Spausdinti šį puslapį

Vandenlenčių parkui žmonės pasipriešino

Vandenlenčių parkas Deltuvoje bus išmontuotas per du mėnesius. Vandenlenčių parkas Deltuvoje bus išmontuotas per du mėnesius.

Prieš dvejus metus Deltuvoje prie telkinio, vadinamo Bambyzų bala, buvo įrengtas vandenlenčių parkas. Tačiau veikla truko vos vieną sezoną. Dėl gyventojų skundų parko įkūrėjai veiklą buvo priversti nutraukti.

Vandenlenčių parkas 2018 metais įkurtas vietos gyventojo Mariaus Kernagio iniciatyva – įbetonuoti stulpai su lynais, įrengtas kondicionierius, nupirkta 30 hidrokostiumų, įsigyta skirtingo dydžio vandenlenčių, irklenčių, gelbėjimo liemenių, pastatytas namelis be pamatų inventoriui laikyti, prie jo įrengta terasa, kurioje galima leisti laisvalaikį. Tai pareikalavo nemažų investicijų. Parkas įkurtas šeimos lėšomis, jokia parama nesinaudota.

M.Kernagio teigimu, jų tikslas buvo sukurti šiuolaikinę aktyvią pramogą jaunimui. Šeima pati augina du vaikus ir mato, kad seniūnijoje jauniems žmonėms pramogų trūksta. Parkas, pritaikytas lengvam plaukimui – puiki pramoga.

Veikla legali

Pasak pašnekovo, prieš pradedant veiklą, buvo sukviesta bendruomenė, gauti žodiniai gyventojų sutikimai. Tada gautas Nacionalinės žemės tarnybos leidimas naudotis žeme ir joje vykdyti veiklą. Kai kurie deltuviškiai patys prisidėjo ir prie namuko bei terasos statybos savo darbu.

2018 metais vykdyta komercinė veikla ir vandens pramogomis galėjo naudotis visi norintieji.

Tačiau po kurio laiko kai kurie gyventojai ėmė skųstis. Parko įkūrėjo teigimu, prieš veiklą sukilo kelios šeimos, pradžioje jai pritarusios ir netgi geranoriškai talkinusios.

Pramogos organizatoriai buvo apskųsti ne tik seniūnijai, bet ir policijai, statybų inspekcijai bei aplinkosaugininkams. Jokių pažeidimų atvykę pareigūnai nenustatydavo – veikla vykdyta legaliai, turint visus tam reikiamus leidimus.

Skundėsi dėl triukšmo

M.Kernagis pasakojo, kad sušauktame bendruomenės susirinkime gyventojai išsakė problemas, 3 namų savininkai skundėsi, kad trukdo triukšmas, tad aptartas parko darbo laikas, o sprendimas užfiksuotas protokole. Sutarta, kad parkas darbo dienomis bei šeštadieniais veiks iki 20 val., o sekmadieniais bus uždarytas. Tačiau skundai vis tiek nesiliovė.

Galiausiai tai pradėjo trukdyti ne tik parko įkūrėjams organizuoti veiklą, bet ir atvykstantiesiems papramogauti. Nes gyventojai pradėjo skųstis ir dėl to, kad atvykusieji palieka automobilius prie tvenkinio.

Sprendžiant šią problemą, buvo įrengtos lentelės su nuoroda automobilius parkuoti ne prie tvenkinio, o greta parduotuvės įrengtoje automobilių stovėjimo aikštelėje.

Vykdyta apklausa

Dėl gyventojų skundų pernai vandenlenčių parko veikla nebuvo vykdoma, o šiemet pabandyta ieškoti kompromiso. Parko įkūrėjas kreipėsi į seniūniją, kad ji tarpininkautų tarp jo ir vietos bendruomenės. Pasak Deltuvos seniūno Gintaro Radzevičiaus, kadangi ankstesniais metais dėl šios veiklos buvo kilęs konfliktas, nutarta, vadovaujantis demokratijos principu bei savivaldos įstatymu, surengti apklausą. Ji vykdyta balandžio mėnesį, kai galiojo griežtas karantinas, todėl organizuota nuotoliniu būdu.

Su gyventojais buvo susisiekta telefonu. Apklausti aplink tvenkinį gyvenantys deltuviškiai – Tvenkinio, Draugystės ir Kaštonų gatvių gyventojai. Iš viso – 16 namų savininkai. Rezultatai parodė, kad 13 apklaustųjų veiklai pritarė, 2 – nepritarė, su 1 namo savininku nepavyko susisiekti.

Pakeitė nuomonę

Kadangi veiklai pritarė dauguma, Deltuvos seniūnija pranešė, kad miestelyje atnaujinama vandenlenčių parko veikla. Parko įkūrėjas paskelbė, kad šį sezoną bus vykdoma tik nekomercinė veikla, vandenlenčiu parku iš anksto sutartomis dienomis galės naudotis tik Deltuvos bendruomenės nariai ir klubo „EasyWake“ nariai, kurių yra šeši. Pramoga nemokama.

Po šio pranešimo seniūnas vėl sulaukė gyventojų prieštaravimų. Atsirado tokių, kas po apklausos nuomonę pakeitė, o apklausos telefonu formą kritikavo. Seniūnas sulaukė priekaištų dėl parko įkūrėjo interesų gynimo.

G.Radzevičius sako, kad seniūnija negina privačių asmenų interesų ir nepalaiko nei vienos, nei kitos pusės, todėl ir buvo įvykdyta apklausa. Tačiau iniciatyva, pasak seniūno, miesteliui buvo naudinga – didino vietos gyventojų užimtumą, o tuo pačiu traukė ir svečius, mėgstančius vandens pramogas, parkas „pagyvino miestelio veidą“.

Vandenlenčių parko įkūrėjas ir pats susitiko su besiskundžiančiais gyventojais. Tačiau po šio susitikimo jis nutarė veiklos nebeatnaujinti, o patį parką demontuoti.

Pradėti demontavimo darbai

M.Kernagis sako, kad demontavimo darbai atsieis apie pusantro tūkstančio eurų. Jie jau pradėti. Šios savaitės pradžioje išmontuotas lieptas, išvežtas inventorius. Darbus užbaigti planuojama per du mėnesius. Nebeliks nei įbetonuotų stulpų, nei namelio su terasa.

Parko įkūrėjas sako nenorįs savo laiko gaišti skundų nagrinėjimui ir susirašinėjimui su tarnybomis, juolab, kad veikla vykdoma visuomeniniais pagrindais, inventorius dėvisi, už elektrą mokėti reikia.

„Turėjome tikslą ne uždirbti ar daryti verslą, o sukurti bendruomenei pramogą. Dauguma žmonių įvertino mūsų pastangas ir investicijas į gyvenvietę, tačiau atsirado tokių, kurie trukdė sklandžiai veikti, o jaunimui sportuoti ir aktyviai leisti laiką“, – teigia jis.

Pasak pašnekovo, ši veikla nebuvo šeimos pragyvenimo šaltinis, labiau laisvalaikio hobis. Sakė, jog jų šeima visuomet aktyviai dalyvavo vietos bendruomenės gyvenime. Jo tėtis daug metų puošė Deltuvą savo drožinėtomis skulptūromis, tad ir jis pats norėjęs prisidėti. Kasmet savo lėšomis vyras atnaujina žuvų išteklius tvenkinyje, o prieš keletą metų gimė idėja įkurti parką. 

Planų perkelti parką kitur vyras neturi, bet jeigu atsirastų bendruomenė, kuri pareikštų norą, kad jų vietovėje atsirastų toks parkas, jį vėl sumontuotų.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)