Spausdinti šį puslapį

Darbuose pagelbės galingas vandens siurblys

Ukmergės PGT nuotr. Gaisruose pagelbės našus vandens siurblys. Ukmergės PGT nuotr. Gaisruose pagelbės našus vandens siurblys.

Ukmergės ugniagesiai gelbėtojai įsigijo naują darbo priemonę – plaukiojantį vandens siurblį, kuris  padės paimti vandenį iš vandens telkinių, prie kurių sunkiau privažiuoti.

Ukmergės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos viršininkas Dainius Vyšniauskas pasakojo, kad, nuvykus į gaisrą, su atsivežtu vandeniu liepsnas galima malšinti daugiausiai 20 minučių.

Taigi, jau skubant į įvykį galvojama, kur bus galima papildyti vandens atsargas. Tačiau ne visada tai būna labai paprasta, nes privažiuoti įmanoma anaiptol ne prie visų vandens telkinių.

Naujojo benzininio siurblio privežti prie pakrantės nereikės. Jis sveria apie 30 kilogramų, tad galima nesunkiai prinešti, užvesti ir prijungti žarną.

Pagrindinis per 1000 eurų kainuojančio siurblio pranašumas – didelė galia: per minutę jis prisiurbia 1200 litrų vandens, taigi, pilną automobilio cisterną – vos per 6 minutes.

Kadangi ugniagesių darbas skaičiuojamas ne tik minutėmis, bet ir sekundėmis, šie skaičiai labai svarbūs.

D.Vyšniauskas sako, kad anksčiau jų tarnyba turėjo daugiau kaip 20 metų senumo siurblį, paskui jis pagedo, tad pildant cisternas buvo naudojama tik gaisro gesinimo automobilyje esanti vandens siurbimo įranga.

Pasak tarnybos viršininko, jei netoliese nelaimės vietos nėra upės, ežero ar kito didesnio vandens telkinio, ugniagesiai naudojasi ir žmonių iškastomis nedidelėmis kūdromis.

Tiesa, pasitaiko atvejų, kai sodybų šeimininkai ugniagesių prie savo privataus tvenkinio prisileisti nenori: ne tiek gailėdami senkančio vandens, kiek baiminasi, kad bus išmindyta tvenkinio pakrantės pievelė, kelias arba nukentės prileistos žuvys.

Pasakojo, kad yra buvę atvejų, kai po įvykio sunkiasvore savo technika išmindytą privačią teritoriją gelbėtojams yra tekę tvarkyti, lyginti net ir rankiniu būdu.

Pašnekovas sako, kad jei tik įmanoma, ugniagesiai ir patys stengiasi geriau vandenį siurbti kad ir iš kiek tolimesnio, bet didesnio telkinio, o ne privačios kūdros.

Tiesa, sako, kad yra rajone vadinamųjų bevandenių rajonų. Prie tokių priskirti Atkočiai, kur yra palyginti dideli atstumai nuo vieno iki kito didesnio vandens telkinio.

Štai tada labiausiai ir gelbsti sodybose iškasti tvenkiniai.


Reklama: technobaltic.lt

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)