Spausdinti šį puslapį

Mano, kad skiriant baudas turi būti protingumo kriterijai

Dėl neatsakingo elgesio karantino metu gresia laisvės atėmimo bausmė iki 5 metų. Dėl neatsakingo elgesio karantino metu gresia laisvės atėmimo bausmė iki 5 metų.

Į redakciją paskambinusi ukmergiškė Svetlana teiravosi, ar einant miško taku privalu dėvėti apsauginę veido kaukę.

Moteris sako, kad girdėjo viešą vyriausybės atstovo pasakymą, jog esant vienam miške kauke veidą prisidengti tikrai nėra privaloma. Tačiau internete moteris skaitė apie kitokias istorijas. Žmonės dalijasi pasakojimais, kad policijos buvo sustabdyti miške ir nubausti už tai, kad ėjo neužsidengę veidų.

„Aš miške kaukę nusiimu, juk norisi pakvėpuoti grynu oru. Jei matau, kad takeliu ateina žmonės – užsismaukiu. Bet jei privažiuotų policija ir pamatytų, kad buvau be kaukės, ar nenubaustų“, – teiravosi moteris.

Tuo pačiu ragino atsakingiau elgtis sportininkus. Sako, kad bėgiojantieji miško takais prasilenkdami su kitais kaukes retai kada užsideda.

Ukmergės rajono policijos komisariato viršininkas Saulius Kazlauskas sako, kad miško keliuke sutikus žmogų su pakaklėje kadaruojančia apsaugine kauke, policijos pareigūnai jo tikrai neturėtų bausti.  Žinoma, kaukę žmogui privalu turėti, juk į miško taką žmogus nenusileido, o kažkokiu keliu atėjo. Tačiau jei aplinkui nieko nėra, kauke tikrai nebūtina prisidengti burnos ir nosies.

„Protingumo kriterijus turi būti“, – sako ir kolegas ragina šiuo kriterijumi vadovautis rajono policijos komisariato vadovas S. Kazlauskas.

Primena, kad policijos komisariato pareigūnai automobilyje apsauginių kaukių gali nedėvėti, bet jei atidarę langą bendrauja su žmonėmis – privalo užsidėti.  Policijos pareigūnai, pasak viršininko, vykdami pagal iškvietimą į įvykį, kur gali turėti sąlytį su užsikrėtusiuoju, dėvi respiratorius ir turi net apsauginius kombinezonus. O patruliuodami pareigūnai naudoja medicinines arba skalbiamas daugkartines kaukes.

Pasak S. Kazlausko, už karantino taisyklių pažeidimus nuo jo pradžios iš viso ukmergiškiams surašyta keliolika administracinių nusižengimų protokolų ir skirta baudų.

Pasitaikė ir tikrai labai akiplėšiškų istorijų, kai asmenys nustatytą tvarką pažeidinėjo piktavališkai, nereagavo į įspėjimus, konfliktavo.

Už izoliacijos taisyklių pažeidimus, tarp jų ir buvimą viešose vietose be apsauginių kaukių ar neprisidengus veidų šalikais ar skarelėmis, fiziniams asmenims numatytos baudos siekia nuo 500 eurų.

Jei asmuo sutinka su sprendimu ir susimoka be teismo įsikišimo, ši suma mažėja dvigubai. Šiuo atveju siekia 250 eurų.

Nesumokėjus baudų nuo gegužės vidurio šias administracines bylas nagrinės teismas.

S.Kazlauskas sako, kad šiuo karantino laikotarpiu kasdien sulaukiama bent kelių pranešimų apie kaukėmis nepridengtais veidais vaikštančius žmones.

Pareigūnai patruliuodami taip pat stebi, kad žmonės nesibūriuotų parkuose, pamiškėse. Atšilus orams dažniau prasuks pro jaunimo pamėgtas susibūrimo vietas paupiuose, pamiškėse, paežerėse.

Šią savaitę Seimas priėmė Teisingumo ministerijos parengtas Baudžiamojo kodekso pataisas, kuriomis griežtinama atsakomybė karantino nesilaikantiems koronavirusu sergantiems asmenims.

m m m

Asmenims, kurie yra medikų informuoti apie užkrečiamą ligą ir nesilaikantiems karantino sąlygų, grės baudos, laisvės apribojimas, areštas arba laisvės atėmimas iki vienų metų. Dabar už tai laisvės atėmimo bausmė nenumatyta.

m m m

Jeigu dėl tokių asmenų neatsakingo elgesio užkrečiama liga išplis ir užsikrės kiti asmenys, tada jiems bausmė bus dar griežtesnė – baudos, areštas arba laisvės atėmimo bausmė iki 5 metų. Dabar už šį nusikaltimą gresia laisvės atėmimo bausmė iki 3 metų.

m m m

Vyriausybės sprendimu, nuo ketvirtadienio keičiami reikalavimai dėl privalomo veido apsaugos priemonių (veido kaukių, respiratorių ar kitų priemonių) dėvėjimo viešose vietose. Patikslinta, kad nuo rytojaus jas viešose vietose privalės dėvėti visi, vyresni nei 6 m. amžiaus. Išimtis, kaip ir iki šiol, taikoma valgant ir geriant lauko kavinėse, taip pat jų nebereikės dėvėti profesionaliems sportininkams treniruočių metu, kaimo vietovėse.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)