Įsibėgėjo miškų sodinimo darbai

Visoje Lietuvoje, o taip pat ir mūsų rajone, jau įsibėgėjo miškasodis – Valstybinių miškų urėdija šiais metais pasodins apie 30 milijonų vienetų medelių, atkurdama 8 362 ha miškų ir įveisdama dar 509 ha naujų miškų plotų.

„Kaip ir kasmet – daugiausiai bus pasodinta eglių, beržų, pušų, juodalksnių ir ąžuolų. Tačiau tik pasodinti medelių neužtenka – mes ir toliau kelerius metus jais nuolat rūpinamės – miškininkai tepa repelentais arba aptveria apsodintus plotus, kad nenugraužtų žvėrys, pašalina stelbiančią žolinę augaliją ar nepageidaujamų rūšių krūmus. Esame paskaičiavę – kol medis pasiekia brandą, miškininkas prie jo prieina net 60 kartų“, – sakė Valstybinių miškų urėdijos vadovas Valdas Kaubrė.

Šių metų sodinimas dėl viruso pandemijos – rimtas iššūkis. „Esame įsigiję modernių cilindrinių sodiklių, skirtų sodmenims su uždara šaknų sistema, kurie palengvina ir pagreitina sodinimą – su jais sodmenis sodinti gali vienas žmogus. Per dieną su šiuo sodikliu vienas darbuotojas pasodina apie 3000 medelių, kai įprastai tokį kiekį be sodiklio poroje pasodina du žmonės. Tai ne tik didina darbo našumą, kartu leidžia darbuotojams medelius sodinti saugiau“, – sakė V. Kaubrė.

Visi miškasodžiui skirti sodmenys yra užauginami Valstybinių miškų urėdijos medelynuose. Didžioji jų dalis – iš  atrinktų sėklų, kurias subrandina geriausių Lietuvos medžių palikuonys.

Iš atrinktų ir genetiškai patikimų sėklų Valstybinių miškų urėdijos medelynai kasmet užaugina apie 50 mln. kokybiškų sėjinukų ir sodinukų, tinkamų miškui veisti. Apie 30 mln. iš jų įmonė panaudoja valstybiniams miškams atkurti ir įveisti, likusią dalį parduoda – apie 10 mln. sodinukų nuperka Lietuvos pirkėjai, o nuo 3 iki 5 mln. yra eksportuojama.

Valstybinių miškų urėdijos Ukmergės regiono padalinio vadovas Virginijus Šalčiūnas sako, kad šis pavasaris paskutinis, kai miško sodinimui naudojami jų pačių medelyne užauginti sodmenys.

Jau anksčiau priimtas sprendimas mūsų medelyno veiklą nutraukti. Kitąmet sodmenys bus atsivežami iš kitų padalinių. O medelyno plotai Gedimino gatvėje ateityje pavirs brandžia sėklinių ąžuolų plantacija. Čia augančių dabar dar nedidelių ąžuoliukų gilės bus renkamos sėklai.

Mūsų girininkijų miškuose, buvusiuose medelyno plotuose, išliks įvairių medžių rūšių bandomieji želdiniai, kuriems sodinamąją medžiagą išrinko mokslininkai. Jie ateityje ir stebės medelių augimą.

V.Šalčiūnas pasakojo, kad šią savaitę intensyviai vykstantys miško sodinimo darbai tęsis iki gegužės. Samdoma įmonė atliks apie 80 proc. visų darbų.

Iš viso 400 hektarų plote planuojama pasodinti apie milijoną medelių.

Valstybinių miškų urėdijos Ukmergės regiono padalinys apie 400 hektarų miško pasodina kiekvienais metais. Kaip ir visoje Lietuvoje, daugiausiai sodinama eglaičių.

Už inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų