Spausdinti šį puslapį

Dekanato centras veiks bažnyčios patalpose

Gedimino Nemunaičio nuotr.  Dekanato reikalais rūpinasi klebonas Raimundas Kazaitis. Gedimino Nemunaičio nuotr. Dekanato reikalais rūpinasi klebonas Raimundas Kazaitis.

Kauno arkivyskupijos Ukmergės dekanato centras nuo birželio 1 d. veikia kitose patalpose. Lig šiol jis buvo įsikūręs lopšelio-darželio „Žiogelis“ pastate, o nuo šios savaitės – Ukmergės Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčios patalpose.

Susitarimo su rajono savivaldybe pagrindu vaikų lopšeliui-darželiui priklausančiame pastate dekanatas naudojo 330 kv. m ploto patalpas. Jose buvo  įrengta raštinė, dvi bendrojo naudojimo salės ir du gyvenamieji butai.

Tačiau susitarimo terminas su savivaldybe dėl patalpų baigėsi.

Dekanatui persikraustant, patalpas teko įkurdinti skirtingose erdvėse.

Raštinė – zakristijoje

Ukmergės dekanas Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčios klebonas Raimundas Kazaitis informavo, kad raštinė įrengta vienoje iš dviejų bažnyčios zakristijų. „Vienoje ruošiamės mišioms, kitoje yra raštinė“, – sakė jis. Apie 15 kv. m ploto patalpos atnaujintos iš pagrindų – įrengta nauja elektros instaliacija, šildymo sistema, pastatytas oro siurblys, vandens šildytuvas, įrengtas tualetas, atnaujinta santechnika, įstatytos dvejos ąžuolinės durys.

Remontai kainavo per 15 tūkst. eurų. Darbai atlikti iš žmonių aukų, surinktų nuo gruodžio 1 d. Dekanas džiaugėsi, kad niekam neliko skolingas, o likutį planuoja panaudoti baldams įsigyti. Dar nežinia, kiek jie kainuos.

Remonto darbus atliko UAB „Baltukmės statyba“. Dekanas išreiškė padėką įmonei už geranoriškumą. „Nors objektas nedidelis, bet jie neatsisakė. Darbus atliko greitai ir kokybiškai“, – sakė kunigas R. Kazaitis.

Raštinėje dirba referentė Miglė Vaškevičiūtė. Ji mielai aprodė patalpas. Raštinė turi atskirą įėjimą iš lauko. Darbo laikas – pirmadieniais–penktadieniais nuo 9 iki 13 val. ir nuo 17 iki 17:45 val. Savaitgaliais kunigą galima rasti bažnyčioje prieš šv. Mišias arba po jų.

Salės bendruomenei – rūsyje

Kadangi raštinės patalpos nedidelės, dvi salės rinktis bendruomenei įrengtos bažnyčios rūsyje. Čia anksčiau buvo šarvojimo salė, tačiau pastaruosius metus patalpos naudotos sandėliavimui. Jose laikyti baldai bei kita organizacijos „Caritas“ surinkta parama, kuri dabar buvo išdalyta vargstančioms šeimoms. Seni ir nereikalingi mediniai daiktai bus sunaudoti kūrenimui.

Patalpos, nors mažesnės nei buvusios, sutvarkytos, atlaisvintos ir paruoštos bendruomenės reikmėms.

Dėl lėšų trūkumo salių kol kas neremontavo. „Jos yra iškaltos medinėmis lentelėmis, naudojimui tinkamos. Norime, kad būtų daugiau šviesos, todėl reikės pakeisti apšvietimą, perdažyti lubas“, – dalijosi mintimis kunigas R. Kazaitis.

Sunkmetis dėl karantino

Dekanas sakė, kad bažnyčia šiuo metu išgyvena didelį sunkmetį, susijusį su karantinu. Kadangi bažnyčia išlaikoma aukomis, karantino metu jokių pajamų neturėjo.

Butų kunigams gyventi nėra iš ko ir kur įrengti, todėl, pasak dekano, abu Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčios kunigai butus nuomojasi iš privačių asmenų pagal sudarytas sutartis. Kadangi kunigai algos nei iš valstybės, nei iš kitur negauna, gyvena vien iš aukų, karantino laiku teko veržtis diržus ir gyventi iš santaupų. Prasidėjus karantinui dar tęsėsi šildymo sezonas, reikėjo galvoti kaip susimokėti sąskaitas.

Įvairios veiklos

Ukmergės dekanatas vienija 15 bažnyčių, esančių Ukmergės, Molėtų ir Anykščių rajonuose. Įrengtose patalpose veiks dekanato centras.

Čia bus ruošiami jaunavedžiai santuokai ir šeimai, vaikai ir jaunimas – Pirmajai Komunijai bei Sutvirtinimo sakramentui, rinksis maldos grupės, kurių yra net keletas. Dėl karantino paruošimas sakramentams nevyko, nors yra sudarytos grupės. Vaikų grupėje užregistruota 30 asmenų, jaunimo – 70.

Pasak dekano, „Caritas“ aktyviai dirbo ir karantino laikotarpiu – lankė skurstančias šeimas, rūpinosi ir teikė joms paramą maistu bei reikalingais daiktais.

Nauja patirtis

Kitos dekanato parapijos susidūrė su ta pačia išgyvenimo problema. Šv. Mišios, pasak dekano, vyko visose bažnyčiose, tik be žmonių. „Užrakinti bažnyčios duris ir neįsileisti tikinčiųjų į mišias – visiškai nauja patirtis“, – sakė jis.

Apgailestavo, kad karantinas įbaugino žmones. Dabar į mišias susirenka tik trečdalis tikinčiųjų, palyginus, kiek susirinkdavo anksčiau.

Bažnyčioje privaloma išlaikyti saugų atstumą, dėl to tikintiesiems leidžiama sėstis tik į kas antrą suolą. Vis dėlto dauguma vyresnio amžiaus žmonių įgąsdinti lieka namuose.

Trūksta aktyvumo

Kalbėdamas apie bažnyčios bendruomenę, dekanas prasitarė jaučiantis aktyvių žmonių stoką. „Miesto parapijoje norėtųsi didesnio skaičiaus įsitraukiančiųjų į bendruomenės veiklą“, – sakė kunigas R. Kazaitis.

Kita problema – trūksta tikybos mokytojų. Visame dekanate jų yra devyni, tačiau du ruošiasi atsisakyti pareigų dėl sveikatos ir amžiaus.

Nors ES lėšomis yra rengiamos studijos, leidžiančios įgyti tikybos mokytojo kvalifikaciją, neatsiranda norinčiųjų.

Norai ir svajonės

Dekanas pasidalijo ir mintimis dėl ateities – ketina kviesti ekspertus, kad šie įvertintų, kokia yra buvusios klebonijos pastato būklė. Jo manymu, pastatas neremontuotinas. Jei tai patvirtins ekspertai, vietoje seno pastato turėtų iškilti naujas. Jis akcentavo, kad kol kas tai –  dar ne planai, o tik norai ir svajonės.

Buvusio dekano vizijos, matyt, buvo kiek kitokios. Bažnyčios vardu yra paimta paskola sklypui, esančiam Bažnyčios gatvėje Nr. 2. „Galbūt turėta planų dekanatą įrengti jame, – svarsto kunigas R. Kazaitis, –  tačiau kol paskola neišmokėta, sklypas užstatytas hipotekai.“ Paskolą bažnyčia turi išmokėti iki 2027 metų.

Senoji klebonija stovi greta bažnyčios, adresu Bažnyčios g. 10. Griūvantis pastatas yra valstybinėje žemėje, dėl kurios sudaryta panaudos sutartis.

R.Kazaičio siekis, kad šis sklypas ateityje taptų bažnyčios nuosavybe ir jame iškiltų naujas pastatas, kuriame veiktų raštinė, dekanato centras, gyventų kunigai. Deja, dabar finansavimo šaltinių šioms svajonėms nėra.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)