Spausdinti šį puslapį

Bažnyčia siekia keisti žmonių požiūrį

Ar galima būti krikšto tėvais, jei žmogus nepriėmęs Sutvirtinimo sakramento? Ką tokiu atveju daryti? Tokio klausimo sulaukėme iš skaitytojų.

Žmonės taip pat sako girdėję, kad netgi yra rengiami specialūs – krikštatėvių – kursai, teiravosi, ar jie yra būtini.

Sutvirtinimo sakramentas liaudiškai vadinamas birmavone. Pirmiausia, pasibirmavoti negalima, jeigu nesi krikštytas. Taigi, Sutvirtinimo sakramentas, Bažnyčios požiūriu, yra toks pat svarbus kaip ir Krikšto sakramentas.

„Iš esmės, griežtos kanoninės nuostatos nėra, kad, pavyzdžiui, krikštijamo vaiko krikšto tėvai būtų patys privalomai krikštijami. Tačiau juk krikštatėviai yra tikėjimo palydėtojai, kurie palydi vaiką į kitą gyvenimo lygmenį“, – sakė Kauno arkivyskupijos, kurios žinioje – Ukmergės dekanatas bei dauguma rajono parapijų, atstovas spaudai Darius Chmieliauskas.

Anot jo, nuo pat pirmų krikščioniškų laikų buvo laikoma, kad krikšto tėvai turi būti pavyzdys vaikui, nes yra tikintys krikščionys. „Ir patys vaiko tėvai turi būti pasikrikštiję, jeigu nori, kad jų vaikas būtų krikščionis, krikščioniškai gyventų, – sako jis. – Tai labiau – ne teisinis klausimas, o moralinis. Svarbus ir požiūris, kas mums tas krikštas. Jei – tik burtas, tai nėra prasmės burtais užsiiminėti. Krikštijama ne tam, kad krikšto nuotrauką įsirėmintum, o kad krikščioniškai gyventum. Juk krikštyti – tai priimti Kristaus išgelbėjimą. Krikštas yra išgelbėjimas, krikšto tėvai parenkami kaip pavyzdys krikštijamajam.“

Dvasininkai stengiasi keisti visuomenės požiūrį į Katalikų Bažnyčios sakramentus: „Gal tėvai – sąmoningi katalikai, bet neįsigilinę į tam tikras tiesas. Sovietmečiu žmonės neturėjo galimybių nei katechezei, nei Šventojo Rašto mokymui, vis dar trūksta žinių. Todėl Bažnyčia nutarė, kad reikia padėti žmonėms pasiruošti prieš krikštą.“

Tam, pasak pašnekovo, ir skirti mokymai krikštatėviams: „Tai – net ne kursai, o keli susitikimai. Jų metu paaiškinama, kas yra krikštas, kokie krikšto tėvų įsipareigojimai.“

Tokius mokymus siūlo bažnyčios. „Gali būti rengiami ir dekanato centre. Mažos parapijos gal neturi tų pajėgų, bet gal atsirastų koks papildomas kunigas ar katechetas. O gal yra galimybių su žmonėmis asmeniškai apie tai pasikalbėti – visur žiūrima pagal situaciją“, – sakė Kauno arkivyskupijos atstovas.

Ukmergės Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčios klebonas, Ukmergės dekanas kunigas Vaidas Bartkus griežtesnis šia tema. Į klausimą, ar nebirmavotas asmuo negali krikštyti, dvasininkas atsakė vienareikšmiškai.

„Taip, negali. Ką daryti? Lankyti pasirengimo kursus ir priimti Sutvirtinimo sakramentą. Išimtiniais atvejais reikalingas vyskupo leidimas“, – paaiškino jis.

Dekano teigimu, Sutvirtinimo sakramento nepriėmę asmenys taip pat negali sudaryti ir santuokos.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)