Spausdinti šį puslapį

Šunų mokyklėlėje pirmiausia mokomi šeimininkai

Kinologai – laukiami svečiai vaikų renginiuose. Kinologai – laukiami svečiai vaikų renginiuose.

Ukmergėje antrus metus veikiančios šunų dresūros mokyklėlės įkūrėjai sako, kad nėra šuns, kurio būtų neįmanoma išmokyti. Tačiau tikina, kad pirmiausia  mokytis turi šeimininkas, o tik paskui – jo augintinis.

Šunų mokyklėlės „PumZoris“ įkūrėjai Egidijus ir Ana Šlekoniai  – profesionalūs kinologai. Daug metų šį darbą dirbo Klaipėdos apskrities vyriausiajame policijos komisariate.

E.Šlekonis pasakojo, kad gyventi į Ukmergę iš Klaipėdos atvyko neturėdami su mūsų kraštu jokio ryšio – čia negyvena nei giminės, nei artimieji. Posūkis įvyko natūraliai – jis pats policijos darbą paliko išėjęs į „pareigūnišką“ pensiją. O žmonai buvo pasiūlytas darbas sostinėje.

Ji įsidarbino Vadovybės  apsaugos departamente (dabar – Vadovybės apsaugos tarnyba).

Iš pradžių planavo įsikurti Vilniuje. Tačiau pora augino tris šunis, tad būstą, tinkantį tokiai gausiai šeimynai, surasti pasirodė pernelyg brangu. Taip pradėjo dairytis po aplinkinius sostinės rajonus ir namais pasirinko kaimą netoli Veprių.

Žmona Ana iš čia važinėja į darbą sostinėje. Jis nėra „kabinetinis“, o be galo įdomus, svarbus ir ypatingas. Moteris Vadovybės apsaugos tarnyboje dirba sprogmenų paieškos skyriuje. Anos ir jos tarnybinio šuns prireikia visada, kai į Lietuvą atvyksta svarbūs asmenys, kai vyksta aukščiausio lygio susitikimai ir būtina užtikrinti saugumą, įsitikinti, ar patalpose ir teritorijoje saugu.

Šunis mylinti klaipėdiečių pora Ukmergėje nutarė imtis ir savo verslo – įkūrė šunų mokyklėlę.

E.Šlekonis pasakojo, kad mokyklėlės pavadinimas kilo iš jų tarnybinių šunų vardų Puma ir Zoro.

Dar vienas kinologų augintinis – Prahos žiurkutis – vienas mažiausių šunų Europoje.

Pasak pašnekovo, mokyklėlėje pirmiausia daugelio dalykų reikia išmokyti šeimininką. Komanda praeina visą mokymo kursą, išmoksta pagrindinių komandų, cirko elementų ir kitokių dresūros subtilybių.

Pašnekovas įsitikinęs, kad mokyti šunį yra kiekvieno šeimininko pareiga. Priešingu atveju gyvūnas net gali kelti pavojų.

Paklaustas, kaip abu su žmona tapo kinologais, E. Šlekonis pasakojo, kad, gyvenant Klaipėdoje, pirmoji šį darbą pradėjo dirbti sutuoktinė. Drauge su savo keturkoju tarnybos partneriu policijos komisariate dalyvavo narkotikų, žmonių, daiktų paieškos ir kitose operacijose. O vėliau ir jis pats gavo pasiūlymą užsiimti šia veikla. Klaipėdos policijos komisariate kinologais dirbo 9-erius metus.

Su Zoro ir Puma pareigūnų pora sėkmingai dalyvavo ne vienose kinologų varžybose, kuriose varžosi tarnybiniai šunys. Zoro ir Puma varžybose yra gavę aukštus įvertinimus.

Ukmergėje klaipėdiečiai dalyvauja ir edukacinėse veiklose. Su savo augintiniais jie lankosi rajone vykstančiose moksleivių stovyklose, dienos centruose, šventėse, kur moko vaikus, kaip bendrauti su keturkojais.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)