Spausdinti šį puslapį

LIONS stovykloje Turkijoje visus išmokė „Pakrėstinukės“

Su draugais Turkijoje. Su draugais Turkijoje.

17-metė ukmergiškė Nerilė Šniokaitė prieš šiuos mokslo metus tris savaites praleido tarptautinėje jaunimo madų ir šokių stovykloje Turkijoje, Stambule. Ukmergės Jono Basanavičiaus gimnazijos moksleivė stovyklavo kartu su dar 40 jaunuolių iš 32 pasaulio valstybių.

Vilma VENCKUTONYTĖ

„Mane visada traukė šokiai ir mada, tad, kai pamačiau, kad LIONS organizuoja būtent tokią stovyklą, labai norėjau joje dalyvauti. Per motyvacinį pokalbį taip pat papasakojau, kodėl noriu būtent į Turkiją – mane žavi nuo Lietuvos nutolusios šios šalies kultūra ir tradicijos“, – pasakoja N. Šniokaitė.

Kasmet daugiau kaip 30 jaunuolių iš Lietuvos išvyksta į LIONS klubų organizuojamas ir finansuojamas tarptautines jaunimo mainų stovyklas. Jaunuoliai ne tik pažįsta įvairių šalių žmones ir kultūras, bet ir supažindina kitus su savo šalimi.

Ukmergiškė greitai susidraugavo su kitais stovyklautojais ir jiems rodė vaizdus bei pasakojo apie lietuvišką maistą, didžiausius miestus, žymiausias vietas, mūsų šventes, tradicijas, kultūrą, demonstravo tautinių drabužių elementus. Daug metų tautinius šokius Ukmergėje lankiusi mergina visus stovyklos dalyvius išmokė šokti lietuvių liaudies šokį „Pakrėstinukė“ ir visi 40 jaunuolių smagiai trypė šį šokį stovyklos talentų šou.

„Daug dėmesio stovykloje skyrė šokių pamokoms. Mokėmės bendro stovyklos šokio, ruošėmės talentų šou. O įdomiausia buvo šokti įvairių šalių tradicinius šokius, pamatyti jų skirtumus bei panašumus. Kažko panašaus į lietuvių liaudies šokius nepamačiau. Mane užbūrė Airijos, Italijos, Meksikos ir Vengrijos liaudies muzika ir šokiai“, – įspūdžiais dalijasi N. Šniokaitė.

Stovyklos dalyviai rengė ir madų šou, rinko labiausiai išskirtines aprangas, kiekvienos šalies atstovai pristatė savo šalies tautinius, tradicinius drabužius, pasakojo apie jų kilmę.

Didžiausią Turkijos miestą Stambulą Nerilė vadina bokštų miestu.

„Aplankėme įvairių vietų – daug koplyčių, Mergelės bokštą, Lapės bokštą. Ten daugybė bokštų ir visi labai žymūs. Aplankėme didįjį „Grand bazar“ – Stambulo prekybos centrą, atrodantį kaip turgus. Daug laiko leidome gamtoje bei vaikštinėjome po Stambulą. Užsakytu laivu visą dieną plaukiojome po Turkijos salas, maudėmės. Stambule dalyvavome ir Baltojoje vakarienėje“, – pasakoja ukmergiškė.

Labiausiai lietuvę sužavėjo tai, kaip nuoširdžiai ir šiltai turkai bendrauja.

„Didelį įspūdį paliko tradicijų svarba Turkijoje. Pavyzdžiui, jei turkai gyvena bute, įeidami į namus, batus palieka laiptinėje, kad neparneštų namo blogos energijos. Prieš pusryčius pasako maldą, o pusryčius tradiciškai valgo gausius. Turkiškas maistas visiškai kitoks ir labai skanus“, – buvo nustebusi ukmergiškė.

Mergina sako grįžusi į Lietuvą pilna įkvėpimo, kurio suteikė LIONS stovyklos vadovai ir dalyviai. „Visi žmonės besąlygiškai palaikė vienas kitą, tad ir aš grįžau su stipria vidine motyvacija siekti tikslų, būti veiklia, daryti tai, ką sumaniau“, – sako mediciną planuojanti studijuoti Nerilė.

Dabar mergina juokdamasi prisimena prieš stovyklą išgyventas baimes ar nerimą, pavyzdžiui, kad bus nedrąsu kalbėti angliškai. Iš tikrųjų, nuvykus iškart ėmė laisvai taikyti anglų kalbą.

Nerilė dabar jau agituoja ir kitus jaunuolius. „Jei tik bus galimybė, padarykite viską, kad išvyktumėte į tarptautines jaunimo mainų stovyklas. Geri prisiminimai, naujos galimybės, prasiplėtęs akiratis – viskas labai įsimintina, unikali patirtis išlieka ilgam.“

Tarptautinės stovyklos dalyviai iki šiol palaiko ryšį, kasdien susirašo bendroje grupėje.

Tarptautinių LIONS jaunimo mainų stovyklų koordinatorius Tomas Grigas sako, kad LIONS stovyklos abejingo nepalieka turbūt nei vieno. Jos organizuojamos nuo 1961 metų ir nuo tada tūkstančiai 14–22 metų amžiaus jaunuolių iš viso pasaulio turi galimybę pakeliauti, susipažinti su kitų šalių kultūra ir įgyti unikalios patirties. Lietuva tarptautinėje jaunimo mainų programoje dalyvauja nuo 2011 metų.

Galimybė kandidatuoti į tarptautines LIONS jaunimo mainų stovyklas kitų metų sezonui prasidės lapkritį.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)