Šuolis į naują gyvenimą. Šuolis į naują gyvenimą.

Ukmergės rajono Veprių medžiotojų būrelio nariai savo medžioklės plotuose praėjusią savaitę paleido dešimt vaikingų danielių elnių patelių.

Šio būrelio pirmininkas Renatas Nanartavičius pasakojo, kad pateles įsigijo iš Žemaitkiemio seniūnijoje esančio Ričardo Kvekšo ūkio.

Už gyvūnus sumokėta per 2,5 tūkst. eurų. Tam panaudota per kelis metus kaupta, būreliui skirta gyventojų 2 proc. nuo pelno mokesčio parama.

Veprių medžiotojų būrelis yra vienas didžiausių narių skaičiumi Ukmergės rajone. Jam priklauso 54 medžiotojai. Jie nutarė, kad nupirkti danielius būtų pats prasmingiausias šių lėšų panaudojimas.

Kadaise įspūdingais ragais besipuošiantys elniai danieliai gausiai veisėsi Lietuvos miškuose. Vėliau buvo išnaikinti, o dabar juos vėl bandoma įveisti. Ūkiuose, iš kurių jie perkami, danieliai paprastai gyvena didžiuliuose aptvaruose.

Pasak būrelio pirmininko, visos atgabentos ir į laisvę paleistos patelės yra vaikingos, tad tikimasi, kad, jei gyvenimas šiuose miškuose klostysis sklandžiai, netrukus bus sulaukta palikuonių. Į laisvę artimiausiu metu planuojama išleisti ir patiną.

Veprių medžiotojų būrelio medžioklės plotai apima 13 000 hektarų, tačiau raguotieji naujakuriai miškais gali nukeliauti ir į kitas vietas. R. Nanartavičius sako, kad mūsų rajone, priešingame nei Vepriai pakraštyje, danielių esama. Matoma, kad jie atkeliavo iš Molėtų ar Anykščių rajonų.

Kad gyvūnams būtų lengviau ir netektų badauti, medžiotojai ėdžiose jiems paliko pašarų.

Tikriausiai į laisvę paleistiems elniams didžiausia grėsmė – vilkai? R. Nanartavičius sako, kad grėsmę kelia ne tik jie. Nors vilkų apie Veprius yra nemažai, mano, kad visame medžioklės plote – ne mažiau dešimties. Būrelio vadovas įsitikinęs, kad ne mažiau grėsmingi elniams yra ir brakonieriai. Pavojų kelia tiek kilpininkai, tiek šaunamuosius ginklus turintys piktavaliai.

Pirkti ir paleisti gyvūnus į laisvę dabar pamažu tampa populiariu poelgiu. Tikisi, kad šiuo pavyzdžiu paseks ir kiti medžiotojai.

 

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų