Ieško neprižiūrimo kapo šeimininkų

Į redakciją paskambinusi moteris pasakojo „Ukmergės žiniose“ perskaičiusi apie kapinių tvarkymą ir nutarė pasidalyti savo istorija.

Labai daug metų ji tvarko Vaižganto kapinėse šalia savo artimųjų esantį kapą. Visada nuo jo aprauna žoles. Kartais mato, kad per Vėlines kažkas ant jo pastato žvakelę, vadinasi, gal yra artimųjų. Pasakojo, kad kapas, kurį prižiūri, – 1912 metais gimusios Emilijos ir 1935 metais gimusio Jono.

Seniūnija žada netvarkomus kapus skelbti neprižiūrimais, bet moteris svarsto, kaip sužinos, kad tas kapas neprižiūrimas, jei ji pati tą kapelį visada aptvarko. Jis juk tvarkingas, neapžėlęs.

O šia patirtimi nutarė pasidalyti, nes jau pavargo, nebepajėgia, pati turi bent keturias savo artimųjų kapavietes prižiūrėti.

Be to, mato, kad supuvo ir senas medinis kryžius. Nesaugu, bet kada gali nuvirsti. Anąsyk norėjo paskambinti į seniūniją, bet kapinių skelbimų lentoje nerado informacijos, kur tokiu atveju reikia skambinti.

Mano, jei atsirastų giminaičių, norinčių prižiūrėti tą kapavietę, jiems ateityje ji ir priklausytų – patys galėtų toje vietoje laidotis. Artimiesiems tai būtų didelis patogumas, juk Vaižganto kapinės pačiame mieste.

Miesto seniūnė Zita Pečiulienė priminė, kad savivaldybės taryba praėjusių metų pradžioje patvirtino Kapavietės pripažinimo neprižiūrima kapaviete ir kapavietės identifikavimo tvarkos aprašą.

Kapinių prižiūrėtojas, nustatęs, kad kapavietė, išskyrus kapavietes, įrašytas į Kultūros vertybių registrą, neprižiūrima ilgiau kaip dvejus metus, raštu įspės už jos priežiūrą atsakingą asmenį.

Jeigu neįmanoma jo nustatyti, kapavietėje paliekama lentelė, kurioje nurodoma kapą sutvarkyti.

Jeigu praėjus metams kapavietė nesutvarkoma, kapinių prižiūrėtojas apie tai informuoja savivaldybės administracijos direktorių. Jo pavedimu duomenys apie galbūt neprižiūrimą kapavietę paskelbiami savivaldybės interneto svetainėje.

Sprendimą dėl kapavietės pripažinimo neprižiūrima ne anksčiau kaip po 2 metų po šio paskelbimo priima Neprižiūrimų kapaviečių identifikavimo komisija, apžiūrėjusi kapavietę ne rečiau kaip 3 kartus per metus ir ne dažniau kaip kas 3 mėnesius.

Sprendimą dėl kapavietės pripažinimo neprižiūrima komisija priima balsų dauguma. Tuomet šie  duomenys paskelbiami savivaldybės interneto svetainėje.

Patvirtinta tvarka nurodo, kad asmenys, pageidaujantys prižiūrėti neprižiūrimą kapavietę, turi kreiptis į savivaldybės administracijos direktorių.

Neprižiūrimų kapaviečių (kapų) identifikavimo komisija priima sprendimą dėl neprižiūrimų kapaviečių priežiūros teikdama pirmenybę kapavietėje palaidotų asmenų giminaičiams.

Asmuo, kuriam suteikta teisė prižiūrėti neprižiūrimą kapavietę, gali gauti leidimą laidoti joje arba, jam mirus, būti palaidotas.

Pripažintoje neprižiūrimoje kapavietėje galima laidoti pasibaigus kapo ramybės laikotarpiui, kuris negali būti trumpesnis kaip 25 metai.

Z.Pečiulienė pasakojo, kad šiomis dienomis, po mirusiųjų pagerbimo švenčių, kai jau visi, kas tik norėjo ir galėjo, bus aptvarkę kapelius, seniūnijos darbuotojai apeis kapines ir pažymės neprižiūrimus kapus.

Turi pagamintas lenteles, kurios bus tvirtinamos prie apžėlusių kapų.

Tiesa, seniūnė sutinka, kad, esant tokiai situacijai, kaip mini mūsų skaitytoja, – kai kapelius prižiūri kaimynai – rasti apleistuosius būtų labai sunku.

Istoriją papasakojusi moteris ir kiti žmonės, kurie rūpinasi svetimais kapais, kviečiami užsukti į seniūniją, informuoti apie situaciją. Tuomet net ir prie tokio kapo, kuriuo rūpinasi ne savi, o svetimi, bus pritvirtinta lentelė, toks kapas įtrauktas į neprižiūrimųjų sąrašą, ieškomi juo besirūpinantys asmenys.

Ukmergės mieste yra keturios veikiančios ir vienos riboto veikimo kapinės.

Riboto veikimo vadinamos Vaižganto kapinės, jose naujos kapavietės neformuojamos, mirusieji laidojami tik šeimos kape.

Veikiančios yra Dukstynos, Pašilės, Stačiatikių ir Sentikių kapinės.

Neveikiančios yra Karių kapinės Pašilėje, Pivonijos miško žydų žudynių vieta ir Ukmergės žydų senosios kapinės.

Po keliolika ar net kelias dešimtis veikiančių ir neveikiančių kapinių yra ir kiekvienoje seniūnijoje.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų