Spausdinti šį puslapį

Civilinių pratybų metu kauks sirenos

Spalio 1–4 dienomis, vyks valstybės lygio civilinės saugos pratybos ,,Civilinės saugos sistemos subjektų veiksmai įvykus branduolinei avarijai Baltarusijos Respublikos teritorijoje esančioje atominėje elektrinėje“.

Spalio 1-ąją, pirmą pratybų dieną, 10.15 val. bus tikrinama šalies gyventojų perspėjimo ir informavimo sistema.

Įprastai yra tikrinama dukart per metus. Šis tikrinimas – neeilinis dėl vyksiančių pratybų.

Patikrinimo metu bus įjungiamos sirenos, gyventojams bus išsiųsti trumpieji perspėjimo pranešimai į mobiliuosius telefonus.

Pranešimai siunčiami visiems mobiliojo ryšio vartotojams, tačiau juos gali priimti tik tie telefonai, kuriuose yra įjungta korinio transliavimo funkcija.

Gyventojai kviečiami pasitikrinti, ar esate įdiegę šią funkciją, ar pranešimai jus pasiekia.

Kaip aktyvuoti korinio transliavimo funkciją, galima rasti LT72 svetainėje, skirtoje pasirengimui ekstremalioms situacijoms.

Spalio 1 d. vyksiančio perspėjimo sistemos patikrinimo metu bus aktyvuota perspėjimo sirenomis sistema (PSS) ir gyventojų perspėjimo ir informavimo, naudojant viešųjų judriojo telefono ryšio paslaugų tiekėjų tinklų infrastruktūrą, sistema.

10 val. 15 min. bus jungiamos centralizuoto ir vietinio valdymo sirenos, 10 val. 17 min. gyventojai apie patikrinimą bus informuojami per Lietuvos nacionalinį radiją ir per UAB ,,Radiocentras“ radijo stotį, taip pat bus perspėjami ir informuojami trumpaisiais pranešimais tiesiogiai į mobiliuosius telefonus.

Pratybų metu bus tikrinamas Valstybiniame gyventojų apsaugos plane numatytų institucijų pasirengimas reaguoti į galimą radiologinį ar branduolinį incidentą Baltarusijos Respublikos teritorijoje esančioje atominėje elektrinėje.

Numatomi gyventojų perspėjimo ir informavimo sistemos tikrinimas, tam tikrų savivaldybių gyventojų evakavimas, dezaktyvavimas, jodo profilaktika, radiacinė žvalgyba, institucijų veiksmų koordinavimas, informacijos sklaida.

Pagal Valstybinį gyventojų apsaugos planą branduolinio ar radiologinio incidento atveju numatytas 24 institucijų dalyvavimas. Taip pat įsitrauks Švenčionių, Vilniaus, Šalčininkų, Zarasų, Varėnos, Kalvarijos savivaldybė.

Pratybose dalyvaus tarptautiniai vertintojai ir stebėtojai iš Didžiosios Britanijos, Latvijos, Estijos, Lenkijos.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)