Sterilizuoti beglobių nespėja

 Laimingiausi katinėliai, kurie turi savo namus. Gedimino Nemunaičio nuotr. Laimingiausi katinėliai, kurie turi savo namus. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Vilniaus gatvėje gyvenanti moteris priminė beglobių kačių problemą. Prisiminė, kad prieš metus Ukmergėje buvo labai garsiai kalbėta ir rašyta apie mieste pastatytus kačių namelius ir programą „Pagauk, sterilizuok, paleisk“.

Beglobės katės pagal šią programą šeriamos tam tikroje vietoje – šalia joms pastatytų namelių. Kai pripranta nuolat lankytis, jos pagaunamos gaudyklėmis, vėliau sterilizuojamos ir paleidžiamos į jų įprastą gyvenamąja vietą. Ten toliau gyvena, bet nebesidaugina.

Moteris sako, kad prie jų namų kačių namelis stovi, bet kačių niekas nei gaudė, nei sterilizavo – kelios greitai vėl atves vadų.

Gyvūnų globos namų „Klajūnas“ vadovė Ilma Germanienė pasakojo, kad beglobės katės yra sterilizuojamos, tačiau jų tokia daugybė, kad visų sugauti ir iškastruoti tikrai niekaip neįmanoma.

Sako, kad darbų padaryta išties daug. Pernai sterilizuotos 68 katytės, o šiemet per keturis mėnesius – 48. 

Šiemet dalis katyčių pagauta Dukstynos mikrorajone, „Vienybės“, „Dukstynos“ sodų bendrijose. Didelė dalis – viename kaime, kur kitų išmestas kates priglaudžia viena geraširdė pensininkė. „Jai  būtinai reikėjo padėti – močiutė maitino daugiau kaip 20 kitų išmestų gyvūnų“, – pasakojo „Klajūno“ vadovė. 

Pasak jos, šiuo metu gaudyklės statomos Dukstynos mikrorajone. Netrukus planuojama persikelti į Pivonijos mikrorajoną.

Vadovė pasakojo, kad procedūra nuo beglobio gyvūno pagavimo iki sterilizacijos – ilgas ir daug kantrybės bei laiko reikalaujantis kelias. Pirmiausia reikalinga savanorių pagalba, nes gaudyklės be priežiūros palikti negalima. Tai nepigus įrenginys, o be to, jei į ją patektų gyvūnėlis, jį reiktų tuojau išvežti, antraip blaškytųsi, stresuotų.

Laukti, kol prie kačių namelio maitintis ateis katytė, kartais reikia ir ne vieną valandą. Pati sterilizacija kainuoja nuo 25 iki 50 eurų. Kartais ir dar daugiau. Vidutiniškai – 35 eurus. „Buvo, kad per savaitę sterilizavom 35 kates – tai 350 eurų. Mums tai – labai dideli pinigai“, – sako I. Germanienė.

Jų organizacija, pasak vadovės, išgyvena iš žmonių suaukotų lėšų, pervestų 2 proc. nuo gyventojų pajamų mokesčio. Prie įstaigos veiklos iš dalies prisideda rajono savivaldybė. Tačiau, pašnekovės teigimu, šiemet iki balandžio vidurio lėšų dar nebuvo gauta.

„Klajūnas“ nuolat išgyvena finansinius sunkumus – jo vadovė atsimena gal tik vieną dieną, kai neturėjo skolų. Mano, kad didžiuosiuose miestuose gyvūnų globėjams lengviau išsiversti, ten žmonės labiau pasiturintys – didesnę paramą ir beglobiams skiria.

Taip pat „Klajūno“ vadovė prašo ir gyventojų pagalbos – ten, kur pastatyti kačių nameliai, prašo gyvūnus šerti tik šalia jų. Deja, pastebi, kad į šį prašymą ne visada atsiliepiama – gyvūnėliai šeriami kur papuola, o pagauti katę tuomet labai sudėtinga.

 

 

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų