Spausdinti šį puslapį

Tikimasi,kad dvarų žiedas plėsis

Gedimino Nemunaičio nuotr. Dvarų žiedą jungia Šventupės, Lyduokių, Taujėnų dvarai. Užulėnio, Siesikų ir Vaitkuškio dvarai taip pat priklauso Ukmergės dvarų žiedui. Gedimino Nemunaičio nuotr. Dvarų žiedą jungia Šventupės, Lyduokių, Taujėnų dvarai. Užulėnio, Siesikų ir Vaitkuškio dvarai taip pat priklauso Ukmergės dvarų žiedui.

Vasara – kelionių metas, o vieni iš turistus traukiančių objektų – dvarai. Ukmergės rajone šiuo metu yra 6 renovuoti bei atviri turistams dvarai. Tikimasi, kad ateityje šis žiedas išsiplės.

Tarp turistams atvirų – Užugiryje esanti prezidento Antano Smetonos šeimos vasaros rezidencija, Siesikų pilis, Taujėnų, Lyduokių, Šventupės bei Vaitkuškio dvarai.

Šventupės dvaras

Ukmergės turizmo ir verslo informacijos centro direktorė Lina Baublienė pasakojo, kad Šventupės dvaras mūsų krašte ypatingas ne tik savo istorija, bet dar ir tuo, kad juo rūpinasi ir turistus priima Šventupės bendruomenė. Šiuo metu pastate yra įsikūrę kultūros namų skyrius ir biblioteka.

Dvaras minimas nuo 1596 m. ir turėjo daugybę savininkų.

1882 m. varžytinių būdu jį nusipirko turtingas daugelio dvarų savininkas Mykolas Komaras. Komarų šeimai dvaras priklausė iki 1940 m. Paskutinė jo savininkė buvo Julija Komarienė.

Pokario metais dvaro teritorijoje įsikūrė Žemaitkiemio mašinų ir traktorių stoties centras, vėliau – Ukmergės melioracijos statybos valdybos gyvenvietė, kuri sovietinio laikotarpio pabaigoje ir nepriklausomybės pradžioje smarkiai išsiplėtė ir iš dalies pakeitė planinę dvaro sodybos struktūrą.

Lyduokių dvaras

Lankytojams atviras – mūsų rajone esantis Lyduokių dvaras. Pirmą kartą jis paminėtas 1499 metais, priklausė B. Petkevičiui. Vėliau šeimininkai keitėsi.

Dabartinius rūmus XIX amžiuje projektavo kviestinis prancūzų kilmės architektas iš Peterburgo Leontijus Benua. Išliko autentiškas bokštelis, pavėsinė, arklidės, kumetynai, kalvė, tvartai, rūkykla, bitininkų namas, ledainė, sandėliai, laiptai.

Dvaro arklidės, pastatytos 1882 metais, yra unikalus architektūros statinys su vidiniu kiemu ir savita puošyba, jos atspindi vadinamąjį plytų stilių. Įveistas prancūziškasis parkas, įkurtas XIX amžiaus viduryje. Šiandien Lyduokių dvaras yra išlaikęs savo autentiką ir žavi tiek architektūrine, tiek istorine dvasia.

Taujėnų dvaras

Išskirtinis rajone – Taujėnų dvaras. Jis minimas nuo XVI a.

Klasicistinio stiliaus rūmus Taujėnuose 1802 m. pastatė tuo metu dvaro šeimininku buvęs Benediktas Marikonis.

Angliško stiliaus dvaro parke buvo 4 tvenkiniai, topolių, liepų alėjos, daug senų ir retų medžių. Tarpukario metais parke buvo didžiausias Lietuvoje gėlynas. Paskutinieji dvaro šeimininkai – Radvilos. Jiems dvaras priklausė iki 1939 m. Rūmuose buvo gausi paveikslų ir skulptūrų kolekcija, porceliano, krištolo rinkiniai.

Šiuo metu dvaras – įvairių renginių, pobūvių, konferencijų vieta.

Skelbiama, kad nuo šių metų gegužės parko lankymas mokamas. Įėjimo į parką kaina – 2 Eur. Neįgaliesiems, moksleiviams, studentams ir senjorams kainuoja eurą, o vaikams iki 7 metų įėjimas nemokamas. Pažymima, kad iš anksto susitarus dėl ekskursijos po dvarą, atvykus į restoraną ar privatų renginį už parko lankymą mokėti nereikia.

Vaitkuškio dvaras

Tarp pritaikytų bei atvirų turistams – Vaitkuškio dvaras. Neseniai „Ukmergės žiniose“ rašėme, kad šis objektas šiuo metu parduodamas, tačiau iš anksto susitarus turistai priimami.

Vaitkuškio dvaras pradėtas formuoti XVI a. ir turėjo daugybę šeimininkų. 1862 m. dvaras perstatytas į neogotikinį stilių. Jame buvo gausu italų, lenkų, paties šeimininko S. F. Kosakovskio paveikslų, meno galerija, 12 tūkst. tomų biblioteka. Prasidėjus Pirmajam pasauliniam karui, vertingiausi daiktai buvo išvežti į Rusiją ir ten dingo.

 Karo metu dvaras buvo plėšiamas ir niokojamas. Vėliau naudojamas įvairioms reikmėms: buvo našlaičių prieglauda, kareivių buveinė. 1941 m. naciai čia įkūrė getą žydams. Po karo likęs be šeimininkų, dvaras sparčiai nyko ir teliko tik bokštas ir buvusios oranžerijos fragmentai.

A.Smetonos dvaras

Du mūsų krašto dvarus administruoja Ukmergės kraštotyros muziejus. 

Šio muziejaus direktorė Vaidutė Sakolnikienė pasakojo, kad prezidento Antano Smetonos Užugirio dvare šiuo metu įgyvendinami net keli ES lėšomis finansuojami projektai, baigiamas sutvarkyti parkas, pirtis. Šiemet išnuomotas šalia dvaro esantis renovuotas turizmui ir viešajam maitinimui pritaikytas pastatas. Jau esame skelbę apie čia numatomą vandens pramogą – plaukiojantį viešbutį.

Kasmet šiame dvare švenčiamas prezidento Antano Smetonos gimtadienis – renginys vadinamas Smetoninėmis. Šiuo metu kaip tik intensyviai rengiamasi šiai šventei, kurios metu prezidento gimtinėje, šalia mokyklos, bus pastatytas jam skirtas  paminklas.

Dvaro istorija prasideda kartu su A. Smetonos 60-ies metų jubiliejumi. 1934 m., švenčiant prezidento gimtadienį, buvo nutarta tėviškėje jam padovanoti ūkį.

Buvo surinkta nemaža pinigų suma ir už juos 1935 m. nupirkta 80 ha žemės. Didžiausią jos dalį sudarė Lėno palivarkas, įsigytas iš Taujėnų dvaro savininko kunigaikščio Konstantino Radvilos. Kita žemė buvo pirkta iš Lėno bažnyčios, Užulėnio mokyklos ir naujakurių. 25 ha miško A. Smetona gavo iš valstybės kaip Nepriklausomybės Akto signataras. Tokiu būdu susiformavo apie 110 ha žemės sklypas, kuris buvo pavadintas Užugirio kiemu.

Siesikų pilis

Neseniai rajono savivaldybė savo žinion perėmė unikalų istorinį objektą – Siesikų dvarą-pilį.

Ji kadaise priklausė kilmingai Siesickių giminei. Rūmai pastatyti 1492–1517 m. Tai viena iš nedaugelio pilių bastilijų pavyzdžių, likusių Lietuvoje. Šiuo metu dvaro rūmai restauruojami, atkuriama XVI a. struktūra. Jau sutvarkytas rūmų parkas, šalia esančio Siesikų ežero krante įrengtas paplūdimys. Taip pat atstatytas ir pritaikytas lankymui dvaro „bravoras“.

Siesikų dvaru pastaruoju metu domisi filmų kūrėjai. Tikimasi rimtų užsakymų.

Tiki, kad žiedas plėsis

Kad dvarai puiki vieta filmavimams, parodė vieno lietuviško serialo kūrėjai, filmavę Krikštėnų dvare.

Ukmergės turizmo ir verslo informacijos centro direktorė L. Baublienė džiaugėsi, kad ir Krikštėnų dvaras tampa atviras ir viešas lankytojams. Ligi šiol šis dvaras buvo nuomojamas pokyliams, tačiau turistams durų viešai neatverdavo.

Šį dvarą neseniai administruoti ėmėsi įmonė „Roko virtuvė“.

Jos vadovas Rokas Galvonas neslėpė, kad, norėdami pritraukti daugiau lankytojų, jie gerokai pamažino patalpų nuomos ir maitinimo kainas.

Kadangi patys yra maitinimo įmonė, pirmiausia ketina dvaro aplinką pritaikyti banketams ir šventėms.

Tačiau planuoja vesti ekskursijas, edukacijas ir, be abejo, jungtis prie Ukmergės dvarus jungiančio dvarų žiedo.

 

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)