Spausdinti šį puslapį

Sudomino terminas „draugiškas gyvūnams“

„Ukmergės žinių“ skaitytoja pasakojo per įvairias priemones dažnai girdinti ar skaitanti: draugiškas gamtai, draugiškas aplinkai, draugiškas sveikatai. Sakė puikiai suprantanti, jog kalbama apie ekologiją, švarą ir pan. Tačiau vienas terminas jai atrodo keistas: draugiškas gyvūnams. Domėjosi, ką jis galėtų reikšti.

Tokių užrašų galima rasti ant įvairių priemonių. Yra draugiška gyvūnams kosmetika, plaukų dažai, šampūnai, higienos priemonės.

Draugiškos gyvūnams priemonės – tokios, kurias gaminant nebuvo atlikta bandymų su gyvūnais. Tokia produkcija nėra pardavinėjama šalyse, kurios reikalauja tokių bandymų, pvz., Kinijoje.

ES bandyti kosmetikos produktus, atskirus jų komponentus, taip pat pardavinėti gaminius, kurie buvo bandyti su gyvūnais, yra draudžiama.

Tačiau atkreipiamas dėmesys į tai, kad draugiškoje gyvūnams kosmetikoje galima rasti gyvūninės kilmės ingredientų: medaus, bičių vaško, lanolino, kolageno ir kt. Todėl ieškantiems tik augalinės ar mineralinės sudėties kosmetikos produktų siūloma rinktis veganišką kosmetiką.

Deja, gamintojams, eksportuojantiems savo gaminius į trečiąsias šalis, kartais privaloma testuoti kosmetiką su gyvūnais, antraip jie nebus įleisti į rinką. Dažniausiai testuojami triušiai arba žiurkės. Pavyzdžiui, bandomu šampūnu trinamos gyvūno akys, žiūrima, ar jos parausta, ar griaužia. Tikrinamas ir poveikis gyvūno odai, žiūrima, ar jos nedirgina, neberia.

Maisto ir veterinarijos specialistai, kalbant apie tai, kas yra draugiška gyvūnams, turi omenyje pašarus, jų kokybę, paskirtį.

„Viena iš mūsų tarnybos funkcijų – užtikrinti pašarų, kuriais šeriami gyvūnai, saugą. Visi pašarai, esantys rinkoje, turi būti draugiški gyvūnams“, – teigia Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Gyvūnų sveikatingumo ir gerovės skyriaus vyr. veterinarijos gydytojas valstybinis veterinarijos inspektorius Ernestas Griška.

Pasak jo, yra vykdoma pašarų kontrolė, stebėsena, imami mėginiai: „Vertinama, ar pašarai atitinka nustatytus reikalavimus, nėra užteršti radioaktyviomis medžiagomis.“

Draugiška gyvūnams gali būti vadinama ir aplinka. Lietuvoje daugėja parduotuvių, kavinių ir restoranų, kviečiančių užsukti su savo augintiniais. Tokios vietos būna pažymimos specialiais ženklais „Draugiški gyvūnams“.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)