Spausdinti šį puslapį

Koronavirusas jau Lietuvoje. Ką gyventojai turi žinoti

Ukmergės rajono savivaldybės administracija, atsižvelgdama į tarptautinių ekspertų išvadas, Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) ir NVSC rekomendacijas, prašo gyventojų, kurie neseniai grįžo iš Kinijos (visos provincijos), Šiaurės Italijos regiono (Lombardijos, Veneto, Pjemonto ir Emilijos-Romanijos regionai), Honkongo, Irano, Japonijos, Pietų Korėjos, Singapūro, 14 dienų nuo paskutinės buvimo minėtose šalyse dienos likti namuose ir stebėti savo sveikatą. Teritorijų, kuriose vyksta CIVID-19 plitimas visuomenėje, sąrašas yra nuolat atnaujinamas ir skelbiamas LR Sveikatos apsaugos ministerijos interneto puslapyje http://sam.lrv.lt/koronavirusas.

Tuo laikotarpiu darbdavių, kurių įmonėse dirba ar siekia įsidarbinti žmonės, neseniai lankęsi minėtose šalyse, prašoma suteikti galimybes jiems dirbti namuose nuotoliniu būdu. Jei to nepavyksta padaryti, tuomet asmenys gali kreiptis į Nacionalinį visuomenės sveikatos centrą (tel. Nr. (8 5) 2124098, el. paštu Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį. arba užpildant ANKETĄ  www.nvsc.lrv.lt), kuris organizuos nedarbingumo išdavimą.

Trys geležinės taisyklės, kurios padės būti saugesniais:


 Plaukite rankas kruopščiai ir dažnai, ir visada po kontakto su svetimais paviršiais. Jei turite, galite naudoti pirštines, bet neužmirškite jų plauti.

Rankos plaunamos taip:

  • Rankų plaštakos ir riešai sudrėkinami vėsiu vandeniu;
  • Namuose naudojamas kietas ar skystas muilas be antimikrobinių priedų, viešose - skystas muilas;
  • Kruopščiai, 15-20 sek. rankos muiluojamos trinamaisiais ir sukamaisiais judesiais, ypač riešai, tarpupirščiai, pirštų galiukai, nagai, nykščiai;
  • Muiluotos rankos nuplaunamos tekančio vandens srove. Vanduo turi tekėti nuo riešo pirštų link;
  • Nuplautos rankos nusausinamos vienkartiniu popieriniu rankšluosčiu ar servetėle;
  • Vandens čiaupas užsukamas su panaudotu vienkartiniu rankšluosčiu ar servetėle, kuri išmetama į šiukšlių dėžę.

Rankų dezinfekavimo priemonės, kurių pagrindą sudaro alkoholis, nėra labiau veiksmingos ir naudingos nei rankų plovimas. Jei nėra galimybės nusiplauti rankų, rekomenduojama naudoti antiseptikus (dezinfekavimo priemones). Tinkamas jų naudojimas nužudo daugumą mikroorganizmų ant rankų ir užkerta kelią ligoms plisti. Rekomenduojamas naudoti 60-85% spiritinis tirpalas.

 

 Nelieskite rankomis veido – niekada, kad ir kaip niežtėtų, nebent iš karto po rankų plovimo.


 Dažnai vėdinkite patalpas – geriau langus atverkite plačiai bent trumpam, o ne ilgesniam laikui vos praverdami.

Nesirūpinkite, jei neturite kaukės - ji reikalinga tada, jei pats sergate, kad neapkrėstumėte kitų, arba jei sergantysis kvėpuoja tiesiai į jus.

Jei įtariate, kad užsikrėtėte – atsirado į gripą panašūs simptomai, kvėpavimo sutrikimai arba turėjote kontaktą su galimais viruso nešiotojais:


 Neikite pats pas gydytoją, nevykite viešuoju transportu ar taksi – kitaip tariant, neplatinkite galimo viruso.


 Skambinkite 112 ir iškart informuokite apie savo įtarimus.

Jei dėl ko nors abejojate (kaip elgtis, jei bendradarbis grįžo iš Azijos, Italijos ar pan.) – pasitikrinkite, elkitės apdairiai, bet be panikos, supraskite kitų nerimą, būkite jam pagarbūs. Jei buvote vienoje iš šių šalių pats – įvertinkite rizikas, galbūt apsaugant savo aplinkinius verta laikinai riboti gyvą bendravimą, galima dirbti iš namų ar net teisiškai gauti nedarbingumą dviem savaitėms.

Jei reikia papildomos informacijos:

ℹ Sveikatos apsaugos ministerijos puslapis, skirtas viruso klausimams: http://bit.ly/SAMinformacija.
ℹ Užsienio reikalų ministerijos informacija dėl kelionių: http://bit.ly/URMkeliauk.

ℹ Nacionalinio visuomenės sveikatos centro informacija: http://nvsc.lrv.lt/lt/naujienos/efektyviausios-priemones-koronaviruso-prevencijai-konsultavimas-ir-grizusiu

O ką sako psichologai? Štai Singapūro psichologų sąjunga vasario pradžioje paskelbė 7 patarimus, kurie skirti jau ne valstybės vadovams, o kiekvienam mums asmeniškai:

  1. Suvokime krizės bendrystę – visi jaučiamės panašiai, todėl kartu galime lengviau įveikti iššūkius, pasidalinti išteklius ir padėti vieni kitiems.
  2. Gerbkime vieni kitus – supraskime, kad problema palies mus visus ir suvokime dėl to kylantį savo susierzinimą. Taip pat gali jaustis ir kiti asmenys, todėl gerbkime jų apsisprendimus ar reakcijas.
  3. Jauskime asmeninę atsakomybę ir pirkime priemones tik kai jų reikia – pertekliniai pirkimai tik kelia paniką ir neleidžia padėti tiems, kuriems pagalbos reikia labiausiai. Kartu tai didina įtampą ir tarpusavio priešiškumą.
  4. Praplėskite savo domėjimosi sritį – viruso tema neišvengiamai dominuos žiniasklaidoje, tačiau netapkite nuo jos priklausomi. Prisiminkite, kad yra kitų naujienų ir klausimų.
  5. Kaltųjų ieškojimai – nors socialinių tinklų eroje lengva prasklaidyti savo liūdesį tiesiog liejant apmaudą internete ir gausinant neigiamų emocijų kiekį, tačiau stabtelėkite ir pamąstykite, kad taip tik prisidedate prie bendro neigiamo fono stiprinimo.
  6. Tikrinkite faktus ir netikėkite melagienomis – remkitės patikimais informacijos šaltiniais, tikrinkite informaciją iš kelių nepriklausomų žiniasklaidos priemonių, remkitės oficialia vietos ir tarptautinių institucijų informacija.
  7. Kreipkitės ir prašykite profesionalų pagalbos, jeigu baimė trukdo užsiimti kasdieniais reikalais – sveikatos apsaugos įstaigos ir nevyriausybinės organizacijos gali greitai suteikti pagalbą, jų patarimai tikrai padės.
Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)