Nauja pagalba – priklausomybių konsultantas

Į alkoholio liūną gali būti įtrauktas kiekvienas, nepaisant amžiaus ar išsilavinimo. Gedimino Nemunaičio nuotr. Į alkoholio liūną gali būti įtrauktas kiekvienas, nepaisant amžiaus ar išsilavinimo. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Į alkoholio liūną įklimpę ukmergiškiai pagalbos gali šauktis  priklausomybių konsultanto. Po išsamaus pokalbio jis žmogui gali pasiūlyti tinkamiausią pagalbos būdą, nukreipti, paaiškinti, patarti, kur ieškoti pagalbos.

Naują priklausomybių konsultanto paslaugą siūlo Ukmergės rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras. Ši paslauga žmogui nekainuoja – konsultuotis galima ateiti nemokamai.

Biuro direktorė Vaida Puodžiūnienė sako, kad šios paslaugos rajono gyventojams teikiamos nuo vasario.

Susidomėjimas juntamas gana didelis – užsiregistravo 16 žmonių. Direktorė sako, kad daugumai jų tokią pagalbą rekomendavo socialiniai darbuotojai, keli susirado patys.

Šios paslaugos teikimo modelis mūsų šalyje pradėtas kurti prieš dvejus metus. Tačiau realiai pradedama įgyvendinti šiemet.

Kreiptis į priklausomybių konsultantus žmonės gali be gydytojo siuntimo.

Pažymima, kad konsultantas nėra ekstrasensas ar hipnotizuotojas – dirba tik mokslu pagrįstais metodais, laikosi anonimiškumo ir konfidencialumo principų.

Įsigilinęs į žmogaus asmenybę gali pasiūlyti konkrečiai jam aktualias paslaugas – nukreipti pas medikus, apsilankyti anoniminių alkoholikų klube ar dalyvauti „Minesotos“ programoje.

Priklausomybių konsultantai yra išklausę akredituotą 190 valandų mokymo programą.

Turi didelės patirties

Tokią mokymo programą yra baigęs ir Ukmergės rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biure priklausomybių konsultantu dirbantis Jurijus.

Centre jis nėra įdarbintas etatu – klientus priima pagal paslaugų teikimo sutartį, tad mano, kad užtenka prisistatyti tik vardu. Turi tam svarių argumentų.

Vyras pasakojo turintis didelę patirtį dirbant su priklausomybių turinčiais žmonėmis. Pastaruosius 11 metų dirba reabilitacijos centre „Nugalėtojų akademija“ Molėtų rajone.

Pasakojo alkoholio problemą pažįstantis ne tik iš šalies, bet ir iš savo paties patirties. Pats yra patyręs svaigalų liūną, koduotas, išbandęs ne vieną pagalbos būdą, studijavęs daug literatūros.

Problema – milžiniška

Jurijus įsitikinęs, kad alkoholizmo problema yra labai didelė. Gal net didesnė nei mums atrodo. Lietuvoje kas 10 suaugęs žmogus yra alkoholikas.

Pasaulyje jau seniai sutarta, kad alkoholizmas yra liga. Deja, tai liga, kurią žmonės linkę neigti, maskuotis, aiškinti, kad problemų tikrai neturi.

Visiškai ligi šiol Lietuvoje nebūta priklausomybių konsultanto veikla užsiimantis Jurijus pripažįsta, kad iš tų 16 šiemet Ukmergėje konsultuotų žmonių savo noru atėjo vos du.

Visus kitus atsiuntė socialiniai darbuotojai, nes gydymas jiems – būdas išsaugoti savo vaikus, antraip grėstų teisių į atžalas apribojimas ar atėmimas.

Pusė iš konsultacijoms atsiųstųjų – moterys. Beveik visos jos neigia turinčios priklausomybę, pasakoja tas pačias girdėtas istorijas apie tai, kad išgeria retai, saikingai, ir kaip tik tuo metu lyg tyčia užsuka socialiniai darbuotojai. Nors viskas aplink griūva, problemos jos nepripažįsta.

Renkasi kodavimą

Kadangi pats yra patyręs ir praėjęs alkoholiko kelią, Jurijus sako, kad tokį melą lengvai atpažįsta.

Kokį pats dažniausiai rekomenduoja pagalbos būdą bėdų dėl svaigalų turintiems žmonėms, ir kokį jie mieliausiai sutinka rinktis patys?

Pašnekovas sako, kad populiariausias ir iš pažiūros paprasčiausias gydymo būdas – kodavimas. Anksčiau kodavimas buvo galimas ir įtaigos būdu, ir medikamentais. Tačiau dabartinis sveikatos apsaugos ministras įtaigos būdą atmetė. Liko tik cheminis – medikamentinis.

Tačiau Jurijus įspėja – jį pasirinkus žmogus gyvena baimėje, nuolatinėje įtampoje. Juk nori, bet negali. Aplinkiniams gyventi su tokiu žmogumi kartais ne lengviau nei su lenkiančiu taurelę.

Vis dėlto, kai kam tai atrodo patikimiausia ir paprasčiausia atsisakyti svaigalų.

O kokių dar yra ligos įveikimo būdų? „Anoniminių alkoholikų (AA) grupės – Ukmergėje jų yra dvi, taip pat ilgalaikis reabilitacijos kursas, psichologo konsultacijos, „Minesotos“ programa“, – vardija Jurijus.

Rekomenduoja AA

Apie visus galimus pagalbos būdus Jurijus papasakoja ir savo konsultuojamiems žmonėms, pasakoja, kur kreiptis, ar tai mokama, ar nemokama paslauga.

Pats mano, kad žmogus privalo gilintis į save, suvokti savo priklausomybę ir tai, kad jis negali ir niekada negalės gerti saikingai. Turi bendrauti su tokiais pačiais kaip ir jis žmonėmis. Tik tada gyvenimas bus pilnavertis, o ne slegiantis, niūrus, nuobodus ir nelaimingas. Todėl visada siūlo apsilankyti AA grupėse.

Liga – progresuojanti

Kreiptis pagalbos pas specialistus problemų turinčius žmones dažniausiai paskatina artimieji – mamos, žmonos, vaikai. Prisipažįsta, kad jį patį daugiau kaip prieš dvidešimt metų pagalbos šauktis paskatino sesuo.

Vis dėlto, norėti įveikti ligą turi ne tik artimieji, bet ir pats priklausomybių turintis žmogus.

Nors tokie dalykai alkoholikams paprastai visai nerūpi, Jurijus įspėja, kad besaikio alkoholio pasekmės sveikatai – pražūtingos, o liga yra progresuojanti.

Bendravęs su šimtais panašaus likimo žmonių vyras pastebi, kad svaiginimosi stiliai ir periodai yra patys įvairiausi ir keisčiausi. Pavyzdžiui, yra alkoholikų, geriančių sezonais. Pažinojo ūkininką, kuris darbų sezono metu nesisvaigindavo, nes buvo apsivertęs darbais, užtat rudenį pradėdavo kasdien svaigintis.

Yra savaitgaliniai alkoholikai, geriantys penktadienį ir šeštadienį, baigiantys sekmadienį. Tuomet pirmadienis būna abstinencijos diena, antradienis ir trečiadienis – daugmaž darbingi, o ketvirtadienis – jau kupinas įtampos ir nerimo. Yra, sako, geriančių per atostogas.

Abstinencija – siaubinga

Ir su alkoholikais, ir su narkomanais dirbantis Jurijus pastebi, kad pastarieji savo problemą mažiau neigia, dažniau pripažįsta. Gal dėl to, kad vartoja ir perka nelegalią prekę. O alkoholis yra legalus, nesunkiai pasiekiamas.

Pastebi ir dar vieną dalyką – itin sudėtingą alkoholio abstinencijos laiką, kuris, deja, gali baigtis ir mirtimi. Staiga nutraukus daugiadienes – tai nereti atvejai.

Susidomėję šia paslauga ukmergiškiai gali kreiptis Ukmergės rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro telefonais (8 340) 46526, 8 673 84973 arba el. p. Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį..

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų