Spausdinti šį puslapį

Kaupia asmens apsaugos priemonių rezervą

Sveikatos apsaugos ministerija ragina savivaldybes aprūpinti gydymo įstaigas kaupti asmens apsaugos priemonių rezervą. Sukaupti reikiamą kiekį rezervo siekiama įpareigoti ir įstatymų projektais. Ukmergės savivaldybė tikina reikalingą rezervą jau sukaupusi.

Vyriausybės svarstymui pateiktame projekte numatyta, kad asmens sveikatos priežiūros įstaigos ir savivaldybių administracijos bus įpareigotos apsirūpinti asmens apsaugos priemonėmis kaupiant jų atsargas, taip užtikrinant darbuotojų saugumą ir nepertraukiamą įstaigų veiklą, kilus pandemijai šalyje. Šiuos teisės aktus Seimas turėtų priimti rugsėjį.

Sveikatos apsaugos ministerija skelbia, kad išaugus apsaugos priemonių poreikiui, iš pradžių būtų naudojamas gydymo įstaigų turimas rezervas. Jam pasibaigus, įsijungtų savivaldybių administracijų aprūpinimo mechanizmas, ir tik išnaudojus visas atsargas, jos būtų tiekiamos iš valstybės rezervo.

Planuojama, kad sudėjus gydymo įstaigų, savivaldybių ir valstybės rezervo atsargas, apsaugos priemonių turėtų užtekti trims mėnesiams.

Sveikatos apsaugos ministerija konkurso būdu šiuo metu vykdo kaukių, respiratorių, kombinezonų, antbačių ir kitų priemonių pirkimą.

Asmens apsaugos priemonių atsargos, kaip ir kitos medicinos atsargos, yra kaupiamos pagal sveikatos apsaugos ministro įsakymais patvirtintus rinkinių sąrašus.

Ukmergės rajono savivaldybės administracijos direktorius Darius Varnas patikino, kad mūsų įstaigos galimai antrai koronaviruso bangai pasiruošusios. Pasak jo, rezervas yra sukauptas bent dviem mėnesiams.

Priemonių kiekiai sukaupti pagal nurodytą gyventojų skaičių. Pasak direktoriaus, rezervas sukauptas iš įstaigų specialiųjų lėšų, o savivaldybės vieno mėnesio rezervas – pagal operacijų vadovo rekomendacijas.

Administracijos direktorius informavo apie Ukmergės PSPC turimų asmens apsaugos priemonių kiekius. Vardijama, kad respiratorių FFP2 rezerve yra 1 293 vienetai, respiratorių FFP3 – 776, veido kaukių – 1 268, vienkartinių kepuraičių – 10 649, apsauginių akinių – 250, vienkartinių chalatų – 2 395, kombinezonų – 380, pirštinių – 7 760, antbačių – 470, rankų dezinfekavimo priemonių – 3,5 litro, paviršių dezinfekavimo priemonių – 30 litrų.

Šiuo metu dar yra užsakyta, bet nepristatyta 50 000 vienkartinių kaukių, 16 000 prijuosčių.

Tuo pačiu direktorius paminėjo, kad Ukmergės savivaldybė iš vyriausybės dar nėra sulaukusi  pavasarį patirtų išlaidų, susijusių su koronaviruso plitimu, kompensavimo.

Rajono savivaldybės patirtos išlaidos siekia daugiau kaip 160 tūkst. Eur.

„Finansų ministerijai yra pateiktas savivaldybės prašymas dėl 165 427 Eur patirtų išlaidų kompensavimo“, – informavo D. Varnas.

Tarp vardijamų išlaidų – kompiuterinės programos nuotoliniam darbui įsigijimas, informacijos viešinimas, patalpų dezinfekavimas, iš užsienio grįžusių asmenų parvežimas iš oro uosto, jų apgyvendinimas, palapinės mobiliajam punktui įsigijimas, mėginių paėmimas, savivaldybės pastato durų apsaugos sistema ir kitos. Didžiausia išleista suma – asmens apsaugos priemonėms.

„Artimiausiu metu tikimės sulaukti informacijos apie skiriamas lėšas“, – sako administracijos direktorius.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)