Tikina, kad sukčiavimų dėl paramos išvengiama

Parama mokykliniams reikmenims skiriama šimtams mokinių. G.Nemunaičio nuotr. Parama mokykliniams reikmenims skiriama šimtams mokinių. G.Nemunaičio nuotr.

Rajono šeimoms paramai dėl nemokamo mokinių maitinimo bei mokykliniams reikmenims įsigyti šiemet skirta beveik 300 tūkst. eurų. Galimybė ją gauti priklauso ne tik nuo šeimos pajamų, bet ir gyvenimo sąlygų.

Pasak savivaldybės Socialinės paramos skyriaus Socialinių išmokų poskyrio vedėjos Valdonės Ginaitienės, dėl paramos mokiniams gali kreiptis vienas iš tėvų (įtėvių), taip pat pilnametis mokinys. Kreiptis reikia: kaimo gyventojams – į seniūnijas, miesto gyventojams – į Socialinės paramos skyrių.

Kai deklaruoja gyvenamąją vietą kitur, o faktiškai gyvena Ukmergės rajone, dėl paramos gali kreiptis į faktinės gyvenamosios vietos savivaldybės administraciją.

Parama mokiniams skiriama vadovaujantis rajono savivaldybės tarybos 2018 m. gruodžio 19 d. patvirtintu Mokinių nemokamo maitinimo Ukmergės rajono savivaldybės ugdymo įstaigose ir Paramos mokinio reikmenims įsigyti tvarkos aprašu.

„Dėl nemokamo maitinimo galima kreiptis nuo liepos 1 dienos ir per visus mokslo metus, dėl paramos mokinio reikmenims įsigyti – nuo liepos 1 iki gruodžio 1 dienos“, – sakė vedėja. Prašymas gali būti pateiktas asmeniškai arba elektroniniu būdu per Socialinės paramos šeimai informacinę sistemą (www.spis.lt).

Praėjusiais mokslo metais parama mokinio reikmenims įsigyti rajone buvo skirta 1 037 mokiniams. Nemokami pietūs – 1 067 mokiniams.

„Šiemet iki rugpjūčio 1 d. parama jau skirta 517 mokinių – mokinio reikmenims ir nemokamiems pietums“, – pasakojo V. Ginaitienė.

Jos teigimu, šiems metams paramai mokinio reikmenims įsigyti yra numatyta 84 000 Eur, t. y. 1 105 mokiniams. Nemokamam maitinimui numatyta 212 300 Eur. Šios sumos dar gali būti tikslinamos. Parama mokiniams finansuojama iš valstybės biudžeto.

Skiriant pinigus vertinamos šeimos pajamos. „Parama mokiniams skiriama, jeigu pajamos vienam šeimos nariui per mėnesį yra mažesnės kaip 1,5 valstybės remiamų pajamų (VRP) dydžio – 183 Eur“, – aiškino vedėja.

Parama gali būti skiriama ir kitais atvejais, atsižvelgiant į šeimos gyvenimo sąlygas, jeigu vidutinės pajamos vienam šeimos nariui yra mažesnės kaip 2 VRP dydžiai – 244 Eur. Kiti atvejai yra šie: mokinys gyvena šeimoje, kai motina ar tėvas vieni augina vaikus; mokinys yra iš šeimos, auginančios tris ir daugiau vaikų; mokinys yra neįgalus ar iš neįgalių tėvų šeimos; atsiradus šeimoje papildomų išlaidų, sunkios ligos, nelaimingo atsitikimo, kitais atvejais.

Taip pat, pasak V. Ginaitienės, parama mokiniams gali būti skirta išimties atvejais, atsižvelgiant į šeimos gyvenimo sąlygas, jeigu vidutinės pajamos šeimos nariui yra mažesnės kaip 2,5 VRP dydžio. Sprendimus tokiais atvejais priima Ukmergės rajono savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu sudaryta Socialinės paramos skyrimo komisija, rekomendavus seniūnijų socialinių reikalų komisijoms.

Šiais metais mokinio reikmenims įsigyti skiriamų lėšų dydis yra 76 eurai. Kad būtų užtikrintas sveikos mitybos reikalavimus atitinkantis mokinių maitinimas, nemokamam maitinimui skirtiems produktams įsigyti dienai skiriama ketvirtadaliu didesnė suma nei pernai. Pavyzdžiui, pietums – iki 1,90 euro, teigia Socialinės apsaugos ir darbo ministerija.

Planuojama, kad naujais mokslo metais tokią paramą šalyje iš viso gaus apie 55 tūkst. mokinių.

Minėtame Ukmergės rajono savivaldybės tarybos sprendime dėl paramos kalbama ir apie neteisėtus jos gavimo būdus. Pareiškėjas, nuslėpęs ar pateikęs neteisingus duomenis, reikalingus nemokamam maitinimui skirti, ir dėl to neteisėtai jį gavęs, privalo grąžinti neteisėtai gauto nemokamo maitinimo dydžio pinigines lėšas. Neteisėtai gautos ir negrąžintos lėšos išieškomos teisės aktų nustatyta tvarka.

  1. Ginaitienės teigimu, praėjusiais mokslo metais piktnaudžiavimo dėl šios paramos skyrimo atvejų Ukmergėje nepastebėta.
Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų