Gautas leidimas sumedžioti grėsmę keliantį vilką

Medžiotojų klubas „Želvelė“ gavo leidimą sumedžioti gyventojų saugumui grėsmę keliantį vilką. Neeilinis įvykis, kuomet nustatytas leistinas sumedžioti gyvūnų skaičius papildomas. Leidimas gautas po to, kai pavasarį vilkas užpuolė Ukmergės rajono Želvos seniūnijos gyventoją.

Plačiai nuskambėjusioje istorijoje Daubariškių kaimo ūkininkas pasakojo, kad pamatė, kaip jo ėriuką nešasi vilkas. Pabaidytas, jis grobį paleido. Žmogus kėlė sužeistą aviuką, o vilkas griebė už rankos, liko dantų žymės.

Stiprių sužalojimų ūkininkas nepatyrė – buvo su stora striuke. Bet teko pasiskiepyti nuo pasiutligės. Ėriukas patyrė sužalojimų, bet išgyveno.

Kelia pavojų žmonėms

Šis įvykis sukrėtė ir įbaugino apylinkių gyventojus. Nors pasakoja, kad vilkai pastaraisiais metais vis dažniau slampinėja apie jų namus, bet kad išdrįstų pulti žmogų iki šiol nėra buvę.

Nukentėjęs ūkininkas pateikė prašymą dėl medžiojamųjų gyvūnų padarytos žalos įvertinimo. Žalos atlyginti jis nereikalavo, prašė, jog būtų suteiktas leidimas paimti vilką iš gamtos. Bijo, kad išpuoliai kartosis.

Savivaldybė atliko procedūras

Ukmergės rajono savivaldybės administracija, vadovaudamasi teisės aktais, atliko procedūras, reikalingas leidimui gauti.

Savivaldybės Medžiojamųjų gyvūnų padarytos žalos žemės ūkio pasėliams, ūkiniams gyvūnams ir miškui nuostolių skaičiavimo komisija nuvyko į apžiūrą, surašė aktą. Patvirtino, kad vilkai kelia pavojų visuomenės sveikatai ir saugai.

Gavus Ukmergės rajono medžiotojų klubo „Želvelė“ raštišką pritarimą, Aplinkos apsaugos agentūrai buvo pateiktas prašymas leisti paimti iš gamtos vieną vilką, o leidimą išduoti medžioklės plotų naudotojui – klubui „Želvelė“.

Tam neprieštaravo ir vilkų populiaciją sauganti nevyriausybinė organizacija „Baltas vilkas“. Jie, apžiūrėję paliktus pėdsakus ir nustatę, kad jų yra daug, pritarė, kad vilkai kelia grėsmę žmonėms.

Vienam vilkui sumedžioti

Aplinkos apsaugos agentūros išduotas leidimas leidžia sumedžioti vieną vilką iki vilkų medžioklės sezono pradžios, kuri yra spalio 15 d.

Medžiotojų klubo „Želvelė“ vadovas Vidas Kučinskas sakė, kad atskiros specialios medžioklės piktadariui vilkui klubas nerengs, jį planuojama sumedžioti įprastinių medžioklių metu.

Kadangi žinoma užpuoliko teritorija – laukas tarp dviejų miškų – joje ir ketinama žvalgytis.

Nors, pasak klubo vadovo, vilkas per parą gali nueiti 40–50 kilometrų, šis greičiausiai laikosi vietoje. Klubo medžiotojai bendravo su nukentėjusiu žmogumi, jis vilkus stebėjo kurį laiką ir matė ne kartą. Tad manoma, kad kažkur netoliese turėtų būti irštva.

Medžiotojų klubas „Želvelė“ medžioja 8200 ha plote, jame, pasak klubo vadovo, galėtų būti apie 10 vilkų.

Kvotą nustato ministerija

Kvotą, kiek leidžiama sumedžioti vilkų, nustato Aplinkos ministerija. 2019–2020 metų sezonu buvo leista sumedžioti 120 vilkų. Ukmergės rajone sumedžioti 4 vilkai: 2 – lapkričio mėnesį ir 2 – gruodį. Nors vilkų medžioklė leistina iki kovo 31 d., pasiekus kvotą, sezonas nutraukiamas anksčiau. Pernai jis nutrauktas sausio 11d. 

Ukmergės rajono medžiotojų ir žvejų draugijos medžioklės žinovas Arūnas Pročkaila sakė, kad anksčiau ministerija kvotas paskirstydavo pagal rajonus, atsižvelgdama į šių gyvūnų populiaciją ir daromą žalą: kur žala didesnė – tie rajonai gaudavo daugiau leidimų. Dabar numatoma bendra kvota visai Lietuvai. 

Mūsų rajono medžiotojai, sezono metu sumedžioję vilką, praneša apie tai Ukmergės rajono medžiotojų ir žvejų draugijai, kuri perduoda informaciją ministerijai.

Pasak A. Pročkailos, vilką sumedžioti nėra paprasta. Net ir turint leidimą. Jeigu varymo metu vilkas užspendžiamas, tada pavyksta jį sumedžioti, tačiau jei varymas vyksta ne tame kvartale, kur sukinėjasi vilkas, jis pasprunka. Pagauti gyvą vilką būtų dar sudėtingiau, nes reikėtų statyti specialias gaudykles. Tad išduotas leidimas leidžia vilką sumedžioti.

Populiacija gausėja

Vilkai gyvena tiek gaujomis, tiek pavieniui. Iš pėdsakų ir nukentėjusiojo pasakojimo spėjama, kad žmogų apkandžiojęs vilkas yra pavienis. Jį sumedžioti planuojama tykojant. 

Gaujos, pasak A. Pročkailos, dar pavojingesnės, nes medžioja sistemingai ir daro žymiai didesnę žalą.

Įsisukusios į bandą, dažnai išpjauna ne tiek, kiek reikia paėsti, bet visus gyvulius.

Kodėl vilkai plėšikauja žmonių ūkiuose? Medžioklės žinovas mano, kad vilkai patraukia į ūkius, kai miško plotuose mažiau ligotų gyvūnų. Jie pasirenka paprastesnį medžioklės būdą. Juk aptvare auką gaudyti lengviau, nei vaikytis ją miške.

Užpraeitais metais Ukmergės rajone suskaičiuota apie 80 vilkų, šalyje – apie 1 000. Pernai vilkai neskaičiuoti, nes to padaryti neleido gamta. Vilkai skaičiuojami žiemą, pasnigus. Pagal maršrutus stebimi jų pėdsakai, fiksuojami duomenys.

Medžioklės žinovo manymu, vilkų populiacija rajone gali būti pagausėjusi iki 100 ar net 150.  Toks skaičius mūsų rajono yra teritorijai per didelis. Tai liudija ir vis dažniau daroma žala. Jei seniau pasitaikydavo pavieniai atvejai, dabar jų gausėja.

Prašymai dėl žalos ankstyvi

Savivaldybės Žemės ūkio ir kaimo plėtros skyriaus vyr. specialistė Neringa Adomavičienė informavo, kad šiais metais jau gauti 2 prašymai dėl vilkų padarytos žalos ūkiniams gyvūnams įvertinimo. Jie, kaip reta, ankstyvi. Pirmas prašymas gautas dar balandžio viduryje. Žala buvo padaryta Žemaitkiemio seniūnijoje, Radiškio kaime – papjautas vienos paros amžiaus veršelis.

Pernai buvo gauti 6 prašymai: pirmasis – birželio pabaigoje, paskutinis – rugsėjo pabaigoje. 4 prašymai buvo gauti rugpjūtį, kada vilkų puldinėjimai ir būna intensyviausi, nes vilkės moko savo jauniklius medžioti. Praėjusiais metais papjautas 1 galvijas ir 19 avių, žala įvertina per 1 300 eurų. Ji padaryta Šilninkų, Činelių, Jereminavos kaimuose, Želvos seniūnijoje, Sukinių kaime, Pabaisko seniūnijoje ir Butkūnų kaime, Šešuolių seniūnijoje.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų