Spausdinti šį puslapį

Gina ir ukmergiškių autorines teises

Ukmergiškė pasakojo atkreipusi dėmesį į socialines reklamas, raginančias visuomenę klausytis muzikos ar žiūrėti filmus legaliais būdais.

„Dabar daug yra kalbama apie autorių teises, žmonės raginami nepiratauti, nevogti, naudoti legalias programas, priemones. O kaip yra su įvairiomis įstaigomis, viešai leidžiančiomis kitų atlikėjų muzikos kūrinius? Ar joms galima tai daryti? Kas tokiu atveju gina autorių teises?“ – domėjosi skaitytoja.

Pasak asociacijos LATGA (autorių teisių kolektyvinio administravimo asociacija) ryšių su visuomene atstovės Jurgitos Kviliūnaitės, viešai naudoti muzikos kūrinius galima ne bet kada.

„Viešas atlikimas apima ne tik koncertus ir kitus renginius, kur muzika skamba gyvai, bet ir viešas erdves, kur leidžiami muzikos įrašai. Tai – kavinės, parduotuvės, degalinės ir pan., – paaiškino ji. – Šie subjektai turi turėti mūsų licenciją – kitu atveju kūrinių naudoti negali. Už kūrinių naudojimą be licencijos jie gali užsitraukti baudas.“

Šios asociacijos duomenų bazėje, pasakojo J. Kviliūnaitė, yra ir dvylika muzikos autorių, kurie savo gyvenamąja vieta nurodę Ukmergę. Taigi, viešai leidžiant jų muziką, ginamos ir jų autorinės teisės.

Kalbant apie jas, sakė asociacijos LATGA atstovė, administruojamos šios teisės: viešai skelbti, viešai atlikti, teikti nuomai muzikos kūrinius su tekstu ar be teksto; atgaminti muzikos kūrinius su tekstu ar be teksto garso ar audiovizualinio įrašo forma.

„Autoriai tampa nariais, kai pasirašo su mumis sutartį, kurioje suteikia teisę mums kolektyviai administruoti šias teises. Mes sutartyje pasižadame jiems surinkti atlygį iš muzikos kūrinių naudotojų – radijų, televizijų (taip pat ir kabelinių), renginių organizatorių, kitų verslo subjektų, kurie tik naudoja muzikos kūrinius“, – pasakojo ji.

Informavo, kiek surinkta autorinio atlyginimo Ukmergėje už viešą kūrinių naudojimą. Pavyzdžiui, Ukmergės rajonas 2018 metais autoriams „sumokėjo“ apie 10 000 eurų. Naudotojai – degalinės, viešbučiai, kultūros centrai, kino teatrai, koncertai-renginiai, laukiamieji-vestibiuliai, parduotuvės, kirpyklos-grožio salonai, restoranai, sporto klubai.

Apskritai Lietuvos muzikos autoriai per šių metų antrąjį ketvirtį uždirbo iš viso 428 tūkst. eurų.

„Per metus Lietuvos autoriams surenkama apie 2 mln. eurų. Panaši suma atitenka ir užsienio autoriams, kuriems mes atstovaujame tarptautinių sutarčių pagrindu“, – teigia pašnekovė.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)