Spausdinti šį puslapį

Oficialus Ukmergės paplūdimys – ateities planuose

Karščiai vilioja maudynėmis. Gedimino Nemunaičio nuotr. Karščiai vilioja maudynėmis. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Karščiams pasiekus rekordą atgaivos skubame ieškoti atviruose vandens telkiniuose. Ukmergės rajone didesnių ar mažesnių ežerų ar tvenkinių suskaičiuotume bent kelias dešimtis, deja, oficialaus viešo paplūdimio, atitinkančio šiandieninius reikalavimus, mūsų rajone nesama.

Didžiausia viltis ateičiai – paplūdimys prie Žirnajų ežero. Ukmergės rajono savivaldybė iš privataus asmens šiemet įsigijo visuomenės poreikiams skirtą 0,8 ha ploto žemės sklypą Pabaisko seniūnijoje, Jurdonių kaime, prie Žirnajų, viešam paplūdimiui įrengti.

Iki tol kelis dešimtmečius patekti prie šio, vieno didžiausių rajone, ežero gyventojams nebuvo galima – visi pakrantės sklypai privatizuoti.

Viešame pirkimo konkurse gavus vienintelį pasiūlymą, sklypas įsigytas už daugiau kaip 45 tūkst. eurų kainą. Čia jau įrengtas privažiavimas prie pakrantės, išvalyta 50 metrų paplūdimio juosta, šalia yra vieta automobiliams statyti.

Tačiau kol kas ši vieta tėra priėjimas prie vandens, bet dar ne paplūdimys. Kad būtų taip vadinamas, turi atitikti visus higienos reikalavimus.

Pabaisko seniūnas Gediminas Lapukas pasakojo, kad šį pavasarį link paežerės buvo pastatyta nuoroda, informuojanti apie tai, kad čia yra viešas paplūdimys ir valčių prieplauka. Nuoroda matyti nuo plento. Dairytis reikia pravažiavus anksčiau poilsiautojų pamėgtą, dabar savininkų jau užtvertą, paežerės vietą.

Seniūnas sako, kad poilsiautojai pastarosiomis savaitėmis čia noriai renkasi. Tiesa, infrastruktūra pasirūpinti dar nespėta, pastatyta tik  šiukšiadėžė, apšienauta teritorija, jau anksčiau buvo atvežta smėlio, pakrantė išvalyta nuo meldų, užsakytas biotualetas.

Seniūnas pasakojo, kad pavėsinės, suoliukai, persirengimo kabinos – ateities planuose, specialiai tam lėšų kol kas neskirta.

Sako, kad oficialaus šios prieigos atidarymo daryti nesinori, nes tiesiog nelabai yra ką pristatyti. Nepaisant to, poilsiautojai mielai laukiami pasinaudoti galimybe išsimaudyti ežere.

Tiesa, net ir įrengus infrastruktūrą su persirengimo kabinomis, paplūdimiu ši vieta galėtų vadintis tik tada, kai joje budėtų gelbėtojas bei įvykdžius visą eilę keliamų reikalavimų

„Nuorodoje parašėme: „Viešas paplūdimys“, kad žmonėms būtų aiškiau, bet teisiškai taip nėra. Teisiškai tai tik prieiga prie vandens, kur galima privažiuoti pasistatyti automobilį ar išsikelti valtį“, –  pasakojo seniūnas G. Lapukas.

Kad šis paplūdimys – dar ne paplūdimys, byloja ir tai, jog vandens kokybė šioje vietoje netiriama. O tai, laikantis higienos normų, privaloma.

Vandens kokybės mėginiai šiemet imami ir tiriami tik keturiuose mūsų rajono vandens telkiniuose.

Ukmergės rajono savivaldybės visuomenės  sveikatos biuro direktorė Vaida Puodžiūnienė pasakojo, kad mėginiai paimti Šventojoje, Mūšios tvenkinyje, Kurėnų ir Veprių ežerų maudynėms tinkamose pakrančių vietose.

Trečiadienį informuota, kad žarninių lazdelių kiekis neviršija nustatytų normų ir šiuose vandens telkiniuose maudytis galima.

Vandens kokybė čia bus tiriama visą vasarą, kas dvi savaites, taigi, iš viso 6 kartus. Atliekami tyrimai dėl žarninių enterokokų ir žarninių lazdelių.

Ši paslauga, tiriant keturių vandens telkinių kokybę, per sezoną biurui kainuoja per 600 eurų. Mėginius ima, tiria ir atsakymus pateikia visuomenės sveikatos priežiūros specialistai.

V.Puodžiūnienė pasakojo, kad galima būtų tirti ir daugiau vandens telkinių kokybę, tačiau paslaugų kaina tuomet didėtų.

Šventosios upės, Mūšios, Kurėnų ir Veprių vandens telkiniai pasirinkti, nes jie yra populiariausi, o, pavyzdžiui, Vepriuose veikia vaikų vasaros stovyklos.

Nesikrato, kad būtų tiriamas ir Žirnajų ežero vanduo, tačiau, pasak direktorės, oficialus pliažas čia dar neveikia, tad ir vandens kokybė esą netiriama. Ateityje į tiriamųjų grupę žadama įtraukti ir šį ežerą.

Direktorė pasakojo, kad ankstesniais metais vanduo buvo tiriamas daugiau vandens telkinių, tačiau nuo praėjusių metų šios paslaugos kaina padvigubėjo, tad apsiribota keturiais.

Sako prisimenanti tik vieną atvejį per pastaruosius penkerius metus, kai viename iš tiriamų vandens telkinių vandens kokybė neatitiko norminių reikalavimų.

Ukmergės rajono savivaldybės administracijos direktorius Darius Varnas sako, kad specialiajame Ukmergės plane yra numatytos vietos paplūdimiams įrengti. Bent kelios iš jų – Šventosios pakrantėje.

Kita vertus, paplūdimiai privalo atitikti reikalavimus, juose turi budėti gelbėtojai, tad natūralu, jog tokios vietos turėtų būti gausiai lankomos poilsiautojų.

 Įrengti visus reikalavimus atitinkančius paplūdimius savivaldybėms nėra privaloma. Vis dėlto administracijos direktorius sako, kad ketinama eiti šia linkme – turėti bent vieną oficialų paplūdimį.

Direktorius taip pat pažymėjo, kad šiuo metu rajono gyventojai turi galimybę patekti prie visų rajono ežerų. Žirnajų ežeras iki šių metų buvo vienintelis, kur to padaryti nebuvo galima.

Pasak D. Varno, prasidėjus karščiams seniūnai įpareigoti pasirūpinti, kad maudynių vietos būtų tvarkingos, juose pastatytos šiukšliadėžės bei laikinieji tualetai.

***

Nuo 2018 metų gegužės įsigaliojo nauja Lietuvos higienos norma ,,Paplūdimiai ir jų maudyklų vandens kokybė“. Ji nustato paplūdimių įrengimo sveikatos saugos, maudyklų vandens kokybės stebėsenos, vertinimo, valdymo ir visuomenės informavimo apie maudyklų vandens kokybę tvarką.

***

Higienos normoje, be kita ko, pažymima, kad paplūdimių zona turi būti suskirstyta į atskiras funkcines zonas: poilsio, maudymosi, fizinio aktyvumo ir skirtą lankytis su gyvūnais.

Turi būti pažymėtos vietos vaikams maudytis, kur gylis turi būti ne didesnis kaip 1,30 m. Ne arčiau kaip kas 50 m iki maudyklų turi būti įrengti tualetai, tinkami naudotis ir neįgaliesiems. Ne arčiau kaip kas 25 m – šiukšliadėžės arba pastatyti atliekų konteineriai, lankytojams persirengti – kabinos.

***

Skelbiama, kad turi būti užtikrinta besimaudančiųjų sauga.

Prieš maudymosi sezoną paplūdimiuose privaloma profilaktinė dezinfekcija ne rečiau kaip kartą per dieną, persirengimo paviljonus, kabinas, tualetus, šiukšliadėžes būtina išvalyti.

Paplūdimiuose maudymosi vietos turi būti pažymėtos, pavyzdžiui, plūdurais. Maudyklų dugnas valomas.

Taip pat rašoma, kad pagal atitinkamą grafiką turi būti atlikta maudyklų vandens kokybės stebėsena ir vertinimas.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)