga“, – pripažįsta jis.

Teigia, jog, kiek įmanoma, stengiamasi palaikyti nauja tvarka nusivylusius mūsų mokytojus, tačiau, pasak vedėjo, „yra taip, kaip yra, ir nuo mūsų, nuo savivaldybės, tai nepriklauso“.

Mero pavaduotoja Klavdija Stepanova pasakojo, jog savivaldybėje buvo sudaryta darbo grupė dėl naujos tvarkos – etatinio pedagogų darbo apmokėjimo. „Šie klausimai svarstomi nuo rugsėjo, – sakė ji. – Pagrindinis mūsų tikslas – kartu su ugdymo įstaigų vadovais diskutuojant rasti sprendimų, finansinių galimybių, kaip pagal dabartinę situaciją padaryti, kad mokytojams būtų užtikrintas nemažesnis užmokestis.“

„Ir savivaldybės biudžete buvo numatyta lėšų, bet jų – apie 60 tūkst. eurų – dar trūksta specialiajai pagalbai vaikams. Trūksta ir administravimo lėšų – svarstoma, kaip tinkamai išspręsti šį klausimą. Gal ir tam tikras metodines rekomendacijas reikėtų įvesti. Jų, susijusių su valdymo išlaidų mažinimu, jau gavo kai kurios mūsų rajono ugdymo įstaigos“, – pasakojo K. Stepanova.

Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos Ukmergės rajono susivienijimo pirmininkas Arūnas Rimkus neslepia: tame, kas šiuo metu vyksta, „yra labai daug politinių niuansų“.

„Mes streike nedalyvaujam. Buvo viena gimnazija, kuri lyg ir norėjo, tačiau susirinkom, pasišnekėjom. Kadangi žinom vidinius dalykus, nuo ko viskas prasidėjo, nutarėm neįsitraukti į šituos politinius žaidimus“, – atviravo jis.

Anot A. Rimkaus, yra daug kitų rajonų susivienijimų pirmininkų, nes tokių organizacijų – keliolika. Pastebima, jo teigimu, kad „bandoma suskaldyti švietimo darbuotojų vienybę, kad būtų daug profesinių sąjungų“.

„Stebiu, kas dedasi Švietimo ir mokslo ministerijoje, klausausi ginčų, diskusijų, rašinėjamės su kitais pirmininkais. Ir patys su mūsų rajono pedagogais tarpusavyje diskutuojam, savivaldybės darbo grupėje tariamės. Iš esmės, daugumai mūsų mokytojų kilo atlyginimai, bet valandinis kritęs. Be abejo, etatinis apmokėjimas turi daug klaidų, bet tai – tik pirmas etapas“, – pasakojo pašnekovas.

Kai kurių šalies ugdymo įstaigų pedagogų streikai vyksta nebe pirmą savaitę, surengtas ir mitingas. Streiko dalyviai nepatenkinti mokytojų etatinio darbo užmokesčio modeliu. Nuo rugsėjo mokytojams atlyginimai skaičiuojami už etatą – nebe už atskiras valandas.

Švietimo ir mokslo ministerijos teigimu, tai socialiai teisingesnis darbo užmokesčio modelis, leidžiantis mokytojams atlyginti už visus mokyklos bendruomenei atliekamus darbus, o ne vien tik už pamokas ir su jomis susijusią veiklą. Iki tol mokytojų atlyginimas priklausė nuo pamokų skaičiaus – už kitą įvairią veiklą mokytojams nebuvo atlyginama. Mažėjant mokinių, mažėjo ir atlyginimas.

Vis dėlto pedagogai tokią tvarką laiko neteisinga. Stebimasi kai kurių gerokai sumažėjusiais atlyginimais bei didžiuliais vienų ir kitų mokytojų darbo užmokesčių skirtumais.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Susiję įrašai (pagal žymę)