Rinkti ekskrementus privalo, bet to nedaro

Augintiniai gali būti parazitinių ligų platintojais. Gedimino Nemunaičio nuotr. Augintiniai gali būti parazitinių ligų platintojais. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Nedaug savo augintinius pasivaikščioti išvedusių šeimininkų pasiima ir jų išmatoms skirtus maišelius. Gyventojai ne tik piktinasi tokiu nederamu požiūriu į švarą, bet ir baiminasi galinčių plisti ligų.

Į redakciją paskambinusi ukmergiškė Jadvyga pasakojo nuolatos susidurianti su tokiais atvejais. Dažnai matanti, kaip žmonės vedžioja šunis, tačiau viešoje vietoje palikti jų „kakučiai“ jiems – nė motais.

„Ne tik kad nieko nesurenka, kaip kad yra privaloma. Maža to, kai pasakau pastabą, mėgindama sudrausminti, ko tik neišgirstu... Gaila, kad taip elgiasi ir vaikai, ir suaugę žmonės“, – stebėjosi moteris.

Tačiau šįkart, tikino, jai labiausiai rūpi sužinoti specialistų nuomonę apie galimą grėsmę sveikatai: „Ką apie visa tai sako higienistai? Juk gyvūnų išmatos – tai ir parazitai, jų kiaušinėliai. Ar mums jų netenka per orą – gal prisigaudom ant savo drabužių? Jau nekalbu apie tai, kad žolėse, kuriose pilna išmatų, žaidžia vaikai...“

Pasak Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyr. specialistės Brigitos Rašimaitės, pavojingos ne tik šunų, bet ir kačių išmatos.

„Šunų ar kačių išmatose gali būti parazitinių kirmėlių (helmintų) kiaušinėlių ar pirmuonių oocistų, pavojingų žmonėms, – pasakojo ji. – Labiausiai paplitusios šunų ar kačių platinamos ligos yra toksokarozė, echinokokozė ir toksoplazmozė. Žmogus užsikrečia, kai kiaušinėliai ar oocistos per burną patenka į virškinamąjį traktą, dažniausiai – nuo nešvarių, žemėtų rankų, valgant neplautas uogas, vaisius, daržoves. Vaikai užsikrečia žaisdami smėlio dėžėse, žaliose vejose, kuriose yra šunų ar kačių išmatų.“

Taip pat, anot specialistės, ant maisto produktų, aplinkos paviršių kirmėlių kiaušinėliai gali patekti su dulkėmis. Užsikrėsti galima ir per užterštą atvirų telkinių vandenį.

Norint išvengti šių gyvūnų platinamų ligų rekomenduojama ne tik saugoti dirvožemį ir vandenį nuo teršimo jų išmatomis. Reikia rūpestingai laikytis asmens higienos – tekančiu vandeniu su muilu nusiplauti rankas grįžus iš lauko, po darbo sode, darže, prieš valgį, pažaidus su augintiniais.

„Svarbu nevalgyti neplautų vaisių, uogų, daržovių, negerti ir nenaudoti maisto gamybai, daržovėms, vaisiams, uogoms plauti atvirų telkinių vandens“, – primena pašnekovė.

Jos teigimu, gyventojai neturėtų pamiršti Gyvūnų laikymo savivaldybių teritorijų gyvenamosiose vietovėse tvarkos apraše numatytų reikalavimų. Aprašas yra patvirtintas Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2013 m. gegužės 2 d. įsakymu.

Tvarkos apraše rekomenduojama šunis vedžioti gyvūnų vedžiojimo aikštelėse ar rečiau žmonių lankomose vietose. Augintinius draudžiama vedžioti vaikų žaidimo aikštelėse. Šunų laikytojai turi neleisti augintiniams tuštintis ir šlapintis gėlynuose, o gyvūnams išsituštinus ar kitaip priteršus viešoje vietoje jie, aiškinama apraše, turi nedelsiant surinkti ekskrementus ar kitus teršalus.

„Pagal Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymą, savivaldybių administracijos, vadovaudamosi minėtu aprašu, turi tvirtinti gyvūnų laikymo savivaldybių teritorijų gyvenamosiose vietovėse taisykles ir kontroliuoti, kaip jos įgyvendinamos. Pagal Vietos savivaldos įstatymą, už švaros ir tvarkos viešose vietose užtikrinimą atsakingos savivaldybės“, – sakė B. Rašimaitė.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų