Spausdinti šį puslapį

Tęsis meteorito paieškos

Apie meteoritą informacija pateikta stende. Apie meteoritą informacija pateikta stende.

Rugsėjo 7–10 dienomis Žemaitkiemyje vyks meteoritų iš viso pasaulio paroda. Bus galima daugiau sužinoti apie dangaus kūnus, visatą ir meteoritus, kritusius Lietuvoje ir visame pasaulyje. Norintieji galės nertis į meteoritų paieškas.

Žemaitkiemis – neatsitiktinė vieta tokiai parodai ir paieškoms, nes miestelį garsina 1933 metais jo apylinkėje nukritęs – paskutinis Lietuvos teritorijoje kritęs – daugiausiai ištyrinėtas meteoritas.

Istoriniai šaltiniai byloja, kad 1933-ųjų vasario 2 d. 20 val. 50 min. Žemaitkiemio, Kliepšių ir Rundžių kaimų gyventojus išgąsdino stipri šviesa, bei smarkus trenksmas, panašus į perkūniją.

Jau kitą dieną buvo surasta nemažai meteorito gabalų, kurių vienas svėrė daugiau kaip 7 kg, kiti – 2–4 kg.

Jie buvo labai greitai surasti, nes krito gyvenamosiose vietose, arti trobesių.

Žemaitkiemio meteorito paieškos detales yra aprašęs profesorius K. Sleževičius.

Jis nurodo, kad 4 kg gabalas krito Kliepšių kaimo ūkininko sodelyje, apie 50 m atstumu nuo gyvenamojo namo, o 7 kg – kelių šimtų metrų atstumu nuo Rundžių kaimo ūkininko namų. Nukritusius dangaus kūnus buvo lengva rasti, nes tuo laiku buvo nestora sniego danga.

Dalis meteorito gabalų įkrito į ežerą, pramušdami ledą.

Meteoritai – kitų planetų likučiai. Jie skirstomi į akmeninius ir geležinius. Žemaitkiemio meteoritas yra akmeninis: silikatinės medžiagos – 83,51 proc., magnetinės (metalinės) – 16,49 proc.

Šiuo metu Žemaitkiemio meteoritą galima pamatyti Vilniuje, Londone, Maskvoje, Prahoje ir privačiose kolekcijose. Pernai jis pristatytas etnokosmologijos muziejuje Molėtų rajone vykusioje meteoritų parodoje.

Apie Žemaitkiemio meteoritą miestelyje ir prie Kliepšių ežero, kur rasta daugiausia nukritusių gabalų, pasakojama įrengtuose stenduose. Jie paruošti ir pagaminti bibliotekai ir seniūnijai. Žemaitkiemio meteorito kritimas tapo išskirtiniu įvykiu, jis pavaizduotas miestelio herbe ir vėliavoje.

Pernai Ukmergės rajono savivaldybės iniciatyva fotografas Dainius Vytas sukūrė filmuką, kurį galima pasižiūrėti internete.

Praėjusiais metais Kliepšių ežere buvo surengta tarptautinė ekspedicija šio meteorito paieškai. Jos metu radinių rasti nepavyko, bet ieškotojai tokių vilčių turi, nes pagal skaičiavimus galėjo būti nukritę daugiau kaip 50 kg, o rasta apie 45 kg.

Šių laikų technologijos leidžia ieškoti vandenyje – ežero dugne. Ieškotojai pagal nuotraukas ir skaičiavimus patikslino paieškų ribas, tad organizatoriai skelbia, kad rugsėjo mėnesį numatyto renginio metu bus galima išbandyti laimę ieškant galimai likusių meteorito gabalų.

Tam bus skirti specialūs detektoriai, o talkins profesionalūs meteoritų ieškotojai. Vakarais prie laužo ant piliakalnio jie dalysis savo atradimais ir patirtimis.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)