Paminklo Antanui Smetonai autorius – skulptorius Antanas Žukauskas. Paminklo Antanui Smetonai autorius – skulptorius Antanas Žukauskas.

Užulėnyje rugpjūčio 10 dieną bus atidengtas paminklas pirmajam šalies prezidentui Antanui Smetonai. Atidengimo iškilmės vyks per Smetonines – tradicinę šventę, skirtą prezidento gimtadieniui. Nors to buvo tikėtasi, suaukotų lėšų šiam paminklui toli gražu neužteko. Didžiausia dalimi prisidėjo Ukmergės rajono savivaldybė.

Ligi šiol paminklas pirmajam šalies prezidentui puošė tik Kauno prezidentūros skverą.

Nuo šiol skulptūra stovės ir jo gimtajame krašte Užulėnyje. Bus pastatyta priešais kadaise A. Smetonos iniciatyva statytą mokyklą. Anuomet tai buvo viena moderniausių to meto mokyklų Lietuvoje.

Laikas pagerbti garsųjį mūsų kraštietį labai prasmingas – juk Seimas šiuos metus yra paskelbęs Antano Smetonos metais, šiemet minimas ir Lietuvos prezidento institucijos 100-metis.

Ukmergės rajono savivaldybės Kultūros ir turizmo skyriaus vedėja Lolita Gerulskienė pasakojo, kad sumanymas prezidento tėviškėje pastatyti jam paminklą gimė prieš dvejus metus.

Po netrumpai trukusių kūrybinių ieškojimų ir atrankų 2,5 metro aukščio skulptūrą sukūrė skulptorius Antanas Žukauskas. Skulptūra nulieta iš bronzos.

Lėšų paminklui iš pradžių tikėtasi surinkti iš aukų. Norėta atkartoti istoriją, kai 1934 metais A. Smetonos 60 metų jubiliejui už žmonių aukas buvo nupirktas ir prezidentui padovanotas Užugirio kiemas.

Tačiau dabar per dvejus metus rinktų ir suaukotų pinigų paminklui pastatyti toli gražu nepakako.

L.Gerulskienė vardino, kad Ukmergės kultūros centro surengtų dviejų labdaros akcijų metu buvo surinkta per 2 tūkst. eurų.

Dar apie 400 eurų iš aukotojų surinko bibliotekos.

Bukletus su raginimu aukoti paminklui respublikinių renginių metu žmonėms dalino Ukmergės turizmo ir verslo informacijos centro darbuotojos, rinko lėšų kitos įstaigos, organizacijos. Manoma, kad tokiu būdu fondas paminklui pasipildė dar apie 1 000 eurų.

Buvo žmonių, asmeniškai prisidėjusių nemažais piniginiais indėliais. Yra aukojusiųjų ir po 500 eurų.

L.Gerulskienė pasakojo, kad suaukoti pinigai nėra sukaupti ir saugomi banke. Jie beveik visi per metus išleisti – skirti šio projekto įgyvendinimui.

Aukojusiems bus įteikti Dovanų ženklai, o sąrašai su jų pavardėmis įdėti į kapsulę ir užkasti po postamentu. Tai ketinama padaryti iki renginio, prieš statant postamentą.

Iš viso aukų suma sieks iki 5 tūkst. eurų.

Pasak vedėjos, didele dalimi prie sumanymo įgyvendinimo prisidėjo ir Ukmergės rajono savivaldybė.

Iš savivaldybės biudžeto šiemet šiam tikslui skirta  40 tūkst., o praėjusiais metais – 20 tūkst. eurų.

Iš Kultūros ministerijos pagal Ukmergės kraštotyros muziejaus parengtą projektą gauta 30 tūkst. eurų.

Skaičiuojama, kad viso projekto vertė sieks per 100 tūkst. eurų.

Paminklo A. Smetonai atidengimo iškilmės numatytos rugpjūčio 10 dieną per Užulėnyje vyksiančią Smetoninių šventę. Paminklo atidengimas šiemet taps svarbiausiu šventės akcentu.

Kaip tik tą dieną minimos 145-osios pirmojo šalies prezidento gimimo metinės.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų