Spausdinti šį puslapį

Prie vandens telkinių – pagal patvirtintas taisykles

Naujausia ukmergiškių maudynėms skirta vieta – prie Žirnajų ežero.  Gedimino Nemunaičio nuotr. Naujausia ukmergiškių maudynėms skirta vieta – prie Žirnajų ežero. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Kaip leistina elgtis prie viešų vandens telkinių, o ko daryti negalima? Ką būtina žinoti ir vasarą, ir žiemą? Visos galimos situacijos perkeltos į Ukmergės rajono savivaldybės saugaus elgesio paviršinių vandens telkinių vandenyje ir ant paviršinių vandens telkinių ledo taisykles.

Praėjusią savaitę jos patvirtintos savivaldybės tarybos posėdyje.

Tiesa, nieko labai išskirtino ir tik mūsų savivaldybės gyventojams būdingo šiame dokumente nėra – šios taisyklės parengtos, vadovaujantis pavyzdinėmis Vidaus reikalų ministro pernai patvirtintomis taisyklėmis.

Tačiau mūsiškėse yra punktų, kurių kol kas realiame Ukmergės gyvenime pritaikyti neįmanoma. Mat taisyklėse kalbama apie tvarką paplūdimiuose, o Ukmergės rajone nė vieno reikalavimus atitinkančio paplūdimio nėra. Prie mūsų vandens telkinių yra tik maudynėms skirtos vietos.

Rajono meras Rolandas Janickas pažymi, kad laisva valstybinė žemė mūsų savivaldybėje yra rezervuota prie visų vandens telkinių. Vienintelis, prie kurio priėjimo nebuvo – visa žemė buvo privatizuota – Žirnajų ežeras. Tačiau dabar ir čia priėjimą turime – prieš kelis metus sklypas buvo nupirktas rajono biudžeto lėšomis.

Tiesa, paplūdimys nei prie Žirnajų, nei prie kurio kito ežero neįrengtas ir neįteisintas.

Paplūdimiams ir jų maudykloms keliami griežti reikalavimai. Vienas iš kurių – gelbėtojo etatas.

Skelbiama, kad naujosios Ukmergės rajono savivaldybės saugaus elgesio paviršinių vandens telkinių vandenyje ir ant paviršinių vandens telkinių ledo taisyklės galioja visoje rajono teritorijoje, jos privalomos visiems fiziniams ir juridiniams asmenims visuose vandens telkiniuose ir paplūdimiuose, kai šie yra įteisinami Savivaldybės tarybos sprendimu.

Taip pat nurodoma, kad vandens telkinio vandenyje ir paplūdimyje draudžiama: maudytis neblaiviam ar apsvaigusiam nuo narkotinių, psichotropinių ar kitų psichiką veikiančių medžiagų; maudytis vaikams iki 14 metų be suaugusio žmogaus priežiūros; plaukioti ant pripučiamų čiužinių, transporto priemonių padangų, kamerų, rąstų, lentų ir kitų plaukiojimui nepritaikytų daiktų.

Draudžiama maudytis žaibuojant ar perkūnijos, škvalo metu. Draudžiama skinti ar naikinti saugomų rūšių augalus.

Daug draudimų ir reikalavimų taisyklėse numatyta ne tik vandens telkiniuose, bet paplūdimiuose, kurių pas mus nėra. Taigi, nėra galimybės ir nurodytais punktais vadovautis.

Paplūdimiuose ir maudyklose turi būti įrengti aktualūs paplūdimių informaciniai, draudžiamieji ženklai ir vėliavos, nurodoma, kaip organizuoti gelbėjimo darbus.

Yra punktas net apie privalomą aprangą – draudžiama būti bendruose paplūdimiuose nuogiems asmenims (nedėvintiems maudymosi kostiumų ar dėvintiems tik jų dalį). Draudžiama lankytis su gyvūnais tam neskirtose paplūdimių vietose...

Atskiru punktu taisyklėse numatyti saugaus elgesio ant vandens telkinių ledo reikalavimai.

Taisyklių laikymosi kontrolę užtikrina Savivaldybės administracija ir policija. Pažeidus reikalavimus, taikoma administracinė atsakomybė.

Ukmergėje jau daug metų kalbama apie paplūdimio įrengimą.

Pasak rajono mero Rolando Janicko, šiuo metu bene realiausia tam vieta – Vidiškių seniūnijoje esantis Mūšios tvenkinys. Šią vasarą čia išvalyta pakrantė, atvežta smėlio, privačiomis iniciatyvomis įrengtos vandens pramogos.

Pristatant taisykles, savivaldybės taryba nemažai diskutavo apie maudynių vietas Ukmergės rajone.

Vienas iš pastebėjimų – tualetai.

Atkreiptas dėmesys, kad tualetų pastatymu rūpinasi seniūnai. Jie žino maudymuisi skirtas vietas ir yra už jas atsakingi. Taip pat – ir už biotualetų pastatymą, žolės šienavimą. Jokių atskirų etatų maudyklų priežiūrai nenumatyta.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)