Spausdinti šį puslapį

Administracinių nusižengimų skaičių išaugino greičio mėgėjai

VPK viršininkas Saulius Gagas ir S. Kazlauskas.Gedimino Nemunaičio nuotr. VPK viršininkas Saulius Gagas ir S. Kazlauskas.Gedimino Nemunaičio nuotr.

Ukmergės rajono policijos komisariate praėjusią savaitę buvo pristatyta komisariato veikla, apžvelgta nusikalstamumo statistika. Vienas iš pastebėjimų – nors nusikaltimų mažėja, šoktelėjo administracinių nusižengimų skaičius, kurį labiausiai augina greitį viršiję nedrausmingi vairuotojai.

Susitikime dalyvavo rajono vadovai, seniūnai, prokurorai, kiti svečiai. Praėjusių metų veiklos ataskaitą pristatė Ukmergės rajono policijos komisariato vadovas Saulius Kazlauskas.

Trumpai papasakojo ir apie jo vadovaujamą kolektyvą.

Vos daugiau kaip pusė kolektyvo – 59 proc. – vyrai. Jauniausiam kolektyvo nariui – 23, vyriausiam – 58 metai. Drauge dirba net 5 pareigūnų šeimos. Taigi, policijos pareigūno profesija jau seniai nebėra vyriška.

S.Kazlauskas minėjo, kad šiuo metu įstaigoje yra neužimta tik viena laisva patrulio pareigybė.

Daugiau administracinių baudų

Pasidžiaugė, kad lyginant su ankstesniais metais pastebimas nusikalstamų veikų mažėjimas, o jų ištyrimas auga. Iš viso pernai užregistruota 8 016 pranešimų. Beveik 300 mažiau nei užpernai.

Per parą į įvykius vidutiniškai reaguojama 22 kartus.

Pernai užfiksuoti 7 244 administracinės teisės pažeidimai. Lyginant su 2018 metais – beveik 1 300 daugiau.

Šį skaičių užaugino greičio mėgėjai. Už greičio viršijimą pernai buvo nubausti 4 362 vairuotojai.

Tikimasi, kad tie skaičiai pasikeis į teigiamą pusę dėl naujųjų greičio matuoklių – „trikojų“.

Eismo įvykiuose rajone pernai žuvo 4 žmonės, užpernai – vienas. Toks didelis šuolis, nes pernai vasarį viename tragiškame eismo įvykyje žuvo net trys žmonės.

Pernai rajono keliuose užregistruoti 83 automobilių susidūrimai su laukiniais gyvūnais. Su briedžiais – patys sudėtingiausi. Tokių pernai būta 16.

Daugiausia – savaitgaliais

Pernai pareigūnai nustatė 74 neblaivius vairuotojus (71 vyrą ir 3 moteris), kurie pripūtė iki 1,5 prom. Jie nubausti administracinėmis baudomis.

84 neblaiviems vairuotojams (70 vyrų ir 14 moterų) nustatytas daugiau kaip 1,5 prom. girtumas. Už tai jiems teko baudžiamoji atsakomybė. Girčiausias vairuotojas į alkotesterį pripūtė 3,75 prom.

Daugiausia girtų asmenų nustatoma savaitgaliais.

Lyginant nusikalstamumą seniūnijose, kitas lenkia Vidiškių seniūnija. Ji didžiausia ir savo teritorija, ir gyventojų skaičiumi, tad joje daugiausia administracinių nusižengimų.

Ukmergės mieste ir rajone pernai įvykdytos 499 nusikalstamos veikos, o 387 – ištirtos. Palyginus su 2018 metais nusikalstamų veikų sumažėjo 174. Dominuojančios – sveikatos sutrikdymai, vagystės, vairavimas esant neblaiviam.

„Vidutiniškai šalyje 1 000 gyventojų tenka 18 nusikalstamų veikų, pas mus – 13. Ištirtų nusikaltimų skaičius Ukmergėje taip pat didesnis už vidurkį“, – susitikime pasidžiaugė rajono policijos komisariato vadovas.

Smurtas artimoje aplinkoje

Dėl smurto artimoje aplinkoje buvo pradėta 117 ikiteisminių tyrimų. 93 proc. smurtautojų – vyrai. Dažniausiai smurtauja sugyventiniai (57 tyrimai) ir sutuoktiniai (22 tyrimai).

Daugiau nei pusė jų būna neblaivūs. Apsvaigusios konflikto metu būna ir bemaž trečdalis aukų.

Policijos vadovas atkreipė dėmesį, kad ypač išsiskiria savaitgaliai, kuriuos vadino „3P“ – Penktadienis. Pilnatis. Pašalpa.

„Pernai buvo keturios tokios dienos. Ir tai ne mistika“, – pasakojo komisariato vadovas. Pasak jo, kai sutampa šie trys veiksniai, iškvietimų padaugėja dešimčia ir daugiau.          

Prevencinė veikla

Sakė, kad praėjusiais metais visi pareigūnai buvo aprūpinti naujomis uniformomis. Transporto priemonės – naujos arba beveik naujos. Nauji šiemet ir ant kaklo pakabinami policijos pareigūno pažymėjimai.

Svarbi policijos darbe – šviečiamoji veikla. Buvo įgyvendinti visi prevenciniame projekte „Prevencija 2019“ numatyti renginiai, kurių pagrindiniai tikslai – ugdyti jaunimo teisinį išprusimą bei saugų elgesį gatvėje, saugios aplinkos kūrimas seniūnijose. Bendruomenės pareigūnai skatino kurti saugių kaimynysčių grupes ir gyventojus įsitraukti į saugios aplinkos kūrimą.

„Trikojis“ – ne gąsdinti

Susitikime viešėjęs Vilniaus apskrities VPK viršininkas Saulius Gagas dėkojo kolektyvui už gerą darbą ir apžvelgė pagrindines aktualijas. Pažymėjo, kad didžiulio dėmesio sulaukiantys „trikojai“ skirti ne gąsdinti, o palengvinti pareigūnų darbą. Be to, tai vienas iš būdų, kaip mažinti kontaktą su pažeidėjais nesivejant, nestabdant jų.

Neišvengta susitikime ir koronaviruso temos – kalbėta apie būtinybę laikytis saugumo priemonių – dezinfekuoti rankas.

Paaiškino, kad policija pasirengusi talkinant įvairiose koronaviruso situacijose. Tiesa, Vyriausybės raginimas prireikus dirbti nuotoliniu būdu šiame darbe vargu ar įmanomas: sunkiai įsivaizduojama, kad patrulis dirbtų nuotoliniu būdu.

Vadovas pasidžiaugė puikiomis ukmergiškių policijos pareigūnų darbo sąlygomis, tuo pat metu garsiai svarstė, ką pasikviesti, kai išsikraustys čia pat veikiantis teismas. Vienas iš sprendimų – siūlyti atsikraustyti prokuratūrai.

„Esam 8 vietoje pagal saugumą tarp ES šalių. Nors dar neseniai buvome  toje pačioje vietoje nuo galo, tad galime didžiuotis“, – teigė S. Gagas.

Susirinkusiuosius sveikino rajono meras Rolandas Janickas, administracijos direktorius Darius Varnas, kiti svečiai.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)