Rugsėjo 1-oji, sekmadienis, – be alkoholio

Mokslo metų pradžia šiemet – sekmadienį. Tačiau vaikams į mokyklą tądien eiti nereikės. O štai alkoholiu, laikantis įstatymų, šią dieną nebus prekiaujama.

Rugsėjo 1-oji bus sekmadienis, tad Švietimo, mokslo ir sporto ministerija šalies mokykloms leido pasirinkti, kada sukviesti savo bendruomenes į Mokslo ir žinių dieną. Nuo to priklausys ir tai, kada atitinkamoje įstaigoje prasidės ugdymo procesas.

Pasak Ukmergės rajono savivaldybės Švietimo ir sporto skyriaus vyr. specialistės Rasos Ragelytės-Kraucevičienės, Rugsėjo 1-osios iškilmės mūsų rajone visur vyks pirmadienį – rugsėjo 2 dieną. Pamokos prasidės rugsėjo trečiąją.

Laiką, kada pirmadienį prasidės mokslo metų pradžios šventė, mokyklos nusistato pačios. Jis kiekvienoje iš jų gali skirtis. „Pagal tradiciją kai kurios mokyklos tądien eina į bažnyčią. Šventės laikas derinamas ir pagal tai, kada autobusai suveža toliau gyvenančius vaikus“, – sakė specialistė.

Mokslo ir žinių dieną Lietuvoje draudžiama parduotuvėse prekiauti alkoholiu. Taigi, sekmadienis šalyje bus „blaivus“. Pirmadienį, kai švęsime tariamą Rugsėjo 1-ąją, draudimas nebegalios.

Didieji prekybos tinklai – „Maxima“, „Iki“ ir „Rimi“ – jau paskelbė rugsėjo 2-ąją prekiausiantys alkoholiniais gėrimais. „Norfa“ teigia dar neapsisprendusi.

Vienintelis prekybos tinklas „Lidl“, kaip ir pernai, alkoholiu prekiauti neketina ne tik rugsėjo 1-ąją, bet ir kitą dieną.

Alkoholio kontrolės įstatyme yra įteisintas draudimas prekiauti alkoholiniais gėrimais kiekvienais metais rugsėjo 1 d., išskyrus tam tikras numatytas išimtis. Įstatymas nenumato, kad šis draudimas būtų perkeliamas į kitas dienas.

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas pabrėžia, kad įstatymo normos, kuri buvo priimta daugiau nei prieš 10 metų, tikslas – ugdyti sąmoningą visuomenę bei priminti, kad alkoholio vartojimas ir mokslas bei žinios – nesuderinami tarpusavyje dalykai.

Nepaisant to, kad draudimas neperkeliamas į kitas dienas, rugsėjo 2 d., kaip ir kitomis dienomis, prekybininkai privalo laikytis visų kitų Alkoholio kontrolės įstatymo reikalavimų. Tai – draudimas parduoti alkoholinius gėrimus asmenims iki 20 metų, užtikrinti, kad viešojo maitinimo vietose asmenys iki 20 metų nevartotų alkoholinių gėrimų. Esant abejonių, kad perkantis alkoholinius gėrimus asmuo yra jaunesnis negu 25 metų, – reikalauti pateikti asmens tapatybę liudijantį dokumentą.

Teigiama, kad šiuo laikotarpiu Departamentas skirs ypatingą dėmesį Alkoholio kontrolės įstatymo reikalavimų laikymosi priežiūrai.

Departamentas palaiko kai kurių prekybininkų iniciatyvą neprekiauti alkoholiu ir kitomis dienomis, kuriomis jų savivaldybių švietimo ir ugdymo įstaigos pasitinka mokslo metų pradžią.

Taip pat primena, kad savivaldybės turi teisę uždrausti prekiauti alkoholiniais gėrimais švenčių, parodų, koncertų, teatro spektaklių, cirko ir kitų masinių renginių metu. Tokius sprendimus priima savivaldybių tarybos.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų