Siūlo griežtinti atsakomybę prekybos tinklams

Siūloma numatyti didesnes baudas didžiosioms prekybos įmonėms už nesąžiningus veiksmus. Siūloma numatyti didesnes baudas didžiosioms prekybos įmonėms už nesąžiningus veiksmus.

Konkurencijos taryba, atlikusi Mažmeninės prekybos įmonių nesąžiningų veiksmų draudimo įstatymo (MPĮNVDĮ) įgyvendinimo stebėseną, pasiūlė numatyti didesnes baudas didžiosioms prekybos įmonėms už nesąžiningus veiksmus maisto produktų ir gėrimų tiekėjams.

Siekiama riboti didelę rinkos galią turinčių mažmeninės prekybos įmonių (MPĮ) rinkos galios panaudojimą ir užtikrinti jų bei tiekėjų interesų pusiausvyrą.

Penkiems didiesiems prekybos tinklams – „Iki“, „Lidl“, „Maxima“, „Norfa“ ir „Rimi“ – draudžiama reikalauti, kad tiekėjai mokėtų už sutikimą pradėti prekiauti jų prekėmis, t. y. vadinamųjų „įėjimo“ mokesčių, kad kompensuotų prekybininkų negautą pelną ar atlygintų vykdomo pardavimo skatinimo išlaidas ir kt. Tikėtasi, kad įteisinus draudimus, MPĮ neprimes tiekėjams nesąžiningų tiekimo sąlygų, neteiks nepagrįstų reikalavimų, įpareigojimų, neperkels savo veiklos rizikos tiekėjams.

Konkurencijos taryba visus metus vykdė stebėseną – apklausė didžiąsias prekybos įmones ir maisto produktų bei gėrimų tiekėjus. Penkiems prekybos tinklams ir 306 tiekėjams buvo išsiųstos anketos su klausimais, ar teisinis reguliavimas yra efektyvus ir užtikrina interesų pusiausvyrą, ar įstatymo Konkurencijos tarybai suteikti įgaliojimai yra pakankami, ar, įsigaliojus įstatymui, pasikeitė konkurencijos sąlygos mažmeninės prekybos rinkoje ir kt.

Dauguma iš 224 atsakymus atsiuntusių tiekėjų akcentavo, kad įstatyme įtvirtintas maksimalus – iki 120 000 eurų – baudos dydis, palyginus su prekybininkų pajamomis, yra pernelyg mažas ir neužtikrina tiekėjų ir MPĮ interesų pusiausvyros.

Konkurencijos taryba taip pat pritaria, kad maksimalus baudos dydis nėra atgrasantis, nes siekia 0,007–0,04 proc. didžiųjų prekybos tinklų bendrųjų metinių pajamų. Be to, institucija negali pažeidėjams skirti maksimalios sankcijos: 2014–2019 m. atliktų tyrimų bylose įstatymą pažeidusioms prekybos įmonėms buvo skirtos baudos nuo 11 590 Eur iki 73 000 Eur.

Įvertinusi kitų Europos Sąjungos šalių praktiką, kur baudos siekia ir iki 10 proc. metinių pajamų, Konkurencijos taryba siūlo įstatyme numatyti griežtesnę finansinę atsakomybę – iki 2 proc. metinių pardavimo pajamų praėjusiais finansiniais metais.

Tiekėjai taip pat siūlė įstatymą papildyti nuostata, draudžiančia MPĮ taikyti jiems neproporcingai dideles baudas už mažareikšmius sutarties pažeidimus. Maisto produktų ir gėrimų tiekėjų teigimu, prekybos tinklai baudas dažniausiai taiko dėl nereikšmingo prekių vėlavimo arba dėl neįvykdyto didelio prekių kiekio užsakymo, kurio įgyvendinti neturėjo galimybių. Konkurencijos taryba ketina detaliau įvertinti tiekėjų pateiktą informaciją apie jiems MPĮ taikomas baudas, išanalizuoti Europos Sąjungos šalių praktiką ir, matydama poreikį, pateikti atitinkamus pasiūlymus.

Už inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Komentarai  

+4 # Aha 2020-05-13 16:42
Galetu uzdrausti prekybos centrams kaitalioti orekiu isdestyma ypac per karantina,kai nerandi kokios prekes iprastoj vietoj ir tenka ratais eiti taip uztrunkant pora papildomu minuciu. Kad ir Lidl,sukeite kiaulienos su vistiena saldytuvu puses. Menka smulkmena - bet uzknisa. O kada bus ginamos ne tik tiekeju teises bet ir pirkeju teises nuo nepagristo kainu didinimo??? Kiek tie prekybininkai dar gers musu krauja???
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų