Ekskursijoje po etnokosmologijos muziejų

Ukmergiškiai Lietuvos etnokosmologijos muziejuje. Ukmergiškiai Lietuvos etnokosmologijos muziejuje.

Janina BADOKIENĖ

LPS „Bočiai“ Ukmergės klubo „Viltis“ nariai lankėsi Kulionių kaime, Molėtų rajone, kur įsikūrusi Molėtų observatorija. Čia esantį Lietuvos etnokosmologijos muziejų įkūrė profesorius daktaras Libertas Klimka ir daktaras Gunaras Kakaras 1990 m.

Muziejuje pristatomi žmogaus ryšiai su kosminiu pasauliu tautų kultūroje, moksle, astronomijoje, kosmonautikoje, kosmologijoje, filosofijoje, mene.

Pirmiausia apžiūrėjome lauko ekspozicijoje esantį akmenų ratą. Tai dr. G. Kakaro įgyvendinta idėja. Jis fiksuoja keturias pasaulio šalis ir Saulės tekėjimo bei nusileidimo kryptis ilgiausių ir trumpiausių dienų laikotarpiais. 2003 m. G. Kakaras kreipėsi į šalies apskričių administracijas, ragindamas atvežti po didelį akmenį iš kiekvienos Lietuvos apskrities ir taip simboliškai sustatyti į vieną, visą Lietuvos ratą. Akmenys atvežti iš Vilniaus, Panevėžio, Utenos, Klaipėdos, Telšių ir Kauno. Kalendorinis akmenų ratas tapo Saulės disku su aštuoniais iš mažesnių akmenų suformuotais spinduliais.

Šalia išdėstyti planetų modeliai, sudarantys mūsų Saulės sistemą, su aprašais.

Čia pat stovi didelis kaltinis Saulės laikrodis. Sakoma, kad tai – didžiausias kaltinis rankų darbo erdvinis Saulės laikrodis Lietuvoje, primenantis, kad kažkada žmonės suprato, jog neskaidraus kūno šešėlio ilgis bei padėtis erdvėje priklauso nuo Saulės padėties danguje. Pasiglaustėme prie savo gimimo mėnesių medinių skulptūrų rate.

Pirmojoje salėje galėjome pasijusti lyg kosmose. Visiškoje tamsoje švytėjo tik paukščių tako, kitų žvaigždynų imitacijos.

Ekskursijos vadovas pasakojo, kad dangaus šviesulių pažinimas žmonijai buvo reikalingas jau civilizacijos pradžioje. Pirmiausia – kalendoriui susidaryti. O čia jau kiekviena tauta savaip spręsdavo šį uždavinį. Ekskursijos vadovas priminė metų, mėnesių, kalendorių atsiradimo istorijas. Parodė pavyzdžius, kaip audinių ir drožinių ornamentuose galima išskirti, kaip lietuviai išreikšdavo supratimą apie pasaulio erdvę ir laiką.

Iš viso aplankėme penkias sales, kur išgirdome daug faktų apie dangaus pažinimo raidą, teleskopus, sužinojome planetų, žvaigždynų, žvaigždžių, ūkų, spiečių, galaktikų pavadinimus, juodąsias skyles, šviesmečius, kosmonautiką, nežemiškos gyvybės paieškas...

Kosmonautikos salėje pateikti duomenys apie lietuvius, kurie susiję su kosmosu. Eksponuojama lietuvio Kazimiero Semenavičiaus, mokslininko ir artilerijos inžinieriaus, kuris savo išradimais stebino visą Europą, 1650 m. išleista knyga „Didysis artilerijos menas“ (pirmoji dalis), išpopuliarėjusi iškart po išleidimo. Išleista lotyniškai Amsterdame, jau po metų ji buvo verčiama į prancūzų kalbą.

Du šimtmečius ši knyga Europoje laikyta vienu iš geriausių artilerijos vadovėlių. Joje pirmą kartą detaliai aprašytos raketų savybės ir jų konstravimo bei panaudojimo galimybės.

Yra lietuvio kosmonauto Rimanto Antano Stankevičiaus, žuvusio aviacijos šou metu Italijoje 1990 m., šalmas, aprangos detalės. Nuo 1984 m. jis rengėsi skrydžiui daugkartinio naudojimo erdvėlaiviu „Buran“ ir mokėsi jį valdyti. Sugriuvus Sovietų Sąjungai bandymai buvo nutraukti.

Pateikti duomenys apie lietuvių kilmės amerikietį profesionalų astronautą Karolį Džozefą Bo Bobko, kuris su trimis skirtingais JAV erdvėlaiviais į kosmosą pakilo tris kartus.

Eksponuojamas lietuvių mokslininkų 1982 m. sukurtas aparatas „Fiton-3“, kuriuo jie pirmą kartą pasaulio istorijoje nesvarumo sąlygomis išaugino augalą (baltažiedį vairenį). Buvo patvirtinta, kad kosminė daržininkystė yra įmanoma, o Lietuvos mokslininkų vardai įrašyti kosminių tyrimų metraščiuose.

Įsiminė gido pasakojimas, kad kada nors mūsų planetą gali sunaikinti Saulė. Kas milijardą metų padidėjantis Saulės šviesos kiekis reiškia, kad maždaug po 3,5 mlrd. metų ji šviestų 40 proc. šviesiau. Tada užvirtų vandenynai, būtų sunaikintas atmosferos drėgmės balansas, planeta taptų karšta, sausa ir nederlinga.

Kita versija, kad Saulei užteks branduolinio kuro dar 5 milijardams metų. Po to ji ims plėstis, taps raudonąja milžine ir, padidėjus gravitacijai, įtrauks žemę kaip juodoji skylė.

Arba ilgainiui nusimes savo viršutinius sluoksnius, o likęs branduolys susitrauks ir Saulė taps baltąja nykštuke. Tada lėtai nyks ir taps blyškiu objektu, o žemėje gyvybės neliks dėl atšalimo...

Į muziejų buvome atvykę vakarop, tad sutemus baigėme dieninę ekskursiją pakerėti vaizdų, sužavėti įspūdingų pasakojimų, suvokdami, jog mūsų protui sunku įsivaizduoti, kur Visatos pradžia ir kur jos pabaiga.

Naktinė ekskursija prasidėjo visai sutemus. Dangus buvo tiesiog nuostabus, atrodė, kad čia, kaime, žvaigždžių daugiau nei Ukmergėje...

Pakilome į bokštą, kur teleskopu stebėjome penkis objektus ir vėl klausėmės pasakojimų apie žvaigždes, planetas, jų palydovus. Žiūrėjome į ryškiausią Lyros žvaigždyno žvaigždę Vegą, į penktąją pagal nuotolį nuo Saulės sistemos planetą, dujinę milžinę – Jupiterį.

Stebėjome planetą milžinę Saturną, antrą pagal dydį Saulės sistemos planetą. Lyros žvaigždyne matėme sprogusios žvaigždės paliktą ūką, Heraklio žvaigždyne – Heraklio ūką.

Prieš kiekvieno objekto stebėjimą vadovas aiškino, ką turime pamatyti ir kodėl.

Džiaugėmės, kad jautėmės lyg priartėję prie neaprėpiamo kosmoso platybių. Vadovas dar skyrė laiko žvaigždžių stebėjimui lauke, lazeriu rodė žinomas ir nelabai girdėtas žvaigždes.

LPS „Bočiai“ Ukmergės klubo „Viltis“ nariai šį muziejų aplankė vykdydami projektą „Pabūkime drauge“.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Komentarai  

0 # Pensijonu 2020-08-27 13:32
Burelis. Kada siltas jusu vietas uzims perspektyvus jaunimas? Kiek is jusu yrs su aukstuoju???
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų