Pagrindinis varžybų principas: pagavai – paleisk

Pirmą vietą, sugavę 25 žuvis, iškovojo ukmergiškiai Andrius Nugaras, Tomas Aliubavičius, Gytis Navickas. Pirmą vietą, sugavę 25 žuvis, iškovojo ukmergiškiai Andrius Nugaras, Tomas Aliubavičius, Gytis Navickas.

Šalia Leonpolio esantis Dovydiškių tvenkinys beveik trims paroms tapo žvejų susibūrimo vieta – čia surengtos karpių žūklės varžybos. Pagrindinis jų principas: pagavai – paleisk, tad visas sugautas laimikis – 364 kilogramai karpių – buvo paleista atgal į tą patį telkinį.

Nuo ketvirtadienio ryto iki šeštadienio pietų vykusias karpių žvejybos varžybas organizavo Ukmergės karpininkų klubas drauge su Ukmergės medžiotojų ir žvejų draugija.

Varžybose dalyvavo 16 komandų iš įvairių Lietuvos miestų. Tarp jų 6 – iš Ukmergės.

Kiekvienai komandai buvo skirtas atskiras sektorius. Kiekviename iš jų – po du arba tris žvejus, tačiau meškerių skaičius kiekviename sektoriuje vienodas – keturios.

Visus pagautus karpius varžybų dalyviai laikė specialiuose maišuose vandenyje. Du kartus per parą – ryte ir vakare – laimikį teisėjai sverdavo, o paskui iš karto jis buvo paleidžiamas atgal į tvenkinį.

Ukmergės karpininkų klubo vadovas Marius Aleknavičius ir jo komandos draugas Vaidas Žvinys pasakojo, kad pagrindinis karpių žvejybos principas yra „pagavai – paleisk“. Šios žuvies karpininkai maistui niekada nevartoja. Ją laiko išskirtine, nes užauga bene didžiausia iš visų Lietuvos gėlųjų vandenų žuvų. Lietuvos rekordas – sugautas apie 28 kilogramų karpis.

Varžybose ir karpių žūklėje visada naudojamas ne gyvulinės kilmės masalas – ne sliekas ar uodo trūklio lerva, o grūdas, kukurūzas ar specialūs baltyminiai kukuliai. Ir tie kabinami ne ant kabliuko, o ant valo šalia kabliuko, dar vadinamo plauku. Sako, kad taip kuo mažiau žalojama žuvis.

Žvejyboje pažeistos kūno vietos prieš išleidžiant žuvį atgal į vandenį papurškiamos antiseptiniu purškalu, o kad kuo mažiau susižalotų, kiekvienas karpis iki svėrimo vandenyje laikomas atskirame specialiai tik šiam tikslui skirtame maiše.

Ukmergės karpininkų klubo vadovas pasakojo, kad Lietuvoje bei kitose šalyse karpių žūklės varžybos yra gana populiarios. 

Jos trunka net iki penkių parų, tad nenuostabu, kad dalyviai turi visą tokiai žvejybai ir gyvenimui gamtoje reikalingą įrangą.

Vyrai sako, kad, neskaitant daugybės žvejybos įrankių, žvejybai ir pašaro mėtymui skirtų meškerių, pašaro, gabena palapines, sulankstomas kėdes, stalus, lovas...

Daiktų tiek daug, kad į automobilį netelpa – į žvejybos varžybas vykstama su priekaba.

Tokios kaip ant Dovydiškių tvenkinio vykusios – draugiškos – varžybos, pasakojo pašnekovai, tikrai nėra labai griežtos: jų dalyviai vakarais susitinka, bendrauja, juos gali aplankyti svečiai.

Tačiau komercinio tipo su dideliais startiniais mokesčiais ir dideliu priziniu fondu, taip pat šalies čempionatuose tokio komandų bendravimo nebūna, laikomasi itin griežtų varžybų taisyklių, visi ir dieną, ir naktį būna susitelkę tik į meškeres, pašarą, vandenį ir karpius.

Jau ne vienerius metus varžybose dalyvaujantys M. Aleknavičius ir V. Žvinys sako, kad varžybų metu kibimas dažniausiai būna prastesnis nei žvejojant vienam. Taip yra, nes karpiai – jautrios žuvys. Kai aplink tiek valų, jos tampa labai atsargios. Be to, kartą pagauta ir paleista žuvis tampa atsargesnė.

Vyrai kasmet dalyvauja žvejybos varžybose, pripažįsta, kad šis pomėgis svarbus jų gyvenime, tad jam negaili nei laiko, nei pinigų. O tokia žvejyba – tikrai nepigus hobis. Susiruošti į ją, įsigyti masalo, pašarų, sumokėti nario mokestį atsieina ne vieną šimtą eurų.

Varžybos – taip pat ir fizinės jėgos, ištvermės reikalaujantis išbandymas. Per dieną meškeres su pašarais bei masalu tenka užmesti daugiau nei šimtą kartą, o išgirdus signalizatoriaus garsą dėl laimikio keltis net naktį...

Praėjusią savaitę ant Dovydiškių tvenkinio vykusiose varžybose iš viso buvo pagautos ir paleistos 96 žuvys – 346 kilogramai. Vidutinis karpio svoris 3,6 kg.

Pirmą vietą, sugavusi 25 žuvis, svėrusias 86,7 kg, iškovojo ukmergiškių komanda: Andrius Nugaras, Tomas Aliubavičius, Gytis Navickas.

Antra vieta atiteko 17 žuvų – 57,22 kg – pagavusiai komandai iš Kuršėnų, trečia – 12 žuvų, svėrusių 49,84 kg, pagavusiai komandai iš Panevėžio.

Dovydiškių tvenkinys nuo praėjusių metų – limituotos žvejybos vandens telkinys.

Jame karpius sugauti galima, tačiau visus privaloma paleisti atgal į tvenkinį.

Parai leidimas čia kainuoja bemaž 15 eurų. Privalu paleisti ne tik visus pagautus karpius, bet ir nustatyto ilgio lydekas. Visą kitą laimikį leidžiama paimti. Asmenims, turintiems nemokamą žvejybos teisę, draudžiama pasiimti ir lynus, lydekas, sterkus bei karpius.

Ukmergės medžiotojų ir žvejų draugijai išduotose sąlygose nurodoma, kad per metus išduotų leidimų kiekis negali viršyti 200.

Draugijos medžioklės žinovas ir žuvininkas Arūnas Pračkaila sako, kad visi leidimai išpirkti. Tvenkinys yra stebimas vaizdo kamerų, o pažeidėjai baudžiami.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(3 balsai)

Komentarai  

0 # Saulius 2019-08-26 17:59
Šis vandens telkinys nėra privatus,aplink jį yra nevienas žemės savininkas,stebėjimas vaizdo kameromis be leidimo yra istatymo pazeidimas
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų