Ūkininkai įspėjami – į žiaurias pamokas jau vedami vilkiukai

 Suaugusio vilko pėdsakas. Suaugusio vilko pėdsakas.

Kiekvieną vasarą šalies ūkininkai kenčia nuo išpuolių.

Mūsų rajono ūkininkai jau teikia prašymus savivaldybei dėl vilkų padarytos žalos įvertinimo.

Rajono savivaldybės Žemės ūkio ir kaimo plėtros skyriaus vyr. specialistė Neringa Adomavičienė pasakojo, kad rugpjūčio 2 dieną   vilkai siautėjo Pabaisko seniūnijoje Sukinių kaime. Gauti du prašymai iš šio kaimo ūkininkų. Pirmasis – dėl vienos, o kitas – dėl net 13 nugalabytų avių.

Viena avis buvo papjauta Želvos seniūnijoje Činelių kaime. Ūkininko prašymas gautas rugpjūčio 1 d.

Dar vienas prašymas dėl medžiojamų gyvūnų žalos  įvertinimo mūsų rajono savivaldybėje gautas birželio 21 d.  –  Želvos seniūnijoje Šilninkų kaime rastas papjautas maždaug mėnesio veršelis.

Komisijoje kurios nariai vertina padaryta žalą ir visada vyksta į panašius atvejus dirbanti N. Adomavičienė  pastebi, kad labiausiai vilkai pradeda  siautėti būtent šiuo metų  laiku: dabar jie moko medžioti vilkiukus. Akivaizdu, kad nėra išbadėję –¬ sudraskytos anaiptol ne visi galvijai. Daugiausiai jų tiesiog pasmaugti ir palikti. Kieno tai darbas matyti kaklo pliktos kandimo, smaugimo žymės.

Dar viena akivaizdi žymė, nusakanti, kad siautėta būtent vilkų – jų palikti pėdsakai. Šalia didelių mamos dažniausiai būna ir mažesnių –  „vaikiškų“ vilkiukų pėdsakų.

Žemės ūkio ir kaimo plėtros skyriaus vyr. specialistė primena, kad nukentėję savininkai nedelsdami privalo pranešti savo seniūnijai rašydami prašymą dėl vilkų padarytos žalos įvertinimo ir atlyginimo. Seniūnas tą pačią dieną informuoja medžioklės plotų naudotoją ir rajono savivaldybės administraciją.

Ukmergės rajono medžiojamųjų gyvūnų padarytos žalos žemės ūkio pasėliams, ūkiniams gyvūnams ir miškui skaičiavimo komisija vyksta į apžiūrą, po to posėdžiuose nagrinėja pateiktą prašymą.

„Vadovaujantis Medžiojamųjų gyvūnų padarytos žalos žemės ūkio pasėliams, ūkiniams gyvūnams ir miškui apskaičiavimo metodika, Biologinio turto ir žemės ūkio produkcijos normatyvinių kainų sąrašu komisija įvertina bei suskaičiuoja padarytą žalą“, – pasakojo N. Adomavičienė.

Pasikeitus teisės aktams, nuo šių metų gegužės vilkų ūkiniams gyvūnams padarytą žalą atlygina Aplinkos ministerija. Dėl to, nukentėjęs asmuo papildomai dar turi parašyti prašymą ministerijai atlyginti vilkų ūkiniams gyvūnams padarytą žalą.

Prašymą bei kitus reikiamus dokumentus ministerijai pateikia rajono savivaldybės administracija.

Pernai dėl vilkų padarytos žalos Ukmergės rajone buvo gauta 15 prašymų  Papjautos 24 avys, 11 ožkų, 2 galvijai, 30 vištų.

Ūkininkams buvo išmokėta daugiau nei 2200 Eur. Pirmas prašymas pernai gautas balandžio 26 d., paskutinis – spalio 5 d.

Praėjusį rudenį Aplinkos ministras patvirtino įsakymą, kuriuo per 2018–2019 m. medžioklės sezoną leista šalies miškuose sumedžioti 110 vilkų.

Vilkų medžioklės sezonas tęsiasi nuo spalio 15 d. iki balandžio 1-osios. Išnaudojus nustatytą limitą, vilkų medžiojimo sezonas nutraukiamas anksčiau.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų