Spausdinti šį puslapį

Vandens kokybe neabejoja

Ukmergėje vandens kokybe neabejojama. Ukmergėje vandens kokybe neabejojama.

Kaimyninio Kėdainių rajono tiekiamame vandenyje šią savaitę nustačius padidėjusį gyvsidabrio kiekį, sunerimo ir ukmergiškiai.

„Kėdainiai čia pat – gal ir pas mus vanduo užterštas“, – teiravosi į redakciją paskambinęs mūsų skaitytojas.

Priminsime, kad Kėdainių vandenvietės tiekiamame geriamajame vandenyje nustačius didesnę nei leistina gyvsidabrio koncentraciją, buvo laikinai uždrausta vartoti vandenį maistui.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba antradienį pranešė, kad sprendimas priimtas UAB „Kėdainių vandenys“ informavus, jog ištirtuose vandens mėginiuose nustatytas gyvsidabrio kiekis (1,71 µg/l) viršijo nustatytą normą (1,0 µg/l). Gyvsidabris yra toksinis vandens saugos rodiklis. Jo vartojimas gali turėti neigiamos įtakos sveikatai.

Vandenį iš šios vandenvietės Kėdainiuose gauna daugiau kaip 28 tūkst. vartotojų.

UAB „Ukmergės vandenys“ direktorius Rimas Arlinskas sako, kad ukmergiškiams nerimauti tikrai nėra ko – jo vadovaujamos įmonės tiekiamas vanduo toksinų neturi. Atliekant tyrimus pernai gyvsidabrio nebuvo užfiksuotas net ir pats mažiausias leistinas kiekis – jo nebūta visiškai. 

Sako, apskritai, nė neįsivaizduojantis, kaip Kėdainių rajone galėjo geriamame vandenyje atsirasti tokia didelė gyvsidabrio koncentracija. Net spėja, kad tai – laboratorijos klaida.

Pasak R. Arlinsko, cheminiai rodikliai vandens tiekimo įmonėse pagal nustatytą tvarką atliekami kartą per metus.

Būtent tokio kasmetinio tyrimo metu kaimyniniame rajone ir buvo nustatytas didžiulis gyvsidabrio kiekis.

Tiesa, „Ukmergės vandenys“, pasak direktoriaus, šiais metais cheminių rodiklių tyrimų dar neatliko. Tai pagal planą numatyta artimiausiu metu – II metų ketvirtį.

Vadovas neabejoja, kad duomenys bus geri. Tokius esą gauna metai iš metų. Net neįsivaizduoja, kas galėtų nutikti, kad būtų kitaip. Juk gręžiniai – milžiniško gylio – net 100 metrų. Be to, jie nuolat atnaujinami.

Šiuo metu miesto gyventojams geriamas vanduo tiekiamas iš 5 gręžinių.

Vienas iš jų – naujausias – pradėtas eksploatuoti šiemet, sausio mėnesį.

R.Arlinskas pasakojo, kad jų vandenvietės teritorijoje iš viso yra bemaž 15 gręžinių, o veikiančių 7–8. Kiti nebenaudojami, nes yra pasenę, pradėję kelti smėlį.

Nenaudojamos bemaž 100 metrų jų kolonos užbetonuojamos.

Direktorius pasakojo, kad ukmergiškiams tiekiamų gręžinių našumas – 70–80 kubinių metrų per valandą. Per parą iš viso iš gręžinių pakeliama 3000–3900 kubinių metrų geriamo vandens.

Ukmergės rajone iš viso šiuo metu eksploatuojama per 40 gręžinių.

Direktorius pasakojo, kad savo įmonės laboratorijoje jie atlieka indikatorinius tyrimus, o cheminiams tyrimams atlikti turimos įrangos nepakanka. Ji brangi, tad brangūs ir patys tyrimai.  Šių sertifikuotose sostinės laboratorijose atliekamų tyrimų kaina siekia 10 tūkst. Eur.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)