Mirtina grėsmė – plintantis šunų parvovirusas

Parvovirusas pavojingiausias šuniukams iki vienų metų.    Gedimino Nemunaičio nuotr. Parvovirusas pavojingiausias šuniukams iki vienų metų. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Veterinarai Ukmergėje pastaruoju metu stebi grėsmingą situaciją – sparčiai daugėja užkrečiamos ligos – šunų parvoviruso – atvejų.

Šia virusine infekcija, kuria užsikrečiama per išmatas bei liečiantis prie daiktų, šuo gali užsikrėsti išvedus pasivaikščioti, o vienintelis būdas jos išvengti – skiepai.

Veterinarijos klinikos „Akeso“ veterinarijos gydytojas Paulius Klibavičius pasakojo, kad pastaruoju metu į kliniką kas savaitę atvedama po kelis šia liga užsikrėtusius šunis.

Anksčiau tokių atvejų būdavo gerokai rečiau, kartais nepasitaikydavo net kelis mėnesius.

Veterinarijos gydytojas pasakojo, kad gydymo nuo paties viruso nėra – gydomi tik ligos simptomai. Deja, ne visada sėkmingai – neretai augintiniai nugaišta nuo ligos sukeltos dehidratacijos.

Daug skysčių jie praranda viduriuodami ir vemdami.

Jei liga yra laiku diagnozuojama ir tinkamai gydoma, mirties tikimybė sumažėja, tačiau grėsmė gyvybei – jauniems šuniukams.

Parvovirusas pavojingiausias šuniukams iki vienų metų. Norint išvengti šio viruso, labai svarbu juos laiku vakcinuoti. Pirmą kartą – sulaukus 2 mėnesių, antrą – trijų, paskui – po metų. Vakcinaciją nuo šio viruso būtina kartoti kasmet.

Infekcijų atsiradimą paprastai lemia šuns amžius, veislė, stresas, bendra šuns sveikata.

Nors tiesioginės sąsajos tarp veislės ir šio viruso nėra, pastebima, kad dažnesnė ji tarp mišrūnų.

Ši liga neretai įsisuka į gyvūnų prieglaudas. Viena iš priežasčių yra ta, kad čia patenka nemažai reguliariai nevakcinuotų ir neatsparių šiai infekcijai šunelių. Pašnekovas pažymi, kad labai svarbu įsigijus jauną augintinį neskubėti su juo keliauti į lauką pasivaikščioti. O šito neretai šeimininkai labai nori, tačiau šiuo atveju ir tyko didžiausia grėsmė.

***

Šunys, sergantys sunkia parvoviruso forma, gali nugaišti po 48–72 valandų, jei jiems nėra taikoma skysčių terapija ir gydymas antibiotikais. Virusas gali išlikti pavojingas metų metus. Jis atsparus labai didelei ar žemai temperatūroms.

***

Parvoviruso simptomai: vėmimas ir viduriavimas, energijos stoka, karščiavimas, apetito netekimas.

***

Veterinarijos gydytojas gali atlikti keletą tyrimų, kurie padės nustatyti, ar simptomai yra būtent parvoviruso. Vienas dažniausių būdų – išmatų testas.

Jei norima įsitikinti, kad priimta diagnozė yra teisinga, daromas morfologinis kraujo tyrimas ir tikrinamas baltųjų kraujo kūnelių (leukocitų) skaičius. Tai gali padėti nustatyti tikslią ir galutinę diagnozę.

***

Kartais diagnozė gali būti supainiojama su korona virusu ar kitokia enterito forma. Parvovirusas paprastai pasireiškia stipriu viduriavimu, sumažėjusiu baltųjų kraujo kūnelių kiekiu, žarnyno gleivinės nekroze, tai taip pat gana būdinga neskiepytiems šunims.

***

Išnaikinti parvovirusą yra labai sunku. Parvovirusu šunys gali užsikrėsti bet kur: jis gali gyvuoti dirvožemyje, žolėje, yra atsparus karščiui bei šalčiui. Šis virusas gali būti pernešamas į namus, nes jis gali būti ant batų, drabužių ir kitų paviršių. Taip pat jis gali būti „nusėdęs“ ant dubenėlio paviršiaus, dėžių, patalynės bei rankšluosčių.

***

Po vakcinacijos šunys neturėtų kontaktuoti su kitais šunimis ir turėtų būti karantine 3 savaites. Taip pat svarbu būti užtikrintiems, kad šunys, su kuriais kontaktuoja jūsų šuo, taip pat yra paskiepyti.


Reklama: šunų maistas

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų