Spausdinti šį puslapį

Socialinės paramos gavėjų nežymiai sumažėjo

Ukmergės rajono savivaldybės administracija organizavo rajone ir mieste dirbančių socialinių reikalų komisijų (SRK) metų darbo rezultatų aptarimą.

Renginyje dalyvavo ukmergiškiai, dirbantys 12-oje seniūnijų komisijų, sudarytų savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu.

Rajono savivaldybės atstovė spaudai Daiva Zimblienė informavo, kad nuo 2014 m. piniginė socialinė parama mokama iš savivaldybės biudžeto lėšų. Socialinių reikalų komisijos atsirado tam, kad pašalpos būtų skiriamos ir teikiamos efektyviau ir veiksmingiau.

Miesto socialinių reikalų komisijoms vadovauja Ukmergės nestacionarių socialinių paslaugų centro direktorė Sigita Bakanauskienė, kaimiškųjų seniūnijų komisijų pirmininkais yra paskirti seniūnai, o jiems talkina komisijų nariai: bendruomenių pirmininkai ar nariai, seniūnaičiai, socialiniai darbuotojai, švietimo, policijos ir medicinos darbuotojai, kiti bendruomenės nariai, geriausiai žinantys, kam labiausiai tokia parama reikalinga.

Pagrindinis komisijų veiklos tikslas – išgirsti socialinės paramos gavėją, padėti jam, sudrausminti ir teikti socialinės paramos skyrimo komisijai rekomendacijas dėl piniginės socialinės paramos teikimo, sustabdymo ar nutraukimo. Per 11 šių metų mėnesių įvyko 111 komisijos posėdžių ir apsvarstyti 669 atvejai.

Piniginės socialinės paramos prašytojų namuose lankosi socialiniai darbuotojai, komisijų atstovai, surašomi gyvenimo ir buities sąlygų patikrinimo aktai, teikiamos rekomendacijos dėl paramos teikimo, neteikimo ar sustabdymo.

Lyginant šių metų pradžią ir metų pabaigą, socialinės paramos gavėjų truputį sumažėjo. Vidutiniškai per mėnesį sulaukiama apie 1161 socialinės pašalpos gavėjo.

Per metus socialinių pašalpų išmokėta apie 1025 tūkst. eurų, panaudota 79 proc. šiems metams socialinėms pašalpoms skirtų lėšų. Lėšos socialinėms pašalpoms mokėti padidėjo lyginant su 2017 metais, kai buvo išmokėta 975,4 tūkst. eurų.

Tam įtakos turėjo valstybės remiamų pajamų didėjimas nuo 102 iki 122 eurų ir išmokų vaikams neįtraukimas į šeimos pajamas.

Šių metų I pusmetį visuomenei naudingai veiklai atlikti buvo pasitelkti 752 socialinės pašalpos gavėjai. Apie 33 proc. jų dirbo mieste. Kaimiškose vietovėse daugiausiai dirbo Deltuvos, Pivonijos, Taujėnų seniūnijose.

Savivaldybės administracija turi teisę skolininkams už komunalinių atliekų tvarkymą neskirti socialinės pašalpos. Tik sumokėjus 20 proc. turimos skolos pašalpa skiriama.

Šiemet už komunalinių atliekų tvarkymą iš pašalpos gavėjų išieškota daugiau kaip 19,7 tūkst. eurų. Panaši suma buvo ir 2017 m.

„Piniginė socialinė parama skiriama nepasiturinčiam žmogui, šeimai tuomet, kai yra sunku išgyventi, išlaikyti būstą, kai netenkama darbo. Tačiau parama negali būti skiriama darbingiems, dirbti nenorintiems žmonėms. Modelis „gyventi iš pašalpų“ kai kam buvo tapęs gyvenimo būdu, perduodamu iš kartos į kartą, arba kai socialinė pašalpa tampa priedu prie nelegaliai gaunamų pajamų.

Socialinės pašalpos gavėjų mažėja ne tik dėl sugriežtintos kontrolės. Yra žmonių, kurie kimba į sezoninius darbus, eina uždarbiauti, tad ir pašalpų prašytojų vis mažėja.

Jau ketverius metus einame paramos teikimo skaidrumo link. Tikimės, kad ir toliau mažės piktnaudžiavimo atvejų, parama pasieks tuos, kuriems jos labiausiai reikia“, – kalbėjo komisijų veiklą apžvelgusi savivaldybės Socialinės paramos skyriaus Socialinių išmokų poskyrio vedėja Valdonė Ginaitienė.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Susiję įrašai (pagal žymę)